Открийте ни и в

България

Кабинетът “Янев” предлага: Минимална заплата – 710 лв., детските с 20% по-високи 

Това е заложено в рамката на Бюджет 2022

публикувано

на

Увеличаване на основни социални разходи като пенсии, майчински и детски надбавки, вдигане на минималната заплата и запазване на мерките за подпомагането на засегнатите от COVID-19 сектори влизат в рамката на Бюджет 2022, обяви финансовият министър Валери Белчев на брифинг в Министерския съвет. 

„Над 750 хиляди души в страната получават минималната работна заплата – 650 лв. на месец са крайно недостатъчни. Предлагаме тя да се увеличи на 710 лв., политическите партии се обединиха около сходна сума”, обясни той.

Според него увеличение се предлага и за детските надбавки и прага на получаването им.

Социалният министър: Повечето пари за майчинство не стимулират връщането на работа 

„Всички граждани на заплата до 510 лв. ще имат право да получават такива. Те ще се увеличат с 20%. В абсолютна стойност не е много, но процентите са сериозно увеличение. Това ще засегне 120 хиляди деца в България”, каза още Белчев.

Значително ще се увеличат и надбавките за деца до 2-годишна възраст. Майчинските надбавки ще се увеличат от 380 лв. на 650 лв.

Доходите за пенсионерите ще бъдат запазени на нивата, които са сега. Това означава средно увеличение от 84 лв. на човек.

“Не сме предвиждали реформи по структурите. Това ще бъдат решения на парламента и на редовното правителство. Смятам, че даваме една добра база, върху която да може да се работи”, каза Белчев.

Той обясни, че въпреки исканията на някои политически сили да се забави процеса и да се остави бюджета на редовното правителство, служебният кабинет бил длъжен да спази закона и да предпазим държавата от някои рискове.

“Много е важно политическите партии да се обединят около това, че бюджет за 2022 г. трябва да има в рамките на тази година – да приемат рамката такава, каквато е, реформите могат след това да предизвикат актуализация, но е важно да се обезпечи финансовата година”, заяви той. 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА