Открийте ни и в

България

Какво се обърка при катастрофата с МиГ-29 в Черно море?

Водещите версии не включват технически проблеми със самолета

Avatar

публикувано

на

Загиналият майор Валентин Терзиев. Сн.: БТА

Вече седмица тече разследването за падането на изтребител Миг-29 на българските Военновъздушни сили в Черно море.

Инцидентът, при който загина един от най-опитните български летци майор Валентин Терзиев, се случи в нощта на 9 юни по време на съвместното учение „Шабла 2021“ със сръбската военна авиация.

Какво се знае?

Малко след полунощ военният самолет МиГ-29 излита за тренировка за нощна стрелба срещу подвижна светеща мишена, пусната от друг самолет. Тя пада рязко надолу и се ускорява, което налага пилотът майор Терзиев да извърши една допълнителна маневра. Той докладва успешно поразяване на целта, след което в 00:45 ч. самолетът изчезва от радарите.

Веднага започва операция по търсене и спасяване, а учението е прекратено.

Дни по-късно основната версия, по която работи разследването, е, че изтребителят МиГ-29 най-вероятно се е взривил, преди да падне в Черно море.

Пилотът майор Валентин Терзиев е отличен професионалист, добре подготвен и с право на инструктор, категорични са неговите колеги. Всички единодушно потвърждават, че по време на службата му във ВВС не е имало никакви забележки към работата му и изпълнението на поставените му задачи.

Майор Терзиев е на 47 години и е на военна служба от август 1998 година, завършил е ВВУ „Г. С. Раковски“ със специалност летец-пилот във ВВС. Притежава класна специалност „Летец първи клас“ и „Първи клас военен пилот“, потвърден през 2020 година. Той пилотираше водещия самолет МиГ-29 в групата, която летя по време на военния парад на 6 май тази година.

Какво се е объркало?

Разследването на авиокатастрофата е поето от Военна прокуратура – Сливен. Военният прокурор полковник Христо Тинев засега е лаконичен. „Работи се по всички версии за авиокатастрофата с военния изтребител в Черно море. Oбразувано е досъдебно производство по чл. 343, ал. 1 от Наказателния кодекс – допуснато произшествие при управление на бойна техника, при което са причинени значителни имуществени вреди“, заяви той.

Сформирани са екипи, на място работят екип от военни прокурори, следователи съвместно с органите на Военна полиция.

Военна окръжна прокуратура – Пловдив извършва всички процесуално-следствени действия в авиобаза „Граф Игнатиево“. Разпитват се свидетели и се преглежда необходимата документация.

Авиоекспертите обаче имат своите версии за инцидента. Според бившия началник на „Авиоотряд 28“ Цвятко Луканов причините за инцидента могат да бъдат десетки, но причинени от два фактора – човешка или техническа грешка.

Не е изключено и самовзривяване на самолета, причинено от неизправна или стара ракета, която е била на борда.

Ако взривът е станал във въздуха, за каквото говорят разпръснатите останки и откритият биологичен материал, много вероятно причината да е в дефект на ракетата, закачена за крилото на самолета, обясниха летци.

Вече е имало случаи, когато при изстрелване ракетата не се откача от крилото, а остава закачена за самолета. Тогава двигателят й, който е барутен, прогарял крилото или водел до взрив.

„Трябва да се намери самолетът и да се извади параметърът от полета. Оттам може

да започне тълкуване на нещата

В българската авиация преди доста години има случай, при който бомба се взриви под крилото на изтребителя. Възможен е вариантът ракетата да се запали и да не се отдели от самолета. Няма откъде да има данни дали е станало това“, заяви бившият военен пилот.

Засега разследващите не коментират възможността за технически проблеми, свързани с възрастта на самолета.

Експлоатационната годност на самолетите МиГ-29 е до 2030 година. Служебният премиер Стефан Янев заяви, че техническото състояние на падналия изтребител е добро.

Шефът на ВВС генерал-майор Димитър Петров подчерта, че проверката на техниката е постоянна и минава през различни етапи. По думите му това е всеобхватен процес, който се контролира на различни нива.

Като версия още в сряда се появи и възможността изтребителят да е бил поразен от ПВО, тъй като учението „Шабла 2021“, в което е участвал майор Терзиев, включваше и стрелби. Според експерти обаче тази версия била изключително малко вероятна.

Ако изтребителят се е блъснал във водата, тялото трябваше да остане здраво и завързано за седалката, аргументираха се експертите.

Втората теза според тях за инцидента е, че повече от 30 г. не е провеждана парашутна подготовка над море и не е оттренирано технологично катапултиране над вода. Особено когато летецът вижда, че навлиза в морето. Тогава той даже трябвало да се освободи от парашута, като махне презрамките, които го държат за пилотската седалка. В противен случай, като се навлажни парашутът, ставал като котва и

летецът не можел да изплува

Не е ясно и дали е имало допълнителни радари освен дежурните по график. „Примерно, от 12 през нощта до 2,00 ч дежури еди-кой си радар над Братово, друг над Плевен и т.н. Те формират радиолокационно поле. Като минава самолет през това поле, той се вижда на екрана и щурманите вземат решение, ако има наши самолети във въздуха, какво да правят. Въпросът е дали към нормалния дежурен радар, който е работил по това време, са били включени по заповед допълнителни, за да осигуряват стрелбите в Шабла“, пита опитен авиоинженер.

Районът на военните учения край Шабла. Сн.: БТА

Отговори дължали и наземните специалисти, тъй като управлението на самолета става от команден пункт, в който стоят диспечери. Те имат пред себе си изнесени екрани от радар и наблюдават къде е изтребителят, имат пряка връзка с летеца и го насочват.

„Големият въпрос е управлението на полета от земята – какво е било, кой го е правил, въз основа на информацията от кой радар“, допълват експерти. И посочват, че по принцип на Запад, когато се правят такива полети, се осигуряват от три самолета. Единият пускал мишената, оттеглял се настрани и играел ролята на контрол – заснемал всичко. Вторият удрял мишената, а третият бил наблюдаващ, спасителен и насочващ. Ако нещо не е наред, той предупреждавал стрелящия да не го прави.

Всичко, каквото е правил майор Терзиев, било тренирано често и многократно в българската авиация преди. А в последните години било загърбено с оправданието за финансов недостиг.

Докато американските пилоти летят средно по 100 часа, то българските им колеги са във въздуха едва 15-20 часа на година, гневят се експертите.

Недостигът на достатъчно часове за тренировки беше коментиран и от президента Румен Радев. Именно заради непоследователната политика за стабилизиране на бойната авиация сегашният държавен глава подаде оставка през 2015 г. от поста командир на Военновъздушните сили. След обещания, дадени от властта тогава, Радев оттегли оставката си. Но в своя статия „Дойче веле“ запита: „Как се пази небе с четири грохнали Миг-29?“

Годни ли са самолетите?

Изтребителите МиГ-29 на българската авиация са над 30-годишни. Те са закупени в края на 80-те години на миналия век от СССР. Първите от тях пристигат в България и постъпват на въоръжение през 1989 г.

Постепенно през 90-те години България започва да съкращава бойната си авиация и остава само с 16 изтребителя МиГ-29. Те обаче хронично страдат от недостиг на резервни части.

При катастрофа през 2012 г., при която двамата пилоти успяват да катапултират и остават невредими, авиацията губи един от своите МиГ-29 и те остават 15 до инцидента миналата сряда.

Всъщност обаче от години летят само 8 МиГ-29, а останалите се ползват за донори на резервни части.

Първите опити за модернизация на МиГ-29 започна първото правителство на Бойко Борисов паралелно с проект за закупуване на нов боен самолет. Тогавашните планове бяха МиГ-29 да се използва най-много до 2015 г.

През 2015 г. тогавашният министър на отбраната Николай Ненчев сключи договор за ремонт на изтребителите с Полша. А през 2016 г. полетя и първият изтребител с полски двигател. Впоследствие след падането на второто правителство на Борисов обаче Ненчев бе обвинен от прокуратурата, че със сделката е накърнил интересите на Русия. И бе съден, а през тази година и окончателно оправдан.

Български изтребител МиГ-29. Сн.: Уикипедия

Последният проект за модернизация на тези изтребители пък бе задвижен от Красимир Каракачанов. Той директно сключи с руската компания РСК „МиГ“ договор за ремонт на машините на стойност 80 млн. лв. Каракачанов осъществи сделката, въпреки че срещу Русия вече бе наложено ембарго заради анексирането на Крим, а НАТО вече открито разглеждаше Москва като враг. Руснаците обаче бавят голяма част от ремонта на българските изтребители, като се оправдават с пандемията от коронавирус. Договорът е за ремонт на всичките налични към онзи момент 15 изтребителя.

Така МиГ-29 трябва да останат да се ползват поне до 2030 г., въпреки че през 2023-2024 г. ВВС вече трябва да разполагат с чисто нови осем броя F-16 Block 70. Причината е, че за да може България сама да охранява небето си, са нужни поне 16 летящи изтребителя. Малко след като плати над 2 млрд. лв. за покупката на първите осем американски самолета, третото правителство на Борисов обяви, че ще иска оферта за още 8. Реално обаче на тази сделка не бе даден ход.

 


Черният юни за българската авиация

А първите дни на месец юни се оказаха черни за българската авиация. Точно 28 български пилоти отлетяха завинаги именно в този месец.

Колегите на трагично загиналия преди седмица Валентин Терзиев споделят, че доскоро се е правело курбан в началото на юни за здраве за това летците да се връщат живи и здрави след полет.

На 11 юни 2018 г. хеликоптер Ми-17 от авиобаза Крумово пада в района на летището. Загиват двамата пилоти – кап. Пламен Пантелеев, 47-годишен, от Бяла, Русенско, и кап. Стоян Неделчев, 45-годишен, от Елхово. Първият от тях е имал над 600, а вторият – над 500 летални часа, а бордният техник беше ранен. Инцидентът стана при тренировка за аварийно-спасителна дейност с единствения летящ военнотранспортен хеликоптер от подобен тип в този момент.

На 9 юни 2017 г. вертолет „Пантер“ пада във водите на Черно море край Камчия при изпълнение на задачи по време на тактическо учение. При инцидента загива 38-годишният командир Георги Анастасов. Другите двама членове на екипажа – капитан Анатоли Апостолов и капитан Павел Симеонов, са настанени за лечение във Военноморската болница във Варна.

На 02.06.1999 г. при полет от летище Граф Игнатиево с МиГ-21 УМ загиват военните пилоти старши лейтенант Сашо Димитров Николов и капитан Георги Богданов Русев. „Спарката“ се разбива в околностите на село Драгомир, Пазарджишко.

Още 22-ма български летци губят живота си при авиоинциденти през този месец още от далечната 1916 г. та чак до наши дни.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Осем души с обвинения за експлоатиране на български гроздоберачи във Франция

На 15 септември френските власти са извършили голяма операция, при която е разкрита „система за експлоатация и за измама“

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Франция повдигна обвинения на 8 души, след като разби френско-българска мрежа, която е вкарвала нелегално стотици нископлатени гроздоберачи, главно в областта Шампан, предаде Франс прес.

На 15 септември френските власти са извършили голяма операция, при която е разкрита „система за експлоатация и за измама“. Тя е била организирана от 2017 г. с участието на български фирми, които „командировали фиктивно нископлатена работна ръка, главно по време на гроздобера в Шампан“, съобщи в комюнике прокуратурата в Лил.

„В съдействие с френски граждани, те са предоставяли всяка година между 350 и 500 български работници на разположението на лозари и винопроизводители на атрактивна цена“, се казва в съобщението.

Трима от осемте души с повдигнати обвинения са поставени временно под стража.

Повдигат 20 обвинения на българина, арестуван в Аржентина за точене на банкови карти BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Ердоган: Ще влезем в Гърция през Александруполис или България

Заплаха за война ли е това?

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Турски анализатори, едни от тях съветниците на президента Реджеп Ердоган по сигурност и външна политика, обсъждат начини за нахлуване в Гърция по една от най-големите телевизионни мрежи, като журналистът-водещ координира, сякаш е нормално, пише Greek City Time.

Това не са само опасни изявления, отправени от националисти, търсещи няколко минути публичност, а от пенсионирани офицери и академици, които се обявяват за „анализатори в областта на отбраната“ и участват в проекти и позиции в големите турски телевизионни мрежи.

Те често са поканени в големи новинарски канали, за да разпространяват пропаганда.

Турция не може да поема повече бежанци, отсече Ердоган

Говорейки пред проправителстваената CNN Turk за концентрацията на американските военни сили в Еврос, лейтенантът в пенсия Ердоган Каракуш, който преди това твърди, че имената „Егейско море“ и „Агамемнон“ са „древнотурски“, коментира, че Турция е готова да нахлуе в Западна Тракия в Гърция.

В същото предаване говори и Месут Хаки Кашън, известен още като съветник на президента Ердоган по сигурност и външна политика.

Първоначално Каракуш твърди, че натрупването на американски сили в Тракия, в турските военни планове, „не е проблем“. „Американското натрупване не е значително, нито силата е значителна.“

„Там САЩ по някакъв начин създава военна блокадна позиция, така че нашите сухопътни сили да не извършват операция. Вижте как го правят? Сега те са се установили както в пристанището, така и в определени части на Александруполис. Те вече са инсталирани и сега се установяват в лагера Джанули“.

Той счита, че земята в Еврос е неподходяща за разгръщане на бронирани сили, „предлага“ турско нашествие през райони, където са разположени американските сили.

„След пресичането на река Еврос има равнина, докато цялата област на север от града наречен Александруполис, е изцяло планинска и залесена, не е подходяща за бронирани машини“.

„Ето защо ще трябва да се премине през зоните с американците“, казва Каракуш, като Кашин се намесва и заявява, че има решение като: „Армията може да влезе през България и да пресече линиите“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Делегацията на ЕП: Шокиращата бедност в България е заради лошо управление

Това заяви нидерландската евродепутатка от “Обнови Европа” София ин’т Велд

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

“Бедността в България е шокираща. Но тя не е като климата, тя не просто ти се случва. Бедността е израз на лошо управление и корупция.” Това заяви нидерландската евродепутатка от “Обнови Европа” София ин’т Велд. Като председател на Мониторинговата група на ЕП за наблюдение на демокрацията, тя бе начело на делегацията, пристигнала в София за оценка на върховенството на закона в България.

София ин’т Велд подчерта, че е чула притеснителни неща и за начина, по който се възлагат обществени поръчки, но най-шокирана била, че не са задоволени най-елементарни нужди на хората като водоснабдяване, отопление, осветление. “И не е вярно, че в България няма вода, че няма отопление и осветление – няма добро управление”, заяви нидерландката.

Част от делегацията, дишла в България, бяха 7 евродепутати от Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) – по един от всяка политическа група в ЕП.

Елена Йончева: Испания не е прекратила работа по "Барселонагейт" на Борисов

“Корупцията и свободата на медиите за нас са изключително важни проблеми, които поставяме на първо място след посещението си в България и срещите, които проведохме. Това не са проблеми само в България, но ни се струва, че тук има прекалено много безнаказаност по повод случаите на корупция. Тя е отрова, която разяжда обществото”, обобщи София ин’т Велд на брифинг в края на визитата си в София. Разследването и предявяването на обвинения и налагането на осъдителни присъди за корупция също е ключов проблем, казаха евродепутатите.

“Понякога няма разследване, а когато има – не води до нищо, което е лош сигнал за българските граждани”, подчерта София ин’т Велд.

Делегацията се срещна с главния прокурор, но останала разочарована. На въпрос за какво са си говорили с Иван Гешев, Велд отговори: “Повечето ни въпроси бяха свързани с очевидната инерция или бездействие, липсата на разследване и обвинение и по-точно по случая с печално известните снимки на бившия български министър-председател и отговорът на главния прокурор беше, че не знае докъде е стигнало разследването. Това е случай от много, много висок обществен интерес. Очаква се главният прокурор да е наясно с него. Дали не е наясно, или просто отрича, не знам. Излязохме от тази среща, мислейки си, че не ни бяха дадени отговори на всичките въпроси.”

По думите й ситуацията с “необикновените правомощия” на главния прокурор е “силно тревожна”. Тя изрази и неодобрението си, че няма обвинени и осъдени по разследванията на полицейското насилие на протестите миналото лято.

“Решени сме да продължим сътрудничеството си и в бъдеще”, написа самият Гешев в туитър.

Евродепутатите се срещнаха и с директора на БНТ Емил Кошлуков. Разговорите не са разсеяли, нито пък са потвърдили съмнението за неутралността на обществената телевизия. “Събират се допълнителни доказателства и ще видим кои твърдения са верни и кои – не”, каза шефката на мониторинговата група.

“Понякога хората остават с усещането, че ЕС отсъства или само критикува, но не е така. Ние сме тук”, каза евродепутатката. София ин’т Велд уточни, че това посещение не е еднократен акт, интересът на ЕП няма да се изчерпи с него. “Ние имаме дългосрочен ангажимент и следим събитията в България отблизо”, увери тя. И добави: “Настояваме за национално законодателство за закрила на жените”.

Другият акцент на визитата е независимостта на медиите. Според евродепутатите трябва ЕС да помисли за въвеждането на европейски правила за собствеността на медиите. Велд разкри, че продължава да вярва в това, че България наистина се намира на 112-о място по свобода на словото, въпреки че няколко души у нас се опитали да я разубедят. “Собствеността и прозрачността на медиите е големият въпрос, защото има хора зад кулисите и те използват за защита на своите бизнес интереси тези медии”, каза нидерландката.

На пресконференцията присъстваха Елена Йончева от групата на Социалистите и демократите и Сергей Лагодински от групата на Зелените. На останалите депутати се е наложило да си тръгнат по-рано.

Елена Йончева определи като успех, че погледът на Брюксел вече е обърнат към България. “Мониторинговата група беше в Малта и Словакия, защото там бяха убити журналисти. В България самата журналистика е убивана през последните 10 г.”, заяви Йончева.

Задачата на мисията на ЕП е да предизвикаме дебат за това и в Брюксел. Ще търсим отговори и от следващото правителство в България, защото по-сериозните реформи могат да се случат само при редовен кабинет и подкрепа в Народното събрание, добави тя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Мощно торнадо удари Саскачеван (ВИДЕО)

Метеоролозите обясниха, че са възможни още торнада, градушки, интензивни валежи и гръмотевични бури

Затвори