Открийте ни и в

Коронавирусът

Какви документи са нужни, за да пътувате от САЩ за България това лято?

Какво може да направите, ако ви е изтекъл паспортът и ще трябва ли да спазвате карантина?

публикувано

на

Истории за върнати от летищата наши сънародници, проблеми с документите и неяснота с режима на пътуване в условията на пандемия бележат началото на летния туристически сезон.

Много от българите в Северна Америка се готвят за традиционното пътуване до България. Гостуващи в САЩ и Канада наши сънародници не можаха да се приберат, защото изчакваха по-благоприятен момент или защото липсваха полети.

Междувремменно паспортите на много от тези хора изтекоха. Какво могат да направят те, а и всички останали, за да пътуват безпрепяствено?

Нужните документи за пътуване от САЩ до България

В най-общия случай трябва да имате валиден паспорт и билет. В случая, заради пандемията, ще трябва да влезете в България с българския си паспорт, тъй като все още там е в сила временната забрана за влизане на чужденци. Можете да влезете като чужденец, само ако имате статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваващ в България, или влизате с цел хуманитарна или медицинска работа.

Самолетните билети за България падат след юли, сега са $1200-1400

Зелената карта „не носи никаква добавена стойност“, уточняват посолството ни във Вашингтон на своята интернет страница. Това означава, че не можете да ползвате зелената си карта за международно пътуване.

Можете ли да излезете от САЩ само с българска лична карта

Българската лична карта не е документ за самоличност пред американските власти, така че не можете да я ползвате, за да излезете от САЩ. Консулски служители казват, че американските гранични власти имат копия от всички наши документи, но повечето не си правят труда да ги търсят и сравняват, а и това не е тяхна работа. Удостоверяването на самоличност на чужди граждани пред американските власти става само с български паспорт.

Ако българският ви паспорт е изтекъл. Две истории на българи

Министерството на външните работи на България се договори с 30 страни да разрешават на българските граждани да се прибират в България, дори ако документите им за самоличност са изтекли в периода 30 март – 31 октомври. България реципрочно ще пропуска техните граждани с изтекли документи. Щатите са една от тези страни. „Българските граждани, които имат бордна карта за своя полет, ще могат при напускане да удостоверят самоличността си пред американските власти с паспорт, чиято валидност е изтекла в периода 13 март – 31 октомври 2020 г., като това не ги освобождава от отговорност за просрочен престой“, казаха от пресцентъра на МВнР за BG VOICE.

Ако българският ви паспорт е изтекъл преди 13 март, ситуацията е по-сложна, но не неразрешима. Деси Минков и съпругът й, които живеят в Атланта, се оказали в такова положение. „Паспортите ни бяха изтекли миналата година, но ни се наложи да пътуваме заради болест в семейството ми в Добрич“, разказва българката.

„Свързахме се с консулството ни във Вашингтон и обяснихме ситуацията. Приеха ни на другия ден и ни помогнаха да си издадем пасавани. Обясниха ни, че американски граждани могат да бъдат върнати от самолета в Щатите и да не им бъде разрешено да летят, ако пътуват към страна със забрана за чужди граждани. Ако пътникът бъде върнат обратно от тази страна, той ще трябва да пътува за сметка на авиокомпанията. Освен това авиокомпанията може да плаща и глоби. Затова най-доброто решение за нас беше да си извадим пасавани. Платихме по 59 долара и ги получихме веднага“, допълва Деси.

 

Деси и семейството й

Деси е впечатлена от бързата реакция на консулството ни във Вашингтон, от разбирането и обслужването там. Не такава бързина е срещнала обаче от американските власти за издаване на изтекъл през март американски паспорт на едното й дете, което е на 11 години. След много разговори по телефона е успяла да си уреди час за издаване на документа по спешност и се надява да не бъде отменен. „Обясняват ни, че са прекратили бързите услуги защото подновяват паспорти на хора, подали молби още от февруари. По план Деси и семейството й трябва да пътуват през Амстердам на 12 юни.

По същия път е минала и Ирина Щонова, която живее в Лос Анджелис. Тя е трябвало да изпрати майка си обратно в България през юни. „Върнаха я от летището. Тя има американски паспорт, но българският й беше изтекъл през декември миналата година. Пътуваше с холадските авиолинии. При чекирането на багажа тя си показа американския паспорт. Служителите й поискаха европейски документ. Тя показа българския паспорт, но те й казаха, че е изтекъл и не я пуснаха. Помолихме ги да проверят дали не могат да я пуснат с изтекъл паспорт, защото бяхме чели, че има някакви промени и хората могат да пътуват с изтекъл български паспорт. Те провериха, но казаха, че това важи, ако паспортът е изтекъл след 13 март“, казва Ирина. „За щастие бяхме купили билета седмица по-рано и вече беше възможно да си купуваш и сменяш билета малко по-лесно“, продължава българката. „Билетът беше от Expedia. Веднага влязох в интернет на страницата на компанията. Имаше само час до излитането на самолета. Успях да анулирам билета без да има никакви глоби“.

Ирина също успява да помогне на майка си да си издаде пасаван от консулството в Ел Ей. По принцип издаването на този документ отнема 3 дни, но служителите са го издали в същия ден. „Пасаванът изглежда също като паспорт, само че по-тънък“, обяснява Ирина. С него майка й пътува безпроблемно до България седмица след първия неуспешен опит.

Какви проверки ви очакват по летищата

При пристигане на летището в България температурата на всички граждани, включително и на тези пристигащи от САЩ, се измерва, след което те трябва да попълнят декларация, в която да предоставят данните си за контакт, както и информация за мястото, в което ще прекарат карантината, казват от пресцентъра на МВнР. На американските летища също има мерки. Ирина казва, че майка й е трябвало да попълни декларация за здравословно състояние.

Какво да правите, ако нещо се обърка по пътя и не можете да се приберете

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обърнат към консулските служби във Вашингтон: тел.+1 (202) 387 7969, както и на денонощния дежурен телефон:+1 (202) 3875770; Лос Анджелис: тел. +1 310-437-3606; Ню Йорк: тел.+1 212 935 4646; Чикагo: тел. +1 312 752 0661.

Трябва ли да спазвате карантина в дома?

В момента Министерството на външните работи на България е класифицирало САЩ като страна с висок риск за пътуване до нея. Освен това за връщащите се от там важи заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 29 май  за 14-дневна карантина. Всички лица, поставени под карантина „са длъжни да не напускат домовете си или мястото за настаняване, в което са посочили, че ще пребивават за посочения в предписанието срок“, се казва в заповедта.

Регионалните здравни инспекции трябва да изготвят списък на всички карантинирани лица на територията на съответната област и да вкарват данни за началото и края на карантината.

Нарушаването на наредбата, се наказва с глоба от 300 до 1 000 лева, според измененията в Закона за здравето.

Деси също ще трябва да се подложи на карантина. Тя не смята, че карантирата за идващи от САЩ ще се отмени скоро, въпреки че премиерът Бойко Борисов каза, че всички пандемични мерки трябва да паднат след 15 юни.

Майката на Ирина обаче не е била задължена да спазва карантина. „Не знам защо се е получило така. Може би са сметнали, че идва от европейка държава. Тя обаче е много стриктна и ще спазва карантина доброволно, за да е сигурна, че всичко е наред след пътуването, защото всяко пътуване е риск.

 

11 Comments

 1. Вера Стоева

  юни 5, 2020 at 7:38 pm

  Благодаря за полезната информация.

  • Дора Моррисън

   юли 14, 2020 at 7:05 pm

   Може ли български граждани да влезе в България с лична карта поради изтичане на българския паспорт при положение че пътува от Америка?

 2. Владимир Бояджиев

  юни 10, 2020 at 4:12 pm

  Казаното, че ще трябва да се влезе в БГ с българските документи, защото имало забрана за влизане на чужденци, НЕ Е КОРЕКТНО ВЪОБЩЕ.
  Пред българските власти, българин се представя ВИНАГИ с българските си документи, ако и колкото и други гражданства да има. Ако не може да осигури такива документи, подлежи на санкция.
  Предполагам, объркването идва от практиката на граничните служби, да изнудват влизащите без документи или с изтекли документи.
  Същото важи и за случая с дете, което няма бг документи.

  • Атанаска Искрева

   юни 10, 2020 at 11:36 pm

   Вие ни посочвате денонощни тел.номера но господина от Чикагското консулство ми затвори телефона понеже съм звънала за полет за юли месец без да изслуша моят въпрос. Моят бълг.паспорт е изтекъл през ноември и исках да проверя какво трябва да направя. Възмутена съм .Aз не живея в Чикаго

 3. Анонимен

  юни 11, 2020 at 6:17 am

  teya sa egti Tapatsite ot bg voice

 4. Росица Атанасова

  юни 11, 2020 at 8:33 pm

  Да се даде гласност има ли 14 дневна “Карантина “.Защото се оказва ,че за едни има за други няма .А ние ще си плащаме глоби за кансалиране на билетите до България.Явно на летището във България незнаят за новата заповед?

 5. Анонимен

  юни 14, 2020 at 2:31 pm

  Ами преди 2 дни пътник се е прибрал със втори полет Амстердам-София. Карантина НЯМА !

 6. Цанко Славеев

  юни 23, 2020 at 7:33 pm

  Нещата отиват към тенденция

 7. Знаещ

  юни 25, 2020 at 8:46 am

  Главанаците от БГ Войс подвеждат хората с „пасаван“!? Няма такъв документ – правилното е Временен паспорт (валидност до 1 година).

 8. Спас

  юни 27, 2020 at 11:13 pm

  Днес звъннах на телефона посочен за Българско посолство в Чикаго. Господинът който ми отговори, едвали не ми се скара защо се обаждам да питам как детето ми на 9 месеца да пътува защото няма БГ гражданство.А ние родителите имаме. Отговорат му беше, това не е спешен въпрос и едва ли не ми каза да не звъня повече. Потресен съм от не човешкото отношение и безхаберие на този служител.

 9. Марияна

  юли 19, 2020 at 3:00 pm

  Пътуеах от Чикаго ,през Истамбул до София на 6
  Юли .Пристигащите от Истамбул имат 14 дена карантина. Тези ,които пристигат от Европа не,даже и карантината от Англиа отпадна.
  В Истанбул ми мериха температура, но на летището в София не.
  Попълнихме декларация на какъв адрес ще бъдем по време на карантината.
  На летище София нямаше достатъчно колички за багажа , нямаше и хора ,които да помогнат или да попиташ даже !

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

България

Все повече страни с рестрикции за пристигащи от България

Гърция удължи до 15 август изискването за отрицателен PCR тест за всички идващи от България

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Заради заразата у нас се увеличават страните, които въвеждат рестрикции за пристигащи от България.

Белгия въведе задължителна 14-дневна карантина за пътниците от два района на страната ни – Североизточен и Югозападен. Те са в категорията „червени зони“, за които се изисква и задължителен PCR-тест.

„Червена зона“ е вече цялата ни страна за властите в Словения. От 30-и юли всички, пристигащи от България, трябва да се изолират за две седмици.

Гърция удължи до 15 август изискването за отрицателен PCR тест за всички идващи от България, Румъния и Обединените арабски емирства.

В Кипър пък от началото на този месец могат да влизат единствено българи с разрешително за постоянно пребиваване. Те също трябва да представят отрицателен ПСР тест и да останат за 14 дни у дома.

А въпреки че отвори летището си във Виена за пристигащи от България, Австрия също изисква отрицателен ПСР тест, преведен на английски или немски език.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

СЗО: За момента окончателно справяне с коронавируса е невъзможно

Броят на случаите се е увеличил повече от пет пъти до 17,5 милиона, а броят на смъртните случаи се е утроил до 680 000

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Директорът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус в понеделник предупреди международната общност, че окончателното решение за COVID-19 за момента не е възможно, предаде teleSUR.

„В момента няма сребърен куршум, който да се бори с вируса и никога не може да има“, каза Адханом Гебрезий.

Той добави, че във фаза на клиничните изпитвания има няколко ваксини и СЗО се надява на успешен край.

Броят на случаите се е увеличил повече от пет пъти до 17,5 милиона, а броят на смъртните случаи се е утроил до 680 000, каза Гебрейесус.

Директорът на програмата на СЗО в областта на здравеопазването Майк Райън съобщи, че страни с високи скорости на предаване, като Бразилия и Индия, трябва да се подготвят за голяма битка, която изисква постоянен ангажимент.

По същия начин Адханом Гебрейесус призова международната общност да не пести усилия в борбата срещу новия коронавирус.

„Посланието до хората и правителствата е ясно: направете всичко. И когато е под контрол, продължете! Продължавайте да укрепвате здравната система“, каза директорът на СЗО.

Той също така информира, че екипът на СЗО, който пътува до Китай, е приключил своята мисия за установяване произхода на вируса.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Губернатори искат от Тръмп да включи гвардията в борбата с вируса

„Нашата национална гвардия ще бъде от решаващо значение при подпомагането на операции като тестване, разпространение на лични предпазни средства и храна, както и помощ за възрастни хора“

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Група губернатори на САЩ призова президента Доналд Тръмп в понеделник да удължи финансирането на Националната гвардия, за да помогне на федералния отговор на пандемията COVID-19, предаде UPI.

В писмо Националната асоциация на губернаторите заяви, че разширяването е необходимо за предотвратяване на смущения за 39 щата и 3 територии (Пуерто Рико, Гуам и Северните Мариански острови).

„Нашата национална гвардия ще бъде от решаващо значение при подпомагането на операции като тестване, разпространение на лични предпазни средства и храна, както и помощ за възрастни хора“.

Щатите трябваше да започнат обучението на новите членове на охраната в понеделник, които трябва да преминат през необходимия карантинен период.

Държавните управители първо поискаха от Тръмп да удължи срока през май като част от усилията за възстановяване.

Случаите на коронавирус в света вече са 18.2 милиона, жертвите наближават 700 000, а излекуваните са над 11.4 милиона. Това показват данните на Wordometers.

АЩ остават най-силно засегнатата страна с над 4.8 милиона заразени и над 158 хиляди жертви.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Най-четено