Открийте ни и в

САЩ

Какво включва инфраструктурния план на Байдън за $1.2 трлн.

Той ще осигури 550 милиарда долара нови федерални инвестиции в американската инфраструктура за пет години

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

В петък Конгресът прие инфраструктурен пакет на стойност 1,2 трилиона долара, одобрявайки част от икономическия дневен ред на президента Джо Байдън. Той ще осигури 550 милиарда долара нови федерални инвестиции в американската инфраструктура за пет години, като ще докосне всичко – от мостове и пътища до интернет, водните и енергийните системи на страната.

Експерти твърдят, че парите са крайно необходими, за да се гарантира безопасно пътуване, както и ефективен транспорт на стоки и продукция в цялата страна.

Демократите твърдят, че законопроектът ще се изплаща чрез множество мерки и без повишаване на данъците. Но Бюджетната служба на Конгреса отхвърли няколко от тези разпоредби за плащане, като в крайна сметка установи, че планът ще добави 256 милиарда долара към дефицита през следващите 10 години. Това е значително по-малко от предложението за 2,25 трилиона долара, което Байдън разкри през март, известно като американския план за работни места.

Законопроектът предвижда инвестиране на 110 милиарда долара в пътища, мостове и големи инфраструктурни проекти. Това е значително по-малко от 159 милиарда долара, които Байдън първоначално поиска в американския план за работа.

Включени са 40 милиарда долара за ремонт, подмяна и рехабилитация на мостове, се вижда от текста на законопроекта.

"Веднъж на поколение": Байдън доволен, че Конгреса одобри $1 трлн. за инфраструктурния му план

Белият дом казва, че това ще бъде единствената, най-голямата специална инвестиция в мостове след изграждането на междущатската магистрална система, която започна през 50-те години на миналия век. Планът също така съдържа 16 милиарда долара за големи проекти, които биха били твърде големи или сложни за традиционни програми за финансиране, според Белия дом.

Около 20% или над 278 хиляди км от магистралите и главните пътища в страната са в лошо състояние, както и 45 000 моста, се казва в справка от  Белия дом. Инвестициите ще се съсредоточат върху смекчаване на изменението на климата, устойчивост, справедливост и безопасност за всички п пътищата, включително велосипедисти и пешеходци.

Пакетът включва също 11 милиарда долара за безопасност на транспорта, включително програма за подпомагане на щатите и населените места да намалят катастрофите и смъртните случаи, особено на велосипедисти и пешеходци.

Той съдържа и 1 милиард долара за повторно свързване на общности – предимно квартали, населени с чернокожи – които са разделени от магистрали и друга инфраструктура, според Белия дом.

Пари за транзит и железопътен транспорт

Пакетът ще осигури 39 милиарда долара за модернизиране на обществения транспорт. Това е по-малко от 85 милиарда долара, които Байдън първоначално искаше да инвестира в модернизиране на транзитните системи и да им помогне да се разширят, за да отговорят на търсенето. Със средствата ще се ремонтират и модернизират съществуващата инфраструктура, ще направят станциите достъпни за всички потребители, ще предоставят транзитно обслужване на нови общности и ще модернизират железопътния и автобусен парк, включително замяна на хиляди превозни средства с модели с нулеви емисии.

Също така ще бъдат инвестирани 66 милиарда долара в пътнически и товарен железопътен транспорт. Средствата ще премахнат изоставането в поддръжката на Amtrak, ще модернизират линията на североизточния коридор и ще донесат железопътни услуги в райони извън североизточните и средноатлантическите региони.

В пакета са включени 12 милиарда долара в партньорски безвъзмездни средства за междуградски железопътни услуги, включително високоскоростни железници.

Надграждане на интернет

Законопроектът ще осигури инвестиция от 65 милиарда долара за подобряване на националната интернет мрежа. Първоначално Байдън искаше да инвестира 100 милиарда долара в широколентов достъп. Той също така има за цел да помогне за намаляване на цената, която домакинствата плащат за интернет услуги, като изисква от получателите на федерално финансиране да предложат евтин план на достъпна цена, чрез създаване на прозрачност на цените и чрез засилване на конкуренцията в области, където съществуващите доставчици не предоставят адекватни услуги.

Това също така ще създаде постоянна федерална програма, която да помогне на повече домакинства с ниски доходи да имат достъп до интернет, според информационния лист на Белия дом.

Обновяване на летища, пристанища и водни пътища

Според пакета, 17 милиарда долара ще бъдат инвестирани в пристанищна инфраструктура и 25 милиарда долара в летища за справяне с изоставания от ремонт и поддръжка, намаляване на задръстванията и емисиите в близост до пристанища и летища и насърчаване на електрификацията и други нисковъглеродни технологии, според Белия дом.

Електрически превозни средства

Законопроектът ще осигури 7,5 милиарда долара за автобуси и фериботи с нулеви и ниски емисии, целящи да доставят хиляди електрически училищни автобуси до райони в цялата страна, според Белия дом. Други 7,5 милиарда долара биха отишли ​​за изграждането на национална мрежа от зарядни устройства за електрически превозни средства.

Подобряване на системите за захранване и вода

65 милиарда долара се планира да бъдат инвестирани за възстановяване на електрическата мрежа, според Белия дом. Той призовава за изграждане на хиляди километри нови електропроводи и разширяване на възобновяемата енергия. Ще бъдат осигурени и 55 милиарда долара за модернизиране на водната инфраструктура.  Други 50 милиарда долара биха отишли ​​за повишаване на устойчивостта на системата – защитата й от суша, наводнения и кибератаки, каза Белият дом.

Законопроектът включва множество мерки за плащане на предложенията. Но докато законодателите твърдят, че законопроектът се изплаща сам, оценката установи, че вместо това ще добави милиарди долари към дефицита за 10 години и че много от разпоредбите за плащане няма да съберат толкова пари, колкото демократите твърдят, че биха.

Изводът е, че законопроектът директно ще добави приблизително 350 милиарда долара към дефицита, изчислява Марк Голдуейн, старши вицепрезидент в Комитета за отговорен федерален бюджет.

Според текста на законопроекта и 57-странично резюме, законодателите разчитат силно на пренасочване на неизползваните средства за подпомагане на Covid-19, за да платят.

Тези мерки ще осигурят приблизително 22 милиарда долара, вместо приблизително 263 милиарда долара, за които се твърди от законодателите, каза Голдуейн.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено