Открийте ни и в

Коронавирусът

Какви документи са нужни, за да пътувате от САЩ за България това лято?

Какво може да направите, ако ви е изтекъл паспортът и ще трябва ли да спазвате карантина?

публикувано

на

Истории за върнати от летищата наши сънародници, проблеми с документите и неяснота с режима на пътуване в условията на пандемия бележат началото на летния туристически сезон.

Много от българите в Северна Америка се готвят за традиционното пътуване до България. Гостуващи в САЩ и Канада наши сънародници не можаха да се приберат, защото изчакваха по-благоприятен момент или защото липсваха полети.

Междувремменно паспортите на много от тези хора изтекоха. Какво могат да направят те, а и всички останали, за да пътуват безпрепяствено?

Нужните документи за пътуване от САЩ до България

В най-общия случай трябва да имате валиден паспорт и билет. В случая, заради пандемията, ще трябва да влезете в България с българския си паспорт, тъй като все още там е в сила временната забрана за влизане на чужденци. Можете да влезете като чужденец, само ако имате статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваващ в България, или влизате с цел хуманитарна или медицинска работа.

Самолетните билети за България падат след юли, сега са $1200-1400

Зелената карта „не носи никаква добавена стойност“, уточняват посолството ни във Вашингтон на своята интернет страница. Това означава, че не можете да ползвате зелената си карта за международно пътуване.

Можете ли да излезете от САЩ само с българска лична карта

Българската лична карта не е документ за самоличност пред американските власти, така че не можете да я ползвате, за да излезете от САЩ. Консулски служители казват, че американските гранични власти имат копия от всички наши документи, но повечето не си правят труда да ги търсят и сравняват, а и това не е тяхна работа. Удостоверяването на самоличност на чужди граждани пред американските власти става само с български паспорт.

Ако българският ви паспорт е изтекъл. Две истории на българи

Министерството на външните работи на България се договори с 30 страни да разрешават на българските граждани да се прибират в България, дори ако документите им за самоличност са изтекли в периода 30 март – 31 октомври. България реципрочно ще пропуска техните граждани с изтекли документи. Щатите са една от тези страни. „Българските граждани, които имат бордна карта за своя полет, ще могат при напускане да удостоверят самоличността си пред американските власти с паспорт, чиято валидност е изтекла в периода 13 март – 31 октомври 2020 г., като това не ги освобождава от отговорност за просрочен престой“, казаха от пресцентъра на МВнР за BG VOICE.

Ако българският ви паспорт е изтекъл преди 13 март, ситуацията е по-сложна, но не неразрешима. Деси Минков и съпругът й, които живеят в Атланта, се оказали в такова положение. „Паспортите ни бяха изтекли миналата година, но ни се наложи да пътуваме заради болест в семейството ми в Добрич“, разказва българката.

„Свързахме се с консулството ни във Вашингтон и обяснихме ситуацията. Приеха ни на другия ден и ни помогнаха да си издадем пасавани. Обясниха ни, че американски граждани могат да бъдат върнати от самолета в Щатите и да не им бъде разрешено да летят, ако пътуват към страна със забрана за чужди граждани. Ако пътникът бъде върнат обратно от тази страна, той ще трябва да пътува за сметка на авиокомпанията. Освен това авиокомпанията може да плаща и глоби. Затова най-доброто решение за нас беше да си извадим пасавани. Платихме по 59 долара и ги получихме веднага“, допълва Деси.

 

Деси и семейството й

Деси е впечатлена от бързата реакция на консулството ни във Вашингтон, от разбирането и обслужването там. Не такава бързина е срещнала обаче от американските власти за издаване на изтекъл през март американски паспорт на едното й дете, което е на 11 години. След много разговори по телефона е успяла да си уреди час за издаване на документа по спешност и се надява да не бъде отменен. „Обясняват ни, че са прекратили бързите услуги защото подновяват паспорти на хора, подали молби още от февруари. По план Деси и семейството й трябва да пътуват през Амстердам на 12 юни.

По същия път е минала и Ирина Щонова, която живее в Лос Анджелис. Тя е трябвало да изпрати майка си обратно в България през юни. „Върнаха я от летището. Тя има американски паспорт, но българският й беше изтекъл през декември миналата година. Пътуваше с холадските авиолинии. При чекирането на багажа тя си показа американския паспорт. Служителите й поискаха европейски документ. Тя показа българския паспорт, но те й казаха, че е изтекъл и не я пуснаха. Помолихме ги да проверят дали не могат да я пуснат с изтекъл паспорт, защото бяхме чели, че има някакви промени и хората могат да пътуват с изтекъл български паспорт. Те провериха, но казаха, че това важи, ако паспортът е изтекъл след 13 март“, казва Ирина. „За щастие бяхме купили билета седмица по-рано и вече беше възможно да си купуваш и сменяш билета малко по-лесно“, продължава българката. „Билетът беше от Expedia. Веднага влязох в интернет на страницата на компанията. Имаше само час до излитането на самолета. Успях да анулирам билета без да има никакви глоби“.

Ирина също успява да помогне на майка си да си издаде пасаван от консулството в Ел Ей. По принцип издаването на този документ отнема 3 дни, но служителите са го издали в същия ден. „Пасаванът изглежда също като паспорт, само че по-тънък“, обяснява Ирина. С него майка й пътува безпроблемно до България седмица след първия неуспешен опит.

Какви проверки ви очакват по летищата

При пристигане на летището в България температурата на всички граждани, включително и на тези пристигащи от САЩ, се измерва, след което те трябва да попълнят декларация, в която да предоставят данните си за контакт, както и информация за мястото, в което ще прекарат карантината, казват от пресцентъра на МВнР. На американските летища също има мерки. Ирина казва, че майка й е трябвало да попълни декларация за здравословно състояние.

Какво да правите, ако нещо се обърка по пътя и не можете да се приберете

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обърнат към консулските служби във Вашингтон: тел.+1 (202) 387 7969, както и на денонощния дежурен телефон:+1 (202) 3875770; Лос Анджелис: тел. +1 310-437-3606; Ню Йорк: тел.+1 212 935 4646; Чикагo: тел. +1 312 752 0661.

Трябва ли да спазвате карантина в дома?

В момента Министерството на външните работи на България е класифицирало САЩ като страна с висок риск за пътуване до нея. Освен това за връщащите се от там важи заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 29 май  за 14-дневна карантина. Всички лица, поставени под карантина „са длъжни да не напускат домовете си или мястото за настаняване, в което са посочили, че ще пребивават за посочения в предписанието срок“, се казва в заповедта.

Регионалните здравни инспекции трябва да изготвят списък на всички карантинирани лица на територията на съответната област и да вкарват данни за началото и края на карантината.

Нарушаването на наредбата, се наказва с глоба от 300 до 1 000 лева, според измененията в Закона за здравето.

Деси също ще трябва да се подложи на карантина. Тя не смята, че карантирата за идващи от САЩ ще се отмени скоро, въпреки че премиерът Бойко Борисов каза, че всички пандемични мерки трябва да паднат след 15 юни.

Майката на Ирина обаче не е била задължена да спазва карантина. „Не знам защо се е получило така. Може би са сметнали, че идва от европейка държава. Тя обаче е много стриктна и ще спазва карантина доброволно, за да е сигурна, че всичко е наред след пътуването, защото всяко пътуване е риск.

 

10 Comments

 1. Вера Стоева

  юни 5, 2020 at 7:38 pm

  Благодаря за полезната информация.

  • Дора Моррисън

   юли 14, 2020 at 7:05 pm

   Може ли български граждани да влезе в България с лична карта поради изтичане на българския паспорт при положение че пътува от Америка?

 2. Владимир Бояджиев

  юни 10, 2020 at 4:12 pm

  Казаното, че ще трябва да се влезе в БГ с българските документи, защото имало забрана за влизане на чужденци, НЕ Е КОРЕКТНО ВЪОБЩЕ.
  Пред българските власти, българин се представя ВИНАГИ с българските си документи, ако и колкото и други гражданства да има. Ако не може да осигури такива документи, подлежи на санкция.
  Предполагам, объркването идва от практиката на граничните служби, да изнудват влизащите без документи или с изтекли документи.
  Същото важи и за случая с дете, което няма бг документи.

  • Атанаска Искрева

   юни 10, 2020 at 11:36 pm

   Вие ни посочвате денонощни тел.номера но господина от Чикагското консулство ми затвори телефона понеже съм звънала за полет за юли месец без да изслуша моят въпрос. Моят бълг.паспорт е изтекъл през ноември и исках да проверя какво трябва да направя. Възмутена съм .Aз не живея в Чикаго

 3. Анонимен

  юни 11, 2020 at 6:17 am

  teya sa egti Tapatsite ot bg voice

 4. Росица Атанасова

  юни 11, 2020 at 8:33 pm

  Да се даде гласност има ли 14 дневна “Карантина “.Защото се оказва ,че за едни има за други няма .А ние ще си плащаме глоби за кансалиране на билетите до България.Явно на летището във България незнаят за новата заповед?

 5. Анонимен

  юни 14, 2020 at 2:31 pm

  Ами преди 2 дни пътник се е прибрал със втори полет Амстердам-София. Карантина НЯМА !

 6. Цанко Славеев

  юни 23, 2020 at 7:33 pm

  Нещата отиват към тенденция

 7. Знаещ

  юни 25, 2020 at 8:46 am

  Главанаците от БГ Войс подвеждат хората с „пасаван“!? Няма такъв документ – правилното е Временен паспорт (валидност до 1 година).

 8. Спас

  юни 27, 2020 at 11:13 pm

  Днес звъннах на телефона посочен за Българско посолство в Чикаго. Господинът който ми отговори, едвали не ми се скара защо се обаждам да питам как детето ми на 9 месеца да пътува защото няма БГ гражданство.А ние родителите имаме. Отговорат му беше, това не е спешен въпрос и едва ли не ми каза да не звъня повече. Потресен съм от не човешкото отношение и безхаберие на този служител.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

България

Още 7 жертви на коронавируса в България, новите случаи – 234

Общият брой на заразените в страната достигна 7645 души

публикувано

на

от

Виж цялата статия

7 души са починали от коронавирус през последното денонощие в България. Това сочат данните на Единния информационен портал. Общият брой на жертвите на заразата в страната вече е 283.

234 са новите случаи през последните 24 часа.

На първо място по брой на новозаразени отново е София, следват я Пловдив и Благоевград.

До момента общият брой на заразените в страната достигна 7645 души, излекували са се 3663, активните случаи са 3 699. Излекувалите се през последното денонощие са 146.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Тръмп докара рекорден бюджетен дефицит през юни

През юни 2019 година дефицитът е бил 100 пъти по-нисък

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Бюджетният дефицит на САЩ е достигнал исторически най-високата си стойност. За юни той е в размер на 864 млрд. долара.

Огромната сума се натрупа заради спасителния план от 2 трилиона, пратени на хората и бизнесите за преодоляване на рецесията, породена от кризата с коронавируса и заради загубата от постъпления от данъци. Предишният рекорден месечен дефицит беше отчетен през април и възлизаше 738 млрд. долара.

През юни 2019 година дефицитът е бил 100 пъти по-нисък (8 млрд. долара). От началото на финансовата година на 1 октомври общият дефицит е достигнал 2,74 трлн. долара – също рекордна стойност за този период. Според Бюджетната служба в Конгреса на САЩ така страната е на път да достигне дефицит от 3,7 трлн. долара за годината.

Гигантският дефицит на американския бюджет през юни се дължи главно на разходите от 511 милиарда долара по програмата за заеми за малките и средни предприятия, за да могат да преодолеят кризата.

Другата причина е решението на правителството да отложи плащането на данъци до 15 юли. Така бюджетните приходи за финансовата година досега възлизат на 2,26 трлн. долара или с 13,4% по-малко в сравнение със същия период на предходната година. Общите разходи възлизат на 5 трлн. долара или с 49,1% повече спрямо предишната година.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Време ли е да направим маските задължителни?

В САЩ, където процентът на заразените все още нараства бързо, въпросът дали маските трябва да станат задължителни не е просто тема за обсъждане.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

На фона на не толкова строгото спазване на изискването за социална дистанция Великобритания направи носенето на маски задължително в магазините, а Франция обмисля дали да изисква от хората да ги носят на публични места.

Учените казват, че правителствата на двете страни е трябвало да направят това още когато са започнали да облекчават ограничителните мерки – както направиха много други европейски страни, а не да излагат населението си на риска от зараза при масови танцови партита и от летовници, които мислят, че вече няма от какво да се притесняват.

В САЩ, където процентът на заразените все още нараства бързо, въпросът дали маските трябва да станат задължителни не е просто тема за обсъждане.

Англия

След седмици на отлагане на решения и дни на объркани послания правителството на британския премиер Борис Джонсън заяви вчера, че от 24 юли в магазините ще се изисква носенето на маски.

Канцеларията на Джонсън заяви, че има „все повече доказателства, че покриването на устата и носа в затворени пространства помага да бъдат защитени хората от коронавируса“. Тези, които пренебрегват закона, могат да бъдат глобени от полицията до 100 лири (125 долара).

Критиците обвиниха правителството на Джонсън, че не е изяснило въпроса за носенето на маски в дните, след като започна да отстъпва от предишните си съвети, които внушаваха, че покриването на устата и носа не е необходимо. След като премиерът беше заснет да носи маска в магазин, министри от правителството се появиха по телевизията, призовавайки за личен избор по въпроса за маските.

Великобритания и Франция, които отчетоха някои от най-големите числа на смъртни случаи и заразени от коронавируса, възприеха по-спокойно отношение, като препоръчваха носенето на маски, но не го изискваха.

„В момент, когато вирусът се разпространява все по-малко и имаме все повече успехи, мисля, че покриването на лицето е нещо като допълнителна застраховка, която всички можем да използваме, за да му попречим да се завърне и отново да излезе от контрол“, заяви Джонсън. „За да съм съвсем ясен, мисля, че покриването на лицето наистина има смисъл в ограничени пространства и мисля, че обществото разбира това“.

Изискванията за носене на маски може да помогнат на правителството да насочи страната в желаната посока след силния спад – само през март и април британската икономика се сви с 25 на сто. Много икономисти смятат, че безработицата може да нарасне повече от два пъти тази година, достигайки над 3 милиона безработни – равнища, наблюдавани за последно през 80-те години на миналия век.

В разговор с медии по време на посещение в Лондонската служба за спешна помощ Джонсън заяви, че хората „би трябвало да започнат да мислят за връщане на работа“, ако работодателите им са обезопасили работните места срещу коронавируса.

Франция

В същото време френското правителство заяви вчера, че обмисля да изисква носене на маски на всички закрити обществени места. Това стана, когато се появиха признаци за леко нарастване на броя на потвърдените случаи на заразяване с коронавирус и на фона на голямо отпускане в обществото. През последните дни френски учени оказаха натиск за въвеждане на такова изискване, докато семействата пътуват из страната за летните отпуски, но правителството продължи да е предпазливо.

Местни кметове вече започнаха да изискват носене на маски, особено в средиземноморския град Ница, където снимките на хиляди хора, танцуващи на открито на диджей партита, предизвикаха загриженост в цялата страна.

На други места в Европа, където кривата на вируса като цяло преди месеци беше изравнена, повечето правителства обявиха за задължително носенето на маски, веднага щом започнаха да отварят икономиките си, като изискваха носенето им в магазини и други закрити обществени места и в транспорта. Някои страни наложиха носенето на маски след появата на нови огнища на зараза през последните дни или седмици.

Във Франция ресторантите, училищата и много предприятия преди седмица подновиха работа. Макар че носенето на маски и поддържането на социална дистанция бяха относително широкоразпространени по време на наложения в страната период на стриктна изолация и в началото след приключването му, оттогава много французи се върнаха към старото нормално – без маски, с целувки по бузите и събирания в претъпкани кафенета.

В началото на пандемията учените бяха разделени по въпроса за използването на маски, но новата информация за вируса промени това.

„Много нови изследвания и системни обзори убедиха повечето изследователи и служители на общественото здравеопазване, включително тези, които бяха скептични преди няколко месеца, че маските трябва да се носят. Нарастващият брой доказателства за евентуално предаване на вируса по въздушен път подкрепя идеята за покриване на устата и носа“, заяви професор Линда Боулд от Единбургския университет. „Не е достатъчно да се казва, че носенето на маски е въпрос на възпитание и добри маниери“.

По улиците на Париж мнозина, но не всички, приветстваха идеята маските да станат задължителни.

Италия и Испания

Френското правителство „трябваше веднага да ги направи задължителни в закрити пространства“, както в съседните Испания и Италия, заяви 50-годишният Пауло Лоренжо, който казва, че обикновено носи маска, когато излиза от дома си. „Сега ще е малко сложно“.

23-годишният Тяго Родригес обаче смята, че носенето на маска трябва да бъде въпрос на личен избор. „Не трябва да бъдем принуждавани да носим нещо, с което не се чувстваме комфортно или ако имаме затруднения с дишането“, заяви той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено