Открийте ни и в

Вашите пари

Каква е разликата между спестяване и инвестиране?

Спестяването е първата крачка към инвестирането

публикувано

на

Каква е разликата между спестяване и инвестиране?

Здравей, Ангел! Бих искал да задам въпрос, свързан като цяло с финансовата система в Америка. Аз съм тук от около 13 години и когато бюджетът ми позволява, заделям пари в спестовен влог. Проблемът е, че този влог не ми носи никакви печалби, но не знам по какъв друг начин мога да използвам системата, за да имам по-добра лихва. Чувам, че приятели инвестират в акции и фондове, но не съм запознат откъде да започна и каква е разликата между спестяване и инвестиране и има ли рискове във второто?

 

Здравейте. нека поговорим за разликата между инвестиране и спестяване.

По принцип, спестяването е първата крачка към инвестирането, дори някои хора да го правят отзад-напред. Целта на спестяването е да осигури финансова сигурност в краткосрочен план, като потенциално да замени доходите ни за период от 3 до 6 месеца, или пък да ни е от полза в случай на ситуация, в която биха ни трябвали финансови средства. Както в България сме свикнали да казваме – „бели пари за черни дни“.

Следвайки тази логика, когато спестяваме, не е нужно да търсим определена възвращаемост. Тук по-важното е да намерим бърза ликвидност, или с прости думи – бърз достъп до парите ни в случай на нужда. Дали това ще означава да ги скрием под матрака, в гардероба, в сейфа или в банката. Разбира се, парите в банката са защитени до $250 000 на човек, което дава по-голяма сигурност, отколкото да ги крием вкъщи.

Но важното в случая е да намерим ликвидност на определена сума пари, която мислим, че може да ни потрябва в случай на нужда. За всеки тази сума е различна според начина на живот и разходите, които има в живота си. Важно е обаче да бъде определена предварително и когато се достигне до нея, с всичко над нея можем да говорим за потенциално инвестиране от тази точка нататък.

Разликата между инвестирането и спестяването

е в ликвидността, риска и потенциалната възвращаемост на инвестираната главница. Тук говорим за промени на статуквото през времето на инвестиция – краткосрочно или дългосрочно. В повечето случаи краткосрочното инвестиране е наричано „спекулиране“, защото то има за цел да направи печалби в кратък период от време като се възползва от временни, благоприятни промени на пазара за дадената инвестиция и се стреми към бързо ликвидиране с цел на тази инвестиция – печалба.

Аз лично не съм привърженик на спекулирането, защото то

крие някои рискове

и време, които аз лично нямам желанието да приема. Може би и не съм толкова алчен, за да се хвърлям през глава на инвестиции с голям риск и потенциално по-голяма печалба.

Когато работя с клиенти, предпочитам да залагам на по-дългосрочни инвестиционни стратегии като пенсионни фондове например. В тези стратегии аз виждам един изключителен потенциал за клиентите, защото този вид инвестиция дава данъчни преимущества, добър потенциален растеж и най-вече времето, което е необходимо за правилното усвояване на този растеж.

При инвестирането винаги има повече риск, отколкото при спестяването. Има моменти, когато нещата вървят страхотно и печалбите са сравнително големи, но има и моменти, когато пазарите падат и следователно има риск за моментна загуба не само на печалбата, но и на главницата. Точно поради тази причина,

пенсионните акаунти

са за предпочитане, защото те дават повече време на разположение един спад да се заличи и да премине към растеж в течение на времето до евентуалното пенсиониране и данъчни преимущества за хората, които инвестират в тях.

Относно акции и фондове. За това съм говорил и преди – акциите са по-рискови от фондовете и там наистина може да се загуби всичко, ако дадена компания фалира, а ние сме инвестирали в нея. При фондовете шансът за фалит съществува също, но в много по-малка степен. Фондовете имат покритие при фалит до $500 000 на човек. Освен това във всеки един фонд има приблизително поне 100 компании от поне 10 различни индустрии, които трудно биха фалирали в един и същи ден.

Ако имате по-специфични въпроси, ще се радвам да ви помогна чрез консултация в моя офис, където можем да навлезем още по-дълбоко в дебрите на инвестирането в Америка.

Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено