Открийте ни и в

България

Кабинетът “Петков” търси успели българи в чужбина?

В средата на февруари 2022 г. Кирил Петков обяви, че правителството прави списък с българи в чужбина, които да бъдат назначени в новия антикорупционен орган

публикувано

на

Сн.: БТА

Правителството търси усилено успели българи в чужбина, за да ги привлече на работа за втория ешелон на властта, съобщи Клуб Z.

Десетки български посолства в Западна Европа и Северна Америка са получили инструкции да издирят успешни българи, които са се издигнали в частния бизнес и в международни организации и да предадат в София техни телефони и имейли. Срокът да предадат информацията е до средата на май 2022 г.

Идеята на премиера Кирил Петков е част от тях да бъдат помолени да се върнат в Родината и да заемат ключови постове в администрацията, тъй като изпълнителната власт изпитва остър недостиг от качествени специалисти на всякакви позиции.

Българите със заплата над 10 хиляди лева са 18 018

В средата на февруари 2022 г. Кирил Петков обяви, че правителството прави списък с българи в чужбина, които да бъдат назначени в новия антикорупционен орган и в ключови служби, борещи се с корупцията. Целта е те да нямат връзки с хора, заемащи сега позиции по високите етажи в България, за да разследват безпристрастно всички сигнали за корупция.

Още по време на консултациите за изработване на управленската програма през ноември м.г., премиерът заговори за създаването на регистър на успешни българи в странство.

”Стамболов е заложил 160 млн. лв. за помощ на талантливи българи и 160 млн. лв. за връщане на българите от чужбина. Трябва да върнем това”, каза тогава Кирил Петков.

“Трябва да се създаде регистър, в който българите в чужбина да се регистрират и да знаем кой в каква сфера е – само тези, които искат, разбира се. Когато някой чужд инвеститор дойде в България, ние ще може да му кажем, че имаме толкова хора в чужбина в тази област”, добави Петков.

В края на март месец пък бе обявено, че ще се дават по 10 000 лева еднократен бонус към заплатата и социалните придобивки на българи, които са живели над 2 години в чужбина и искат да се върнат в Родината.  Кампанията на платформата „Bulgariа Wants You” започва от този юни под мотото „ДНКарта. Билет за завръщане“ и цели да мотивира сънародниците ни зад граница да получат трайна перспектива обратно в страната.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА