Открийте ни и в

САЩ

Какво включва инфраструктурния план на Байдън за $1.2 трлн.

Той ще осигури 550 милиарда долара нови федерални инвестиции в американската инфраструктура за пет години

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

В петък Конгресът прие инфраструктурен пакет на стойност 1,2 трилиона долара, одобрявайки част от икономическия дневен ред на президента Джо Байдън. Той ще осигури 550 милиарда долара нови федерални инвестиции в американската инфраструктура за пет години, като ще докосне всичко – от мостове и пътища до интернет, водните и енергийните системи на страната.

Експерти твърдят, че парите са крайно необходими, за да се гарантира безопасно пътуване, както и ефективен транспорт на стоки и продукция в цялата страна.

Демократите твърдят, че законопроектът ще се изплаща чрез множество мерки и без повишаване на данъците. Но Бюджетната служба на Конгреса отхвърли няколко от тези разпоредби за плащане, като в крайна сметка установи, че планът ще добави 256 милиарда долара към дефицита през следващите 10 години. Това е значително по-малко от предложението за 2,25 трилиона долара, което Байдън разкри през март, известно като американския план за работни места.

Законопроектът предвижда инвестиране на 110 милиарда долара в пътища, мостове и големи инфраструктурни проекти. Това е значително по-малко от 159 милиарда долара, които Байдън първоначално поиска в американския план за работа.

Включени са 40 милиарда долара за ремонт, подмяна и рехабилитация на мостове, се вижда от текста на законопроекта.

"Веднъж на поколение": Байдън доволен, че Конгреса одобри $1 трлн. за инфраструктурния му план

Белият дом казва, че това ще бъде единствената, най-голямата специална инвестиция в мостове след изграждането на междущатската магистрална система, която започна през 50-те години на миналия век. Планът също така съдържа 16 милиарда долара за големи проекти, които биха били твърде големи или сложни за традиционни програми за финансиране, според Белия дом.

Около 20% или над 278 хиляди км от магистралите и главните пътища в страната са в лошо състояние, както и 45 000 моста, се казва в справка от  Белия дом. Инвестициите ще се съсредоточат върху смекчаване на изменението на климата, устойчивост, справедливост и безопасност за всички п пътищата, включително велосипедисти и пешеходци.

Пакетът включва също 11 милиарда долара за безопасност на транспорта, включително програма за подпомагане на щатите и населените места да намалят катастрофите и смъртните случаи, особено на велосипедисти и пешеходци.

Той съдържа и 1 милиард долара за повторно свързване на общности – предимно квартали, населени с чернокожи – които са разделени от магистрали и друга инфраструктура, според Белия дом.

Пари за транзит и железопътен транспорт

Пакетът ще осигури 39 милиарда долара за модернизиране на обществения транспорт. Това е по-малко от 85 милиарда долара, които Байдън първоначално искаше да инвестира в модернизиране на транзитните системи и да им помогне да се разширят, за да отговорят на търсенето. Със средствата ще се ремонтират и модернизират съществуващата инфраструктура, ще направят станциите достъпни за всички потребители, ще предоставят транзитно обслужване на нови общности и ще модернизират железопътния и автобусен парк, включително замяна на хиляди превозни средства с модели с нулеви емисии.

Също така ще бъдат инвестирани 66 милиарда долара в пътнически и товарен железопътен транспорт. Средствата ще премахнат изоставането в поддръжката на Amtrak, ще модернизират линията на североизточния коридор и ще донесат железопътни услуги в райони извън североизточните и средноатлантическите региони.

В пакета са включени 12 милиарда долара в партньорски безвъзмездни средства за междуградски железопътни услуги, включително високоскоростни железници.

Надграждане на интернет

Законопроектът ще осигури инвестиция от 65 милиарда долара за подобряване на националната интернет мрежа. Първоначално Байдън искаше да инвестира 100 милиарда долара в широколентов достъп. Той също така има за цел да помогне за намаляване на цената, която домакинствата плащат за интернет услуги, като изисква от получателите на федерално финансиране да предложат евтин план на достъпна цена, чрез създаване на прозрачност на цените и чрез засилване на конкуренцията в области, където съществуващите доставчици не предоставят адекватни услуги.

Това също така ще създаде постоянна федерална програма, която да помогне на повече домакинства с ниски доходи да имат достъп до интернет, според информационния лист на Белия дом.

Обновяване на летища, пристанища и водни пътища

Според пакета, 17 милиарда долара ще бъдат инвестирани в пристанищна инфраструктура и 25 милиарда долара в летища за справяне с изоставания от ремонт и поддръжка, намаляване на задръстванията и емисиите в близост до пристанища и летища и насърчаване на електрификацията и други нисковъглеродни технологии, според Белия дом.

Електрически превозни средства

Законопроектът ще осигури 7,5 милиарда долара за автобуси и фериботи с нулеви и ниски емисии, целящи да доставят хиляди електрически училищни автобуси до райони в цялата страна, според Белия дом. Други 7,5 милиарда долара биха отишли ​​за изграждането на национална мрежа от зарядни устройства за електрически превозни средства.

Подобряване на системите за захранване и вода

65 милиарда долара се планира да бъдат инвестирани за възстановяване на електрическата мрежа, според Белия дом. Той призовава за изграждане на хиляди километри нови електропроводи и разширяване на възобновяемата енергия. Ще бъдат осигурени и 55 милиарда долара за модернизиране на водната инфраструктура.  Други 50 милиарда долара биха отишли ​​за повишаване на устойчивостта на системата – защитата й от суша, наводнения и кибератаки, каза Белият дом.

Законопроектът включва множество мерки за плащане на предложенията. Но докато законодателите твърдят, че законопроектът се изплаща сам, оценката установи, че вместо това ще добави милиарди долари към дефицита за 10 години и че много от разпоредбите за плащане няма да съберат толкова пари, колкото демократите твърдят, че биха.

Изводът е, че законопроектът директно ще добави приблизително 350 милиарда долара към дефицита, изчислява Марк Голдуейн, старши вицепрезидент в Комитета за отговорен федерален бюджет.

Според текста на законопроекта и 57-странично резюме, законодателите разчитат силно на пренасочване на неизползваните средства за подпомагане на Covid-19, за да платят.

Тези мерки ще осигурят приблизително 22 милиарда долара, вместо приблизително 263 милиарда долара, за които се твърди от законодателите, каза Голдуейн.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

САЩ

Байдън ще номинира чернокожа жена за мястото на Стивън Брайър във Върховния съд

Напускането на Брайър ще отвори място за първото назначение на президента Байдън във Върховния съд

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Президентът Байдън официално потвърди, че съдията Стивън Брайър, най-високопоставеният член на либералното крило на Върховния съд, ще се оттегли след почти три десетилетия на скамейката. Напускането му ще отвори място за първото назначение на президента Байдън във Върховния съд.  На пресконференция в четвъртък Байдън заяви, че ще спази ангажимента, който вече е поел, и ще постави на мястото на оттеглящия се съдия първата в историята на Върховния съд чернокожа жена.

Държавният глава на САЩ описа накратко забележителният професионален път на съдия Брайър и му отправи благодарности за службата на нацията. Той го нарече съдия за пример.

„Днес съм тук, за да изразя благодарността на нацията към съдия Стивън Брайър за забележителната му кариера на обществена служба и неговия ясния ангажимент да накара законите на страната ни да работят за нейния народ“ – каза Байдън.

Той добави, че е било „чест“ за него да утвърди Брайър в Апелативния съд на САЩ през 1980 г. и след това във Върховния съд на САЩ през 1994 г.

Президентът на САЩ говори и по темата, която се очакваше с най-голямо нетърпение – намеренията си за назначение на мястото на напускащия съдия. Байдън увери, че ще вземе решението след внимателно обмисляне и задълбочени консултации. Той заяви, че решението ще бъде взето до края на февруари.

„Засега не съм направил избор. След като избера номинация, ще помоля Сената незабавно да пристъпи към утвърждаването й. В крайна сметка ще номинирам исторически кандидат – някой, който е достоен за наследството на съдия Брайър, и който, подобно на съдията Брейер, ще предостави невероятна услуга на Върховния съд на Съединените щати“, каза Байдън.

По думите му той има намерение да спази обещанието си и да номинира чернокожа жена.

„Лицето, което ще номинирам, ще бъде човек с изключителна квалификация, характер, опит и почтеност. И този човек ще бъде първата чернокожа жена, номинирана някога за Върховния съд на Съединените щати. Поех този ангажимент по време на кампанията за президент и ще спазя този ангажимент“, каза Байдън.

По думите му такава номинация отдавна е трябвало да бъде направена. Президентът добави, че сега проучва възможните кандидатури.

В края на пресконференцията съдия Брайър каза няколко прощални думи, а президентът обяви, че няма да отговаря на въпроси от медиите.

По време на кампанията си през 2020 г. Байдън обеща да номинира афроамериканка за Върховния съд, което досега не се е случвало. Предполага се, че фаворитът за номинацията е съдия Кетанджи Браун Джаксън, бивша служителка на съдия Брейър. Тя вече е минавала успешно през процеса на утвърждаване в Сената. Спечели подкрепата на трима сенатори републиканци, когато беше утвърдена във влиятелния районен апелативен съд на Окръг Колумбия.

Списъкът на другите предполагаеми кандидати включва: съдия Леондра Крюгер от Върховния съд на Калифорния, съдия Лесли Ейбрамс Гарднър от федералния районен съд на Джорджия и съдия Джей Мишел Чайлдс от районния съд на Южна Каролина.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Убит и поне четирима ранени при стрелба в хотел във Вашингтон (ВИДЕО)

Улиците в съседство с хотела са отцепени

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Един човек загина, а четирима пострадаха при стрелба в хотел във Вашингтон.

Инцидентът е станал рано тази сутрин – около 3.30 часа местно време.

От полицията съобщиха, че жена е била открита в критично състояние в хотелска стая, като по-късно е издъхнала. Друга жена е била ранена в коридор на хотела.

Трима други пострадали при стрелбата сами са потърсили медицинска помощ.

Служителите на реда разследват случая. Мотивите за нападението се изясняват.

Улиците в съседство с хотела са били временно отцепени.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Мощна снежна буря може да удари Ню Йорк този уикенд

А по крайбрежието на Северна и Южна Каролина прогнозите са за проливни дъждове и силен вятър

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Снежна буря се придвижва към Ню Йорк и очакванията на метеоролозите са, че снежната покривка през почивните дни може да е между 5 и 50 см. Точна прогноза обаче още не може да се направи. В районите от Ню Йорк до Бостън се очакват виелици и снегонавявания.

Междувременно друга буря се движи на юг и ще удари крайбрежието на Каролините. Там метеоролозите очакват ураганен вятър и обилни валежи. По крайбрежните зони са възможни локални наводнения.

Значителна снежна покривка ще се образува в части от Нова Англия, но все още не може да се направят точни прогнози.

От минусовите температури вече пострадаха 226 милиона души в сряда. Студеният фронт се простира на канадската граница до Крайбрежието на Залива на САЩ.

В сряда бяха издадени предупреждения за опасно време за части от Горния Среден Запад и Големите езера, където температурите паднаха под -30 градуса по Целзий.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА