Най-доброто определение на това какво точно е частната ипотечна застраховка е това, че ако сте планирали да закупите имот с първоначална вноска, по-ниска от 20% от покупната цена, вашата банкова институция ще ви задължи да имате такъв вид застраховка, без значение от големината на сумата по заема. Същото важи и когато рефинансирате сегашния си заем, ако вече сте закупили имота си. Това всъщност е допълнително заплащане към нормалния ви лихвен процент, който възлиза на 0,5% от сумата, която взимате като същински заем. Това допълнително заплащане обаче не стои завинаги. В един момент то отпада, което автоматично намалява общата сума на ипотечното ви задължение. Ето и как може да постигнете премахването на този вид застраховка:

  • Когато правите месечните си ипотечни плащания и главницата, изплатена до момента, е натрупала 20% от първоначалната покупна цена. На този етап
е ваша отговорността
 
  • Рефинансиране на заема е вторият начин, по който може да премахнете това допълнително плащане от $475.00 (както бе примерът по-горе). Ако сте закупили имота си преди 5 години за $100,000, а сега цената му се е вдигнала с 20%, то вие може да направите нова оценка, която да представите пред банката си и на която база (вече виждайки, че вие дефакто имате достатъчно стойност (equity) в имота си, банката да го премахне. Не предприемайте обаче нищо сами, преди да сте се консултирали с вашия банков агент. Всяка банка си назначава свои оценители, и ако вие сте заплатили $450-$600 за оценка, при която вие сте наели оценителя, банката няма да ви я приеме.
 Допълнително предимство
 
  • Предплащане на заема е третият вариант за по-бързо изплащане на тези 20%. Ако наред с месечната си вноска вие заплащате една малка сума от по $50-100, или на всеки 12 месеца правите по един допълнително, то вие (без да усетите) може много бързо да стигнете до мечтаната цел и да изпреварите амортизационната таблица, която банката първоначално ви е предоставила.
Какви са вашите права?
Като агент на недвижими имоти, аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и непрестанно ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си. Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко, свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected]. Също моят уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.comКонсултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.