Открийте ни и в

България

Йорданов: ПП ни обвиняват, защото иначе трябва да признаят, че са некадърни

Ние, като управляващи, по начина, по който работихме, с какво помогнахме в кризата? Направиха се сумати грешки, които рефлектират върху живота на всеки един от нас, заяви съпредседателят на ИТН

публикувано

на

От „Продължаваме Промяната” обвиняват „Има такъв народ”, защото иначе трябва да признаят, че са допуснали много грешки. Това каза пред Нова тв председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

„Ние, като управляващи, по начина, по който работихме, с какво помогнахме в кризата? Направиха се сумати грешки, които рефлектират върху живота на всеки един от нас. От ИТН се опитахме да направим каквото можем, бяхме обвинени, че сме вътрешна опозиция и враг номер 1. Така говорят, защото иначе трябва да си признаят, че са некадърни, че са взимали грешни решения и ние сме били прави. Мога да извадя факти за нашето твърдение, те не могат за тяхното”, каза Йорданов.

И даде пример: „Два закона паднаха в Конституционния съд, което е позор за парламента, защото сме законодателен орган. Казахме, че има грешки и ще паднат – и за спецсъда частта за квотите на съдиите, и за КЕВР, че председателят не отговаря на изискванията. След като бяха внесени, Лена Бориславова звънна на Ива Митева. Опищя да се махне параграфа. Ние бяхме принудени да изтеглим законопроекта. Носим вина с тях, но ако не го бяхме направили, риториката става тази – ИТН иска спесцъдът и старият КЕВР да останат. Когато подобно нещо се случи 4-5 пъти, накрая когато напуснем заради Северна Македония, те казват, че спираме борбата с корупцията”.

„След 47-ия парламент, следва 48-ият. Къде ще бъдем, решава избирателят. Тези партийни, лозунгарски истории никога не са ни привличали. На изборите решават хората и ще бъдем там, където ни поставят. Имам някакви очаквания и основания, но е излишно да обсъждаме отсега”, поясни депутатът от ИТН.

И поясни, че е изненадан от факта, че ВМРО искат да са в коалиция с ИТН.

„Малко съм изненадан. Няколко пъти казахме, че това е абсурд. Всеки може да призовава някакви неща. Никога не сме и няма да се явим в коалиция, още по-малко с ВМРО”, каза още депутатът.

На въпрос, ако влязат в 48 НС – като опозиция или управляващи се виждат, Йорданов каза следното:

„Зависи от конфигурацията в парламента. В момента са само спекулации и помпане на мускули, като боксьори преди боксов мач. Когато дойде реалността след изборите, трябват 131 депутати, за да има управляващо мнозинство. От там нататък кой с когото е най-близък. Ако няма договаряне, отиваме пак на избори. Определени политици им е комфортно в политиката и не искат да рискуват с избори. Това е най-нормалното нещо в демокрацията”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено