Открийте ни и в

Вашите пари

Какво причинява продължаващото поскъпване на жилищата?

Пазарът се забавя, но търсенето остава високо

публикувано

на

Какво причинява продължаващото поскъпване на жилищата?

Ако обмисляте да предприемете закупуване на нов дом, вероятно искате да знаете какво ще се случи с цените на жилищата през останалата част от годината. Докато експертите твърдят, че ръстът на цените ще се забави поради променящия се пазар, едно е сигурно – очаква се продължаващо поскъпване. Това означава, че цените на жилищата няма да падат. Ето поглед към две ключови причини, поради които експертите прогнозират продължаващ ръст на цените: търсене и предлагане.

  1. Започва да се наблюдава лек ръст, но предлагането на жилища е все още доста ниско!

Въпреки че пазарът се забавя, търсенето все още е повече от предлаганите жилища за продан. Графиката по-долу онагледява защо все още няма достатъчно жилища на пазара. Тя използва данни от преброяването, за да покаже броя на еднофамилните къщи, построени в САЩ, връщайки се чак до 70-те години на миналия век.

Какво причинява продължаващото поскъпване на жилищата?

Сините стълбчета представляват годините до жилищната криза през 2008 г. Както показва графиката, точно преди кризата жилищното строителство се е увеличило значително. Това е така, защото търсенето от страна на купувачите беше толкова високо поради разхлабените стандарти за кредитиране, които позволиха на повече хора да се класират за жилищен заем.

Полученото свръхпредлагане на жилища за продажба доведе до спад на цените по време на жилищната „катастрофа“ и някои строители напуснаха индустрията или затвориха бизнеса си – и това доведе до дълъг период без строителство на нови домове. И въпреки че през тази и следващите години строителството ще се усили, това е процес, който ще отнеме време, за да се отговори на дефицита през последните 14 години.

  1. Милениалите ще създадат устойчиво търсене на купувачи в годините напред.

Лудостта, която пазарът видя по време на пандемията, е защото имаше повече търсене, отколкото жилища за продажба. Това повиши цените им, тъй като купувачите се състезаваха помежду си за наличните имоти. И докато търсенето от страна на купувачите е умерено днес в отговор на по-високите лихвени проценти по ипотечните кредити, данните ни казват, че търсенето ще продължи да се движи, и то най-вече от поколението на милениалите.

Какво причинява продължаващото поскъпване на жилищата?

Одета Куши, заместник главен икономист във First American, обяснява:

„… милениалите продължават да преминават към най-добрата си възраст за закупуване на жилище и ще останат движещата сила в потенциалното търсене на жилища през следващите години.“

Тази комбинация от тяхното търсене и все още ниското предлагане на жилища продължава да оказва натиск върху цените.

Както пише Bankrate:

„В крайна сметка предложените за продажба жилища остават близо до рекордно ниски нива. И докато скокът в лихвите по ипотечните кредити намали донякъде търсенето, то все още изпреварва предлагането, благодарение на комбинацията от малкото ново строителство и бързото създаване на нови домакинства от голям брой хора между 20-40 години.“

  1. Какво означава това за цените на жилищата?

Ако смятате, че стойността на жилищата ще падне, бъдете сигурни, че експертите прогнозират продължаващо поскъпване на цените заради продължаващия дисбаланс между търсене и предлагане. Това означава, че цените на жилищата няма да падат, но поскъпването ще се случи с по-умерено темпо, тъй като жилищният пазар продължава да се връща към нивата отпреди пандемията.

 

Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и непрестанно ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си. Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected] Също уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА