Встъпилото преди месец служебно правителство отчете както свършеното от него, така и завареното от кабинета "Борисов 3". То бе назначено от президента Румен Радев и встъпи в длъжност на 12 май, след като 45-ото Народно събрание не излъчи редовно правителство. За премиер бе сложен ген. Стефан Янев. Отчетът на служебния кабинет бе представен от премиера Стефан Янев, вицепремиерите Атанас Пеканов, Бойко Рашков, както и от министрите на финансите, икономиката и здравеопазването – Асен Василев, Кирил Петков и Стойчо Кацаров.Янев отчете във вторник и завареното от предишното правителство, "колкото повече работим и се заравяме в съответните проблеми и сектори, намираме нещо повече от хаос, по-скоро системен безпорядък и липса на правила". Министър-председателят определи и "реалистичната картина за България като корупция, маскирана в благовидна, законосъобразна форма". 

Срокът изтече за Плана за възстановяване, но очакваните 1,6 млрд. лв. ще дойдат до края на 2021 г.

Уверение за това, че средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, ще пристигнат в България, даде вицепремиерът и министър по еврофондовете Атанас Пеканов. Той отчете, че планът все още не е предаден в Брюксел и обясни забавянето с "предишното правителство, което не го е подало", а самият Пеканов е включил и нови проекти в него. Преработване на плана също е било необходимо, а поне половината от включените предложенията на правителството на ГЕРБ, са преработени. Безвъзмездните средства, за които България кандидатства са 12 млрд. лв. от ЕК. Срокът за внасяне на плановете за възстановяване и устойчивост изтече в края на април, като преди дни от Еврокомисията съобщиха, че само България и още три държави – Малта, Нидерландия и Естония, не са подали още проектите си. 

Ремонти за милиони на язовири без вода 

Отделени са 631 млн. лв. за ремонта на над 400 малки язовира, от тях са ремонтирани 10. През почивните дни икономическият министър Кирил Петков инспектира един от ремонтираните язовири – "Пазар дере". По сметки на Министерството на икономиката са дадени за ремонт на този язовир 2,3 млн. лв., но накрая се е оказал източен и затревен. Относно отчета на ресорното си министерство Петков припомни, че още с встъпването си в длъжност е установил, че Българската банка за развитие е финансирала с 946 млн. лв. само 8 фирми, а след проверката е изникнало и разкритието, че от държавната банка са отишли 1,8 млрд. лв. при 20 фирми. Той изтъкна, че за да се "прекрати тази практика е променен устава на банката" и така ББР вече може да отпуска еднократни заеми в по-голям размер от 5 млн. лв.Икономическият министър не пропусна да каже, че в партньорство с търговски банки се предвиждат 2,5 млрд. лв. да бъдат предназначени за осигуряване на ликвидност на най-пострадалите фирми.

На инициативата "Три морета" ще се поканят големи компании като Amazon и Google

Петков изтъкна, че в момента се работи с много сериозен екип, който да покани големи компании като "Google" и "Amazon" за инициативата за "Трите морета". Представителите на бизнеса от своя страна ще поканят свои партньори от 12-те страни, участващи в инициативата. Според него по този начин компаниите ще посетят за първи път в страната ни и е възможно да се "надяваме на реални сделки на българските компании".

"Проблеми навсякъде и липса на заинтересованост на държавата като стопанин на ресурса на гражданите"

Финансовият министър Асен Василев отчете липса на контрол при възлагането и изпълнението на държавните поръчки. Според него "проблемите са навсякъде". Заинтересоваността на държавата липсва по отношение на ресурса на гражданите – "защото държавата пари не произвежда, тя ги взима от хората".Категоричен бе, че "парите са харчени безконтролно". Василев изтъкна, че вече има повишена събираемост на данъците от страна на Националната агенция по приходите, като се очаква да съберем доста повече пари в бюджета.Той обясни, че в началото на мандата си служебното правителство е установило, че мерките за борба с COVID-19 са били бюджетирани само до края на март, заради което до края на май средства за тях са намирани по други пера.

"Накъдето се обърнем, е блато", лозунгът на ГЕРБ бил в една от службите на МВР

"В една служба от МВР, в която извършваме внимателна проверка са открити лозунги на ГЕРБ и на професионална лексика се установи, че на техните компютри нямат думите ГЕРБ, ДПС и буквите Б.Б", отчете силовият министър Бойко Рашков. Той има съмнение, че "подобна служба в МВР би работила коректно, по закон срещу политически престъпления, свързани с гражданите". Рашков спомена и за констатирани случаи на купуване на вот, на гласове, "но за това уродливо явление МВР няма вина".Министърът изтъкна, че целта за предстоящите избори е всеки глас да бъде отчетен така, както е подаден вотът, а не така както някой иска да го манипулира и да изкриви картината на политическата обстановка."Накъдето се обърнем, е блато", каза още той.

Здравната система и без COVID се нуждае от промяна

"Здравната система и без COVID се нуждае от промяна, за да може да работи много по-добре, отколкото работи в момента – въпросът не е само на пари, въпросът е на организация", заяви здравният министър Стойчо Кацаров. Той определи лошите резултати в неговото министерство, с това недоброто състояние на здравната система. Кацаров отчете, че не е заварил нито организирано и проведено биологично проучване, нито общ план за диагностика и лечение на болестта, а логистиката на снабдяване с ваксини и приоритетите при поставянето им са били лоши."Така след направените промени за месец са били имунизирани около 400 000 възрастни хора – което е почти колкото общата бройка от началото на годината в тази възрастова група", подчерта здравният министър. Проектът за възстановяването и развитието на болниците, които са приемали COVID пациенти, е бил преработен изцяло. Кацаров заварил "проекта в насипно състояние с два пъти удължаван срок и с неясни критерии".По думите му медицински хеликоптери ще имаме не по-късно от 2024 г.