Открийте ни и в

България

Кабинетът „Янев“ наследил от „Борисов 3“ – системен безпорядък и липса на правила (ОБОБЩЕНИЕ)

Служебното правителство заварило „проблеми навсякъде, а накъдето се обърнеш, блато“ 

Ирина Евгениева

публикувано

на

Сн.: БТА

Встъпилото преди месец служебно правителство отчете както свършеното от него, така и завареното от кабинета „Борисов 3“. 

То бе назначено от президента Румен Радев и встъпи в длъжност на 12 май, след като 45-ото Народно събрание не излъчи редовно правителство. За премиер бе сложен ген. Стефан Янев. 

Отчетът на служебния кабинет бе представен от премиера Стефан Янев, вицепремиерите Атанас Пеканов, Бойко Рашков, както и от министрите на финансите, икономиката и здравеопазването – Асен Василев, Кирил Петков и Стойчо Кацаров.

Премиерът: Картината в България е, корупция, маскирана в благовидна и законосъобразна форма

Янев отчете във вторник и завареното от предишното правителство, „колкото повече работим и се заравяме в съответните проблеми и сектори, намираме нещо повече от хаос, по-скоро системен безпорядък и липса на правила“. 

Министър-председателят определи и „реалистичната картина за България като корупция, маскирана в благовидна, законосъобразна форма“. 

Срокът изтече за Плана за възстановяване, но очакваните 1,6 млрд. лв. ще дойдат до края на 2021 г.

Уверение за това, че средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, ще пристигнат в България, даде вицепремиерът и министър по еврофондовете Атанас Пеканов. 

Той отчете, че планът все още не е предаден в Брюксел и обясни забавянето с „предишното правителство, което не го е подало“, а самият Пеканов е включил и нови проекти в него. 

Преработване на плана също е било необходимо, а поне половината от включените предложенията на правителството на ГЕРБ, са преработени. 

Атанас Пеканов: Парите по плана за възстановяване не са застрашени

Безвъзмездните средства, за които България кандидатства са 12 млрд. лв. от ЕК. Срокът за внасяне на плановете за възстановяване и устойчивост изтече в края на април, като преди дни от Еврокомисията съобщиха, че само България и още три държави – Малта, Нидерландия и Естония, не са подали още проектите си. 

Ремонти за милиони на язовири без вода 

Отделени са 631 млн. лв. за ремонта на над 400 малки язовира, от тях са ремонтирани 10. 

През почивните дни икономическият министър Кирил Петков инспектира един от ремонтираните язовири – „Пазар дере“. По сметки на Министерството на икономиката са дадени за ремонт на този язовир 2,3 млн. лв., но накрая се е оказал източен и затревен. 

Относно отчета на ресорното си министерство Петков припомни, че още с встъпването си в длъжност е установил, че Българската банка за развитие е финансирала с 946 млн. лв. само 8 фирми, а след проверката е изникнало и разкритието, че от държавната банка са отишли 1,8 млрд. лв. при 20 фирми. 

Той изтъкна, че за да се „прекрати тази практика е променен устава на банката“ и така ББР вече може да отпуска еднократни заеми в по-голям размер от 5 млн. лв.

Кирил Петков: 2,3 млн. лева за ремонт на язовир, а водата му се измерва с бутилка от безалкохолно (ВИДЕО)

Икономическият министър не пропусна да каже, че в партньорство с търговски банки се предвиждат 2,5 млрд. лв. да бъдат предназначени за осигуряване на ликвидност на най-пострадалите фирми.

На инициативата „Три морета“ ще се поканят големи компании като Amazon и Google

Петков изтъкна, че в момента се работи с много сериозен екип, който да покани големи компании като „Google“ и „Amazon“ за инициативата за „Трите морета“. Представителите на бизнеса от своя страна ще поканят свои партньори от 12-те страни, участващи в инициативата. 

Кирил Петков: За "Трите морета" ще поканим компании като "Google" и "Amazon"

Според него по този начин компаниите ще посетят за първи път в страната ни и е възможно да се „надяваме на реални сделки на българските компании“.

„Проблеми навсякъде и липса на заинтересованост на държавата като стопанин на ресурса на гражданите“

Финансовият министър Асен Василев отчете липса на контрол при възлагането и изпълнението на държавните поръчки. Според него „проблемите са навсякъде“. 

Асен Василев: Пари са харчени безконтролно от страна на държавата

Заинтересоваността на държавата липсва по отношение на ресурса на гражданите – „защото държавата пари не произвежда, тя ги взима от хората“.

Категоричен бе, че „парите са харчени безконтролно“. Василев изтъкна, че вече има повишена събираемост на данъците от страна на Националната агенция по приходите, като се очаква да съберем доста повече пари в бюджета.

Той обясни, че в началото на мандата си служебното правителство е установило, че мерките за борба с COVID-19 са били бюджетирани само до края на март, заради което до края на май средства за тях са намирани по други пера.

„Накъдето се обърнем, е блато“, лозунгът на ГЕРБ бил в една от службите на МВР

„В една служба от МВР, в която извършваме внимателна проверка са открити лозунги на ГЕРБ и на професионална лексика се установи, че на техните компютри нямат думите ГЕРБ, ДПС и буквите Б.Б“, отчете силовият министър Бойко Рашков. 

Той има съмнение, че „подобна служба в МВР би работила коректно, по закон срещу политически престъпления, свързани с гражданите“. 

"Работа, работа, работа": Бойко Рашков разкри, че в служба в МВР е открит лозунг на ГЕРБ

Рашков спомена и за констатирани случаи на купуване на вот, на гласове, „но за това уродливо явление МВР няма вина“.

Министърът изтъкна, че целта за предстоящите избори е всеки глас да бъде отчетен така, както е подаден вотът, а не така както някой иска да го манипулира и да изкриви картината на политическата обстановка.

„Накъдето се обърнем, е блато“, каза още той.

Здравната система и без COVID се нуждае от промяна

„Здравната система и без COVID се нуждае от промяна, за да може да работи много по-добре, отколкото работи в момента – въпросът не е само на пари, въпросът е на организация“, заяви здравният министър Стойчо Кацаров. 

Той определи лошите резултати в неговото министерство, с това недоброто състояние на здравната система. 

Здравният министър създава "Дирекция за правата на пациента"

Кацаров отчете, че не е заварил нито организирано и проведено биологично проучване, нито общ план за диагностика и лечение на болестта, а логистиката на снабдяване с ваксини и приоритетите при поставянето им са били лоши.

„Така след направените промени за месец са били имунизирани около 400 000 възрастни хора – което е почти колкото общата бройка от началото на годината в тази възрастова група“, подчерта здравният министър. 

Проектът за възстановяването и развитието на болниците, които са приемали COVID пациенти, е бил преработен изцяло. 

Кацаров заварил „проекта в насипно състояние с два пъти удължаван срок и с неясни критерии“.

По думите му медицински хеликоптери ще имаме не по-късно от 2024 г.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

И премиерът предупреди: COVID ситуацията в България ще се влошава

Ниският процент ваксинирани може да е и заради лошото управление на кризата преди, каза Стефан Янев

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Ситуацията с коронавируса ще се влоши до края на август. Това обяви служебният премиер Стефан Янев.

„Навлизаме в четвъртата вълна. Цифрите, които имаме в момента по отношение на заболеваемостта, говорят, че тенденцията е за влошаване на ситуацията до края на август. Неслучайно от Министерството на здравеопазването вече говорят за преминаване към мерки от оранжевата зона”, каза Янев по време на блицконтрол в парламента.

Изказването му бе в отговор на бившия здравен министър и депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов. Той обвини наследника си, че е издал заповед, която не отговаря на заложените в плана за справяне с пандемията. Той попита защо в момента здравното министерство заплашва обществото с мерки от оранжевата зона.

„Относно ваксинацията – нагласата на хората е такава. Не знам защо се е получило така, може да е и заради лошото управление на кризата преди. Ако продължаваме с този темп, ситуацията ще се влоши по-сериозно”, каза още Янев. Той отново потвърди, че се обмисля въвеждането на туристически ваучери за ваксинирани.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Стефан Янев: Проблемите в енергетика са от поне 10 години

Той посочи, че пиковата цената на борсата в сряда е била 330 лв., а в момента е около 250 лв. за мегаватчас

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Проблемите в енергетиката са от поне десет години, те са комплексни и сложни, заяви служебният премиер Стефан Янев, който е на блиц-контрол в Народното събрание. 

Въпрос бе зададен от бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова относно драстичното покачване на цената на електроенергията за бизнеса.

„Законът за Енергетиката има нужда от сериозен прочит и търсене на решения как да се подобрят отношенията в енергетиката“, добави той.

Стефан Янев за завареното в икономиката: "Меко казано притеснително"

Янев подчерта, че са направени няколко срещи с БЕХ по повод  цените на тока, вдигане на пазарните и борсовите индекси. 

Той посочи, че пиковата цената на борсата в сряда е била 330 лв., а в момента е около 250 лв. за мегаватчас.

Преди около три седмици със заповед на служебния министър на енергетиката ТЕЦ „Марица – Изток 2“ се е включила в енергийната система първоначално с един реактор, в момента работят три. Има готовност да работят и още. Служебният премиер обърна внимание, че пускането и спирането на един реактор в подобна топлоелектрическа централа е процес, който отнема време.

Освен заповедта на министъра ТЕЦ „Марица – Изток 2“ да продава 1 милион мегаватчаса от тока си на регулирания пазар за едногодишен период, ръководството на централата търси пазари за дългосрочни договори, добави той. 

„Ако централата има договори на сегашните цени, тя би могла да работи, без да получава държавна помощ и да задоволява енергийната система. Не манипулациите на българската енергийна борса, а търсенето и предлагането в цяла Европа е факторът, който вдига цените“, каза още Янев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

БСП: Продължаваме разговорите с „Има такъв народ“ 

В петък от 10 часа работните експертни групи на двете партии ще се съберат отново, за да се обсъди политическата декларация

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Продължаваме разговорите с „Има такъв народ“ по политическата декларация, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в Народното събрание. 

„Вчера решихме да продължим разговорите с „Има такъв народ“ по политическата декларация с приоритетите за бъдещото правителство. Днес разговаряхме с колегите. Казахме им, че искаме да направим някои корекции, да направим допълнителни предложения за неща, за които сме говорили, но ги няма в декларацията и обратно – такива, за които не сме говорили, но съществуват“, обясни тя. 

В петък от 10 часа работните експертни групи на двете партии ще се съберат отново, за да се обсъди политическата декларация.  

ИТН връщат мандата в петък, не изключват нови избори

„Искаме да се направят някои корекции. Например вчера ви казах по преразпределението на разходите от БВП, имаме забележки по някои от текстовете в част от „Образование“. В декларацията има цял абзац за земеделие, който ние не сме обсъждали. Сигурно има и други неща“, посочи още Нинова.

Нинова коментира и темата със споразумението. „Те не искат да подписват многостранно, коалиционно споразумение, но ние гледаме на този документ, който те предложиха като на основа, върху която да стъпим. Продължават разговорите как точно да оформим това съгласие за подкрепа“, обясни още Корнелия Нинова.

По думите й до самото гласуване на правителството има време за разговори.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Русия спира издирването на Тихановска

През октомври 2020 г. Тихановска бе обявена за междудържавно издирване на територията на Русия заради наказателно дело за призиви към...

Затвори