Открийте ни и в

Вашите пари

Жилищата поскъпват: Какво означава това за собствениците

Някои са загрижени, че неотдавнашният ръст на цените на жилищата ще доведе до ситуация, подобна на жилищния срив преди 15 години

публикувано

на

Какво е бъдещето, свързано с поскъпването на жилищата, и какво означава това за вас

Почти всички хора, които познавам, се чудят какво ще се случи със стойностите на домовете им през следващите няколко години. Някои са загрижени, че неотдавнашният ръст на цените на жилищата ще доведе до ситуация, подобна на жилищния срив преди 15 години.

Експертите обаче казват, че днес пазарът е коренно различен. Например, Одета Куши, заместник главен икономист в First American, написа пост в Twitter миналата седмица по този въпрос:

„… Имаме нужда поскъпването на цените на жилища да започне да се забавя (иначе това би било неустойчиво в дългосрочен план), но високият ръст на цените днес е подкрепен от фундаментални фактори – недостиг на жилища, по-ниски лихви и демографско търсене. На този етап на пазара ние сме в много по-различно и по-безопасно място сега, от когато и да е било преди: по-добро кредитно качество, нисък DTI [Дълг към доход] и тонове собствен капитал. Следователно сривът в цените е много малко вероятен.“

Поскъпването на цените ще се забави от двуцифрените нива, които пазарът видя през последните две години. Експертите обаче смятат, че стойностите на домовете няма да се обезценят, както това се получи по време на балона.

По този въпрос Pulsenomics току-що пусна най-новото проучване за очакванията на цените на жилищата – проучване на национален панел от над 100 икономисти, експерти по недвижими имоти и инвестиционни и пазарни стратези. Той прогнозира, че цените на жилищата ще продължат да поскъпват през следващите пет години. По-долу са дадени очакваните годишни темпове на поскъпване на цените на жилищата въз основа на средната стойност от всички 100+ прогнози:

  • 2022: 9%
  • 2023: 4.74%
  • 2024: 3.67%
  • 2025: 3.41%
  • 2026: 3.57%

Тези, които отговарят на проучването, вярват, че поскъпването на цените на жилищата все още ще бъде сравнително високо тази година (макар и наполовина от това, което беше миналата година) и след това ще се върне към по-нормални нива през следващите четири години.

Какво означава това за вас като купувач?

С ограничено предлагане на жилища, налични за продажба, както и повишаване на цените и лихвите по ипотечните кредити, пазарът може да бъде предизвикателен и занапред за вас, ако планирате да сте купувач. Но купуването на жилище рано или късно има своите предимства. Ако чакате да купите, ще плащате повече в бъдеще. Въпреки това, ако купите сега, всъщност ще бъдете в състояние да накарате бъдещите увеличения на цените да работят за вас. След като купите, тези растящи цени на жилищата ще ви помогнат да изградите стойността на дома си и в допълнение, собственото богатство на вашето домакинство чрез собствен капитал.

Като пример, да предположим, че сте закупили дом за 360 000 долара през януари тази година (средната цена според Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти, закръглена до най-близките 10 000 долара). Ако вземете предвид прогнозата за поскъпване от Проучването на очакванията за цените на жилищата, бихте могли да натрупате над $96 000 богатство на домакинствата през следващите пет години.

(вижте графиката по-долу): 

Какво е бъдещето, свързано с поскъпването на жилищата, и какво означава това за вас

В крайна сметка

Ако се опитвате да решите дали да купите сега или да изчакате, ключът е да знаете какво се очаква да се случи с цените на жилищата. Експертите казват, че цените ще продължат да се покачват през следващите години, само че с по-бавни темпове. Така че ако сте готови да купувате, това сега може да е най-добрият ви залог. Това също ще ви даде възможност да използвате бъдещото поскъпване на цената на жилищата, за да изградите своя собствена нетна стойност чрез нарастващ собствен капитал. Ако искате да започнете, нека се свържем днес.

 

Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и непрестанно ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си. Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected] Също уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА