Открийте ни и в

България

Кабинетът: Изключването на Русия от UNWTO няма да намали нейните туристи в България

Посланието бе ясно, че мирът е основно човешко право

публикувано

на

Варна - топло време
Сн.: БТА

За първи път в историята на Генералната асамблея на Световната организация по туризъм на ООН беше свикана извънредна сесия, на която се гласува изключването на държава член на Организацията. Това беше съобщено в официалната Фейсбук страница на Министерския съвет.

Заради войната в Украйна Руската федерация беше изключена с резолюция от UNWTO с ясното послание, че мирът е основно човешко право, добавят от правителството.

Решението, взето в Мадрид, не е свързано по никакъв начин с налагането на ограничения за посещенията с цел туризъм в България от страна на руски туристи. Те са част от туристическия поток в България, като през 2019 година са били близо 5% от всички чуждестранни туристи в България, а през 2020 година – около 2%, обясняват от Министерския съвет.

По-рано в петък стана ясно, че министърът на туризма Николай Проданов е настоял България да гласува “въздържала се” по изключването на Русия, но представител на посолството ни в Мадрид е гласувал “за”.

Изключването на Русия от UNWTO беше подкрепено от повече от две трети от членуващите в организацията 160 държави.

България е от страните, които са особено засегнати от близостта до военния конфликт и без съмнение усложнената геополитическа обстановка в региона генерира както икономически, така и имиджови щети за конкурентоспособността на българския туристически сектор, който все още е в процес на възстановяване от пандемията COVID-19. Тази позиция на страната ни щеше да събере най-малко негативи, както по отношение на двустранните и многостранните отношения в областта на туризма, така и по отношение на входящия туристопоток и туристическия сектор, съобщиха по-рано от министерството на туризма.

Какво е UNWTO

Световната организация по туризъм (UNWTO) е специализирана агенция на Организацията на обединените нации и водещата международна организация в областта на туризма. В UNWTO членуват 155 страни, 7 територии и над 400 партньори. Основните цели на UNWTO са подпомагане на устойчивото развитие на туризма, популяризирането му като движещ фактор за икономически растеж и устойчиво развитие, и намаляване на негативното му влияние.

 

 

 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА