Открийте ни и в

Здраве

Какво не знаем за синдрома на раздразненото черво?

Състоянието не е животозастрашаващо, но може да повлияе негативно качеството на живот

публикувано

на

chervo
Сн: pixabay

Жените, страдащи от това състояние са два пъти повече от мъжете, а съществуват хора, които не знаят, че живеят с това заболяване, въпреки че страдат от придружаващите го симптоми.

Ако вие сте един от хилядите хора в България, които се борят със синдрома на раздразненото черво, вероятно знаете колко голямо предизвикателство е овладяването на острите симптоми на дискомфорт, а понякога и срам, които то причинява. Причината често е нарушеното функциониране на стомашно-чревния тракт, което води до коремни болки, подуване на корема, запек или диария, газове и спазми. При по-тежки случаи могат да са на лице и киселини, гадене и повръщане, а понякога и главоболие.

Периодичното посещение при медицински специалисти често води до обезкуражаване на човек тъй като чува, че няма трайно лечение на състоянието и може единствено да облекчи симптомите като разполага с ограничени възможности.

Състоянието не е животозастрашаващо, но може да повлияе негативно качеството на живот. Това може да доведе до нуждата от внасянето на редица промени в нормалното протичане на ежедневието, в зависимост от тежестта на заболяването.

И тук изниква логичният въпрос, какво повече можем да направим, за да подобрим състоянието си? През последните години се появяват обещаващи проучвания, които доказват връзката между баланса на чревната микрофлора, наричана още чревен микробиом, и синдрома на раздразненото черво.

Правилната диета е ключовият фактор за подобряване и предотвратяване на заболяването. Съществуват много препоръки, но се оказва, че те не работят успешно при всеки. Терапията, която помага на един пациент, не винаги дава същото положително отражение при друг. Това става ясно когато се тръгне по дългия и трънлив път на изключването, който накрая не се увенчава с очаквания успех.

Какво представлява чревният микробиом?

Стомашно-чревният тракт на човека е дом на трилиони микроорганизми, известни като “чревен микробиом”. Това е поддържащ здравето орган, без който едва ли бихме оцелели.

Той подпомага правилната дейност на имунната ни система, на храносмилането и усвояването на хранителни вещества и от него зависи емоционалното състояние и доброто психично здраве.

Микробиомът на всеки човек е толкова индивидуален, колкото са пръстовите му отпечатъци.

Хранителните навици, които имаме са определящи за благосъстоянието му. Благодарение на тях можем да нарушим баланса между полезни и вредни микроорганизми, които отглеждаме в тялото си, което да ни срещне с различни здравословни проблеми.

При синдрома на раздразненото черво дисбалансът на чревните микроорганизми пречи на най-важните хранителни вещества и витамини да се усвояват пълноценно.

Каква е връзката между синдром на раздразненото черво и нарушения баланс на микробиома?

При заболявания каквито са синдром на раздразненото черво, колит, гастрит и други, се наблюдава нарушена абсорбация и дефицит на основни хранителни вещества, от които организмът се нуждае, за да функционира правилно. В това число влизат: протеини, мазнини, фибри, въглехидрати, вода, а също така и жизнено важни витамини, минерали и антиоксиданти. Без тях тялото проявява признаци на ниска енергия и се разболява.

Проучванията установяват, че промените в микробиома често могат да подобрят значително симптомите на състоянието. За тази цел е важно да бъде направена индивидуална оценка на дефицитите, които имаме в момента, след което да бъдат добавени специфични видове пробиотични бактерии в менюто ни, които да помогнат за балансирането му.

Как можем да се погрижим за баланса на чревния си микробиом, така че обитателите му да бъдат балансирани и да служат добре на здравето ни?

При здрави хора чревният микробиом обикновено е разнообразен, като в него преобладават много повече благоприятни за здравето микроорганизми.

За да постигнем такъв синхрон, на първо място трябва да установим какъв е нашият персонален ентеротип. Той се формират още в първите години от живота ни, базира се на нашата генетика и разделя хората на три групи:

Хора, които добре усвояват месо, риба и млечни продукти и мазнини.

Хора, които консумират и добре толерират предимно растителна храна.

Хора, които се хранят балансирано с достатъчно белтъчини, въглехидрати и мазнини.

Всяка една от тези групи има свои собствени хранителни предпочитания, които предопределят вида диета, благоприятна за постигане на балансиран микробиом.

Стотици хиляди българи страдат от заболявания на гастроинтестиналния тракт. Основна пречка при справянето с тези състояния са неподходящите хранителни навици, за които се оказва, че можем дори и да не подозираме.

Изследването на индивидуалния микробиом ни дава силата да повлияем на нашето здраве като достигнем до първоизточника на здравословните проблеми, с които се борим ежедневно и да съкратим пътя до откриването на правилното за нас лечение!

В България такъв тип изследване се предлага от водещата компания за генетични изследвания – НМ Дженомикс. Много хора успяха да подобрят здравословното си състояние, благодарение на получените резултати от теста. Всеки резултат е придружен от допълнителна консултация със специалист диетолог или гастроентеролог.

Червата са центърът на нашата имунна система, на нашето добро настроение, на качествения начин на живот – ако те бъдат завладявани от патогенни микроорганизми, нашето здраве започва да виси на косъм.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА