Открийте ни и в

Здраве

Какво знаем досега за маймунската шарка?

Една от основните причини за безпокойство е рязкото нарастване на случаите

публикувано

на

Преди две седмици в Обединеното кралство за първи път беше открито огнище на едра шарка при маймуни, което предизвика опасения сред експертите по обществено здравеопазване.

Честотата на едра шарка при маймуните нараства в световен мащаб и разпространението й все още не е известно. Поради тази причина е необходимо да се информират здравните специалисти, да се вземат необходимите предпазни мерки, както и степента на заразност на вируса, подчертават лекарите.

Вирусът на маймунската шарка принадлежи към рода Orthopoxvirus от семейство Poxviridae, от същия род като вируса на вариола, който причинява едра шарка и е ликвидиран в световен мащаб от 1980 г.

Вирусът на маймунската шарка е открит за първи път през 1958 г. в колонии на маймуни, докато за първи път е идентифициран при хора през 1970 г. в Конго.

От тогава има локални огнища в Западна и Централна Африка, като последното и най-значимо огнище е в Нигерия с повече от 500 потвърдени и предполагаеми случая.

В Европа и по-специално в Обединеното кралство са идентифицирани седем случая от 2018 г. насам, свързани с пътуване до ендемични страни.

Инкубационният период обикновено е 5-21 дни и вирусът се предава между хората през дихателната система чрез вдишване на големи капчици и чрез контакт с болни кожни лезии или замърсени материали – например спално бельо или кърпи, използвани от пациента.

Заболяването се проявява с повишена температура, главоболие, миалгии, лимфаденопатия и обрив, който обикновено започва от главата и се простира до гърба и включва стъпалата на дланите.

Обривът първо се появява под формата на петна и папули, които се развиват в малки мехури, големи мехури и след това в корички, които в крайна сметка отшумяват.

Този обрив понякога се бърка с обрив от варицела. Заболяването обикновено продължава 2-4 седмици и в повечето случаи преминава самоограничаващо се.

Лечението се фокусира главно върху подобряване на симптомите. По отношение на антивирусната терапия, две лекарства, одобрени за лечение на едра шарка, също се считат за ефективни срещу маймунска шарка: тековиримат, лечение на избор в комбинация с brincidofovir при пациенти с тежко заболяване.

Смъртността в африканските страни варира между 1-10% за ръководителите в Централна Африка, докато за ръководителите в Западна Африка, които са тези, идентифицирани при неотдавнашното огнище в Европа, процентът на смъртност в Африка е около 3%. Няма съобщени смъртни случаи при огнища в Западното полукълбо.

Защо вирусът на маймунската шарка предизвиква безпокойство в общественото здраве?

Една от основните причини за безпокойство е рязкото нарастване на случаите, тъй като до следобеда на 21 май са регистрирани 145 случая (потвърдени и заподозрени) в 9 европейски държави, както и в САЩ, Канада, Австралия и Израел, както посочи г-н Мориц Креймер от Оксфордския университет.

Друга причина за безпокойство е възможността за предаване от човек на човек без история на пътуване до ендемична област, което означава, че има хоризонтално предаване в общността.

Големият въпрос е, както Андреа Макколъм, епидемиолог в отдела за поксвируси на CDC, посочва колко лесно се предава от човек на човек. Поради тази причина г-н Остерхолм, директор на Центъра по инфекциозни болести в Университета на Минесота, прогнозира възможността за динамично предаване на вируса поради неговата неизвестна досега преносимост.

Дженифър Маккуинстън, заместник-директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, каза:

„Като се имат предвид потвърдените случаи в Португалия и предполагаемите случаи в Испания, това ще бъде разпространението на вируса и поради честите движения между страните, ще видим инциденти по целия свят.”

Д-р Марион Купманс, директор на фокуса на Erasmus за изследване на вируси, посочва, че огнището започва да е тревожно, тъй като инцидентите се случват в различни страни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА