Открийте ни и в

САЩ

Какъв е пазарът на имотите в момента

публикувано

на

Напоследък хората непрекъснато ми задават въпроса: „Какво се очаква да се случи с пазара на недвижимите имоти в САЩ?“ „Задава ли се нова криза?“ „Ще паднат ли пак цените?“

Няма директен отговор на този въпрос. Колкото и да се опитваме да бъдем адекватни на фактите в момента, хората, работещи в тази сфера, а това сме ние, агентите на недвижимите имоти, както и тези, които се занимават с отдаването на жилищни заеми, сме на едно мнение. То е, че кризата от 2007-2009 г. няма да се повтори. Нормално е във всяка икономика да има криза (средно на 10-12 години), но това не означава, че ще има спад на цените или ако има такива, то никой специалист, занимаващ се с прогнози, не вярва, че кризата може да се повтори със същия интензитет, с който тогава хората го усетиха. Единственото обяснение защо смятат така е, че

банките си научиха урока

при предната такава, когато отдаваха заеми на всички, които си бяха поискали. Сега обаче са доста по-предпазливи в това на кой бъдещ кандидат-купувач да отпускат такъв. Накратко казано, сега процесът по отпускане на ипотеки е много по-сложен и това ни кара да вярваме, че пазарът все още е здрав и на добро ниво, както и влагането в недвижимо имущество си остава най-доброто вложение на нашите средства за дългосрочен план.

От този брой нататък ще наблегна не толкова на теоретичната страна на процеса и всичко свързано при процеса покупко-продажба, както съм правила досега, а по-скоро на статистиката и фактите, който стоят зад всичко свързано. Във всеки брой ще ви предоставям графики (статистика и факти), както и прогнози от местата с най-голяма репутация, свързана с издаване на такава информация.

За днес съм ви приготвила три факта, които са много общи, защото покриват голям размер на райони, но пък ще ви дадат поне някаква светлина в това какъв е пазарът в момента (а това са тези, които са включени в системата на MRED – Multiple Real Estate Data, покриваща района на Чикаго и обслужваща почти 8,000 офиса и 40,000 агенти). И трите се отнасят за

къщи без ограничение на цената

(single family homes/any price), за двата типа – старо и ново строителство (new and old construction), покриващи трите основни видове продажби (Traditional, Foreclosure and Short Sales) във всеки размер и брой стаи (any home size and room count):

№ 1 – Показва средна продажна цена на имоти. Ако през януари 2016 г. една къща се е продавала за $ 206,000, то същата такава се е продала в средата на 2019 г. за $245,000.

№ 2 – Показва дните, необходими за продажба на такива жилища. Ако през януари 2016 г. едно жилище се е продавало средно за 103 дни, то през юни 2019 г. са му били нужни само 83 дни.

№ 3 – Показва цена на квадратен фут. Ако през януари 2016 г. 1 кв. фт се е продавал за $113, то през в средата на 2019 г. се е продал за $131.

От днес нататък ще се опитвам да ви предоставям

най-новата информация по райони

и други показатели, като например по вид – апартаменти, къщи или тоунхоумс, както и по различни райони и предградия, размери и т.н.

Ако някой от вас е любопитен да научи нещо конкретно, моля ви, потърсете ме на директния ми номер и ще ви предоставя нужната за вас информация без никакви облигации или задължения от ваша страна!

Като агент на недвижими имоти аз непрестанно уведомявам новите си, предишни и настоящи клиенти относно всеки възможен аспект при покупка или продажба на имот. Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко, свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, можете да ми пишете и на gergana.todorova@bairdwarner.com.

Консултацията е винаги безплатна.

 

Реклама

САЩ

Журналистка от CNN сплашвана заради репортаж за африканското злато

публикувано

на

от

Кореспондентката на американската телевизия Си Ен Ен Клариса Уорд съобщи, че неин репортаж тази седмица за руското замесване в Централно-африканската република (ЦАР) е бил свързан с неприятни събития, предаде Асошиейтед прес.

Уорд свидетелства, че при пътуването си е била следена. Освен това е било излъчено 15-минутно пропагандно видео, очернящо работата й.

Журналистката била разтърсена от случилото се, но то само засилило убедеността й, че нейният репортаж е нарушил комфорта на влиятелни хора, подчертава АП.

“Очевидно това беше опит да ни злепоставят и сплашат”, каза Уорд, която е главен международен кореспондент на Си Ен Ен.

Разказът й за руското замесване в златните мини и други дейности в африканската държава засяга и ролята на Вагнер – частна руска военна компания, за която се смята, че се ползва с подкрепата на Евгений Пригожин – бизнесмен с тесни връзки с Кремъл, уточнява АП.

САЩ наложиха санкции на Пригожин заради инвестиции в организации, които през 2016 г. са се опитвали да повлияят върху американските президентски избори.

Първото посещение на Уорд в ЦАР за репортаж минало гладко, но след връщането й там имало неприятности.Тя и екипът й имали проблеми с получаване на акредитация, обвинили ги в контрабанда и в притежание на фалшиви документи.

Уорд разказа, че когато отишла с екипа си в златна мина, забелязала превозно средство с четирима мъже, които ги следвали. Тя се приближила до колата, мъжете извърнали глави, за да не бъдат заснети от камерата и след това си тръгнали. По-късно същия ден тя видяла същата кола близо до хотела си.

АП напомня, че трима руски журналисти бяха убити миналата година докато работеха в ЦАР. Все пак според Уорд фактът, че е част от добре позната международна медийна организация, осигурява известна защита.

“Руснаците разбират, че ако нещо се случи с нас, ще бъде огромен провал за тях”, каза Уорд. “Същевременно човек се тревожи, че е възможно някой да реши да вземе нещата в свои ръце, вярвайки, че така ще угоди на руснаците”.

Кортни Радш от Комитета за защита на журналистите каза, че репортерите трябва да се отнасят много сериозно към физическата и дигиталната сигурност преди да започнат работа по деликатни теми. Репортерите, особено жените, са били обект на онлайн тормоз, но използването на видеокампании е нещо относително ново, каза Радш.

Четири дни преди програмираното излъчване на репортажа на Уорд се появи недобронамерен видеоматериал, в който се задаваше въпросът: “Каква е мръсната тайна зад пътуването на Си Ен Ен до Африка?“.

Видеото се появи по RIA FAN (РИА ФАН – Федерална информационна агенция) – информационен портал, за който се смята, че е свързан с Пригожин, посочва АП. Няколко дни по-късно същият сайт публикува 15-минутно видео, в което се твърдеше, че Уорд предлагала на хора в Африка по 100 долара, за да кажат нещо лошо за Русия. Уорд отрича да е предлагала каквито и да било подкупи.

Сайтът твърдял също, че Уорд и членове на екипа й били свързани с ЦРУ и изтъквал, че мисията им била да “извършат медийна провокация с цел предизвикване на хаос в Централно-африканската република”.
Във видеото Уорд е заснета без да знае в хотелско фоайе. Един от мъжете, които обвиняват Уорд в предлагане на подкупи, е заснет в хотелската стая, която тя освободила. Това е много ясно предупреждение към мен и екипа ми, които сме работили по репортажа, каза журналистката от Си Ен Ен.

 

 

Продължете по-нататък

САЩ

Влизаш и излизаш от САЩ само след лицево разпознаване

публикувано

на

от

Американската служба за митническа и гранична защита въведе нови мерки за сигурност заедно с авиокомпаниите, които ще позволяват на органите на реда да идентифицират чрез камери с лицево разпознаване всеки пътник, който влиза или излиза от САЩ.

Машините вече са разположени по всички летища, включително и на вътрешните. Така, всеки, който мине покрай камерите, ще бъде идентифициран моментално. При най-малкото несъответствие той ще бъде задържан за по-щателна проверка.

Система за лицево разпознаване изкара една пета от депутатите в Калифорния за престъпници

Правителството използва технологията за разпознаване на лица на летището като допълнителна мярка за сигурност. Правителствените агенции (съвместно с авиокомпаниите) се стремят да подобрят ефективността на проверките, когато става въпрос за начина, по който пътниците влизат и излизат от САЩ.

Това е отделно от сканирането на ириса и пръстовия отпечатък, което се прилага на повече от 60 летища, стадиони и други места в цялата страна.

Ето как работи процесът на сканиране на лицето на летищата: Камерите правят снимка и след това Службата за проверка на пътниците на митническият и граничен контрол я сравнява с вашата снимка, с която Министерството на вътрешната сигурност вече разполага. Това могат да бъдат изображения от източници като вашия паспорт или други документи за пътуване.

Вместо ключ за колата – лицево разпознаване

Този процес в идеалния случай ще замени ръчната проверка на паспорти в цялата страна.

Продължете по-нататък

САЩ

Заловиха скрит кубинец в полет от Хавана към Маями (ВИДЕО)

публикувано

на

от

Тайно пътуващ човек беше намерен скрит в товарното отделение на самолет, пристигнал от Хавана в Маями, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите.

Видеозапис в Туитър показа членове на екипажа, наобиколили легнал на земята мъж, след като самолетът на авиокомпания “Суифт еър” кацнал в Маями.

Очевидци заявиха, че чули звуци, сякаш от куче, в товарното отделение, след което мъж помолил за вода.

Летищен говорител каза, че мъжът бил задържан от американските митнически и гранични власти. Самоличността му все още не е изяснена.

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама