Открийте ни и в

Вашите пари

Какво е Private Mortgage Insurance, или частна ипотечна застраховка?

Няколко съвета, ако искате да купите имот, но не знаете каква да е първата вноска

публикувано

на

Най-доброто определение на това какво точно е частната ипотечна застраховка е това, че ако сте планирали да закупите имот с първоначална вноска, по-ниска от 20% от покупната цена, вашата банкова институция ще ви задължи да имате такъв вид застраховка, без значение от големината на сумата по заема. Същото важи и когато рефинансирате сегашния си заем, ако вече сте закупили имота си. Това всъщност е допълнително заплащане към нормалния ви лихвен процент, който възлиза на 0,5% от сумата, която взимате като същински заем. Това допълнително заплащане обаче не стои завинаги. В един момент то отпада, което автоматично намалява общата сума на ипотечното ви задължение. Ето и как може да постигнете премахването на този вид застраховка:

  • Когато правите месечните си ипотечни плащания и главницата, изплатена до момента, е натрупала 20% от първоначалната покупна цена. На този етап

е ваша отговорността

 да се свържете с вашата банкова институция и да ги помолите да премахнат застраховката. Ако вие не го направите в този момент, банката автоматично ще го направи, когато изплатената сума стане 22%.

Пример: Ако сте закупили имот за $100,000 с първоначална вноска от $5,000 (което е едва 5%), вие ще трябва да заплатите освен нормалната лихва, която банковата институция ще ви наложи на остатъка от $95,000, но и допълнително 0,5% на същите $95,000 (което ще е $475.00/година допълнително). Когато обаче след определено време вече сте покрили $20,000 от главницата, тези $475/година отпадат, но основният лихвен процент си остава, както е бил първоначално по договор.

  • Рефинансиране на заема е вторият начин, по който може да премахнете това допълнително плащане от $475.00 (както бе примерът по-горе). Ако сте закупили имота си преди 5 години за $100,000, а сега цената му се е вдигнала с 20%, то вие може да направите нова оценка, която да представите пред банката си и на която база (вече виждайки, че вие дефакто имате достатъчно стойност (equity) в имота си, банката да го премахне. Не предприемайте обаче нищо сами, преди да сте се консултирали с вашия банков агент. Всяка банка си назначава свои оценители, и ако вие сте заплатили $450-$600 за оценка, при която вие сте наели оценителя, банката няма да ви я приеме.

 Допълнително предимство

 на рефинансирането е, когато сте закупили имот на по-висок лихвен процент, а той е паднал (както е в момента). Тогава вие ще спестите за всеки 1% при покупна цена $100,000 общо $1,000 на година само от лихви. По този начин вие не само ще спестите от това, че ще плащате по-малко лихва, но и ще премахнете допълнителната частна ипотечна застраховка, която е темата на този брой днес.

  • Предплащане на заема е третият вариант за по-бързо изплащане на тези 20%. Ако наред с месечната си вноска вие заплащате една малка сума от по $50-100, или на всеки 12 месеца правите по един допълнително, то вие (без да усетите) може много бързо да стигнете до мечтаната цел и да изпреварите амортизационната таблица, която банката първоначално ви е предоставила.

Каква всъщност е идеята на този вид застраховка?

Тя изплаща на банковата ви институция вашите ипотечни задължения, ако вие спрете да го правите.

Какви са вашите права?

1.) По закон вашата банкова институция трябва да ви уведоми в деня на сделката какви са условията по заема ви или колко години трябва да изплащате, преди да сте в състояние да премахнете по-горе споменатата застраховка.

2.) Банковата институция трябва да ви изпраща годишни разпечатки, които да показват на кого трябва да се обадите, ако вече сте изплатили необходимата сума.

Ако искате да изчислите колко% вече сте изплатили от оригиналната си ипотека, разделете сумата, оставаща по главницата, на оригиналната покупна цена. Пример: Ако дължите 80,000 главница, а сте закупили имот за $100,000, може да го изчислите като разделите 80 / 100=0,80 (приемайки, че 1=100%). Следователно 0.8=80%.

3.) Ако сте стигнали необходимите%, то вие трябва да изискате премахването на частната ви застраховка писмено и трябва да не сте се забавяли с плащанията си до момента.

4.) Трябва също да докажете, че не сте заложили имота си на друга кредитна институция.

5.) Оценката на имота трябва да докаже, че цената на пазара в момента отговаря на поне 20% повече, от колкото вие все още дължите за имота си.

Надявам се тази статия да помогне на много от вас, които се замислят да закупят имот и не са сигурни каква първоначална вноска да заплатят. Моят съвет винаги е бил, че ако имате пари в банка, които просто си седят, по-добре ги дайте за по-висока първоначална вноска, защото по този начин не просто ще премахнете тази частна застраховка, но и ще намалите основната лихва, която ще се начисли на остатъка от допълнителната главница, която банката трябва да ви отпусне като заем.

 

Като агент на недвижими имоти, аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и непрестанно ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си. Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко, свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected] Също моят уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com

Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Заявленията за обезщетения за безработица в САЩ паднаха за първи път от месец

Безработицата в страната е 3,9%

публикувано

на

Виж цялата статия

По-малко хора в САЩ са кандидатствали за обезщетения за безработица миналата седмица след три поредни седмици на увеличаване.

Заявките за обезщетения са паднали с 30 000 до 260 000 миналата седмица, съобщи Министерството на труда в четвъртък, по-малко от 265 000, които анализаторите очакваха.

Средно на четириседмична база заявленията за обезщетения са се повишили с 15 000 до 247 000 – най-високото ниво от два месеца.

Близо 1,7 милиона души получават помощи за безработица.

Скорошният пик в случаите на коронавируса попречи на пълното възстановяване от опустошителната рецесия от коронавируса.

Молбите за безработни намаляват стабилно през последната година и в края на 2021г. паднаха под 220 000 на седмица.

Икономистите очакват нивата да се върнат по тези, регистрирани преди пандемията.

Безработицата в страната е 3,9%. Рекордните 4,5 милиона работници, уверени в перспективите си за по-добри възможности, напуснаха работата си през ноември.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Икономиката на САЩ: С най-голям растеж от времето на Рейгън

Очаква се американската икономика да продължи да расте тази година

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Икономиката на САЩ миналата година е нараснала с най-бърз темп откакто на власт бе президентът Роналд Рейгън, възстановявайки се от кратката, но опустошителна рецесия, настъпила през 2020 г. заради коронавирусната пандемия.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е повишил с 5,7 на сто през 2021 година. Това е най-силният растеж за календарна година от скока със 7,2 на сто през 1984 година, който също бе предшестван от рецесия.

За последното тримесечие на миналата година най-голямата световна икономика е нараснала със стабилните 6,9 на сто годишно, сочат данните, оповестени в четвъртък от министерството на търговията.

САЩ съставлява 1/4 от световната икономика, Русия остава извън Топ 10

Очаква се американската икономика да продължи да расте тази година макар и с по-бавен темп, притисната от инфлацията и продължаващата пандемия. Мнозина икономисти понижават прогнозите си за текущото тримесечие, обхващащо периода януари-март, заради варианта Омикрон.

За цялата 2022 г. Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира забавяне на растежа на САЩ до 4 на сто.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Федералният резерв: Скоро се очаква повишаване на лихвите

Лихвените проценти не са променяни през последните три години

публикувано

на

Виж цялата статия

Служители на Федералния резерв заявиха, че „скоро“ лихвените проценти може да се покачат, което ще е първото увеличение за първи път от три години, на фона на опасенията от увеличаващата се инфлация.

В изявление от ФЕД заявиха, че лихвените проценти остават непроменени засега, на почти нулеви нива, но с възстановяващия се пазар на труда и заплахата от повишаваща се инфлация това вероятно ще се промени в близко бъдеще.

„С инфлация доста над 2 процента и силен пазар на труда, скоро се очаква да се появи подходящ момент за повишаване на ценовия диапазон за лихвените проценти“, се казва в изявление на ФЕД.

ФЕД също така заяви, че планира да продължи да намалява програмата си за обратно изкупуване на активи и планира да я прекрати през март.

„Икономическата активност и заетостта продължиха да се засилват. Най-тежко засегнатите от пандемията сектори се подобриха през последните месеци, но са засегнати от скорошния скок на случаите на COVID-19“, се казва в доклада.

Увеличаването на работните места през последните месеци е значително, а нивото на безработица е намаляло значително, отбелязва АП.

По-нататъшното състояние на икономиката продължава да зависи от развитието на епидемиологичната ситуация в САЩ.

Очаква се напредъкът във ваксинацията, както и облекчаването на проблемите на веригата за доставки, да подпомогнат растежа на икономическата активност и заетостта и да помогнат за намаляване на инфлацията. Въпреки това остават рисковете за икономическите перспективи, включително от появата на нови щамове на COVID-19.

ФЕД има за цел да постигне максимална заетост и инфлация от 2% в дългосрочен план. За да подкрепи тази цел, комисията реши да поддържа целевия диапазон за лихва по федералните фондове от 0-0,25%.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА