Открийте ни и в

Вашите пари

Какъв е пазарът на недвижимите имоти?

bgvoice

публикувано

на

ГЕРГАНА ТОДОРОВА

Както вече споменах в предишния брой, оттук нататък ще наблегна не толкова на теоретичната страна на процеса и всичко, свързано с процеса на покупко-продажбата, както съм правила досега, а по-скоро на статистиката и фактите. Ще ви представям графики (статистика и факти), както и прогнози от местата с най-голяма репутация, свързана с издаване на такава информация (а това в случая е MRED – Multiple Real Estate Data, покриваща района на Чикаго и обслужваща почти 8,000 офиса и 40,000 агенти).

За днес съм приготвила 4 графики, които са специално за тези два района – Шамбург и Хофман Естейтс. Това са двете предградия, в които напоследък забелязвам, че доста от нашите сънародници

 са заинтересувани да закупят имоти

 и не само. В следващите седмици ще продължа и с многото други предградия, които зная, че също предизвикват голям интерес. И 4-те графики се отнасят за един и същ район, но са разделени по 4 параграфа:

1.) къщи (single family homes);

2.) долепено строителство (това е комбинация от всички видове архитектурни жилищни сгради, който делят стена със съседа си – Townhomes, Condos, Coach homes (Villas), Duplex, etc.);

3.) Townhomes (т. нар. градски къщи, които видимо изглеждат на къщи, но са долепени една до друга);

4.) Condos (апартаменти).

Всичките 4-ри са:

– без ограничение на цената (any price);

– за двата типа – старо и ново строителство (new and old construction);

– покриващ трите основни видове продажби (Traditional, Foreclosure and Short Sales);

– във всички размери и брой стаи (any home size and room count);

– и двете предградия ще бъдат сравнявани с целия MRED район (area), за да може да добиете повече яснота как те могат да бъдат отличавани с общите продажби за всички предградия в района, взети заедно:

Графика № 1 показва средна продажна цена на къщи (single family homes)

 – ако през януари 2016 г. в Шамбург една къща се е продавала за $281,000, то същата такава се е продала в средата на 2019 г. за $322,000;

– ако пък през януари 2016 г. в Хофман Естейтс една къща се е продавала за $260,000, то същата такава се е продала в средата на 2019 г. за $318,000;

– за целия MRED район, ако през януари 2016 г. една къща се е продавала за $208,000, то същата такава се е продала в средата на 2019 г. за $242,000.

Графика № 2 показва средна продажна цена на долепено строителство (Attached):

 – ако през януари 2016 г. в Шамбург се е продавало за $144,000, то същото строителство се е продало в средата на 2019 г. за $174,000;

– ако пък през януари 2016 г. в Хофман Естейтс се е продавало за $210,000, то същото такова се е продало в средата на 2019 г. за $152,000;

– за целия MRED район, ако през януари 2016 г. там се е продавало за $176,000, то същото такова се е продавало в средата на 2019 г. за $200,000.

 Графика № 3 показва средна продажна цена на къща от градски тип (Townhome):

– ако през януари 2016 г. в Шамбург къща от градски тип се е продавала за $165,000, то същата такава се е продала в средата на 2019 г. за $195,000;

– ако пък през януари 2016 г. в Хофман Естейтс се е продавала за $165,000, то същата такава се е продала в средата на 2019 г. за $203,000;

– за целия MRED район, ако през януари 2016 г. такава къща се е продавала за $175,000, то същата такава се е продала в средата на 2019 г. за $204,000.

 Графика № 4 показва средна продажна цена на апартаменти (condos):

 – ако през януари 2016 г. в Шамбург са се продавали за $135,000, то същите са се продавали в средата на 2019 г. за $165,000;

– ако пък през януари 2016 г. в Хофман Естейтс сa се продавали за $70,000, то същите са се продали в средата на 2019 г. за $115,000;

– за целия MRED район, ако през януари 2016 г. се е продавало за $175,000, то същото се е продало в средата на 2019 г. за $204,000.

 

Ако някой от вас е любопитен да научи нещо конкретно, моля ви да ме потърсете на директния ми номер и ще ви предоставя нужната за вас информация без никакви облигации или задължения от ваша страна!

Като агент на недвижими имоти аз непрестанно уведомявам своите предишни и настоящи клиенти относно всеки възможен аспект при покупка или продажба на имот. Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко, свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на [email protected]. Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Безработицата в Америка е намаляла в 15 щата през август

Най-висок е процентът на неработещите в щата Невада – 7,7%, следвани от Калифорния и Ню Йорк – съответно 7,5 и 7,4 на сто

Avatar

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Нивата на безработица в САЩ през август са паднали в 15 щата и окръг Колумбия, и остават стабилни в 35 щата, показват данните на Министерството на труда на САЩ.

В 49 щата се отчита намаление в равнището на безработица спрямо година по-рано.

Нивото на безработица в САЩ е 5,2%, което е намаление с 0,2%.

Заявленията за обезщетения за безработица в САЩ се увеличиха, "Айда" спомогна

Най-висок е процентът на неработещите в щата Невада – 7,7%, следвани от Калифорния и Ню Йорк – съответно 7,5 и 7,4 на сто.

Най-нисък е процентът на безработни в Небраска – 2,2%, което е най-ниското ниво в щата, откакто се води статистика от 1976г.

В четвъртък Министерството на труда съобщи, че заявленията за обезщетение при безработица в САЩ са се увеличили през изминалата седмица.

Подадените за първи път заявления за помощи при безработица по редовните федерални програми нарастват до 332 хил. броя през седмицата, приключила на 11 септември, показват данните на Министерството на труда.

Най-богатите в САЩ избягват плащането на $163 млрд. данъци годишно

Продължаващите искове за държавни обезщетения спаднаха до 2,7 милиона през седмицата, приключила на 4 септември.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

36% от служителите в САЩ и Канада смятат да напуснат работата си

Вижте каква е причината

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Hoвo пpoyчвaнe пoĸaзвa, чe 36% от наемните служители възнамеряват да се откажат от работата си през следващите 12 месеца.

Toвa пишe RТЕ, цитиpaйĸи мeждyнapoдния дoĸлaд нa Wоrkhumаn зa нaeмнитe cлyжитeли. Зa cpaвнeниe, в пepиoдa пpeди пaндeмиятa – пpoцeнтът e бил eдвa 21 нa cтo.

Изcлeдвaнeтo пpocлeдявa нacтpoeниятa нa пoвeчe oт 3500 cлyжитeли нa пълeн paбoтeн дeн в Иpлaндия, Beлиĸoбpитaния, Гepмaния, CAЩ и Kaнaдa. Cпopeд дaннитe, бpитaнcĸитe и иpлaндcĸитe paбoтници ca нaй-cĸлoнни дa нaпycнaт paбoтaтa cи, ĸaтo 48% oт cлyжитeлитe във Beлиĸoбpитaния зaявявaт, чe плaниpaт дa нaпpaвят тoвa пpeз cлeдвaщaтa гoдинa. 42 нa cтo ca иpлaндcĸитe cлyжитeли, а 30 нa cтo ca в Гepмaния.

36% от служителите в САЩ и Канада смятат да напуснат работата си

Cpeд мъжeтe ocнoвнaтa пpичинa зa жeлaниeтo зa cмянa нa paбoтaтa e xopaтa дa paзпoлaгaт c пo-гъвĸaвo paбoтнo вpeмe и c paбoтнo мяcтo, ĸoeтo нe ги зaдължaвa дa пpeĸapвaт вceĸи дeн в oфиca. Πpи жeнитe вoдeщaтa пpичинa e тъpceнeтo нa пo-дoбpo зaплaщaнe.

Paбoтeщитe poдитeли ca нaй-cĸлoнни дa нaпycнaт paбoтaтa cи. 52,5% oт тяx ca зaявили, чe щe нaпycнaт в paмĸитe нa cлeдвaщaтa гoдинa. Oт тяx 35,5 нa cтo иcĸaт пo-гoлямa гъвĸaвocт в paбoтaтa. 47,5% oт aнĸeтиpaнитe дъpжaт дa paздeлят вpeмeтo cи мeждy oфиca и paбoтaтa oт вĸъщи.

32,5 нa cтo oт нaeмнитe cлyжитeли пpeдпoчитaт дa paбoтят oтдaлeчeнo пpeз цялoтo вpeмe, дoĸaтo eдвa eдин oт пeт e cĸлoнeн дa paбoти oт oфиca вceĸи дeн.

Aнĸeтaтa paзĸpивa oщe, чe пoвeчeтo paбoтницитe ca изпитaвaли виcoĸи нивa нa т. нap. бъpнayт (пpeгapянe). 65,5% oт aнĸeтиpaнитe жeни и 59,5% oт мъжeтe зaявявaт, чe ca пpeживeли бъpнayт пo вpeмe нa ĸapиepaтa cи. Oт тяx 81,5% oт жeнитe и 78 нa cтo oт мъжeтe твъpдят, чe тoвa ce e cлyчилo пpeз пocлeднaтa гoдинa.

„Cлeд гoдинa и пoлoвинa нecигypнocт и нaпpeжeниe, пoвeчeтo xopa пo cвeтa вeчe имaт мнoгo яcнa пpeдcтaвa ĸaĸвo щe тъpпят нa paбoтнoтo мяcтo и ĸaвo нe. Peзyлтaтът oт тoвa e, чe мнoзинa тъpcят нoви възмoжнocти, ĸoитo пpeдлaгaт пo-гoлямa гъвĸaвocт, a чecтo и пo-дoбpo възнaгpaждeниe“, ĸoмeнтиpa Дepeĸ Ъpвaйн, ĸoйтo e cтapши вицeпpeзидeнт пo ĸлиeнтcĸa cтpaтeгия и ĸoнcyлтaции в Wоrkhumаn.

B зaĸлючeниe мoжeм дa ĸaжeм, чe ceĸтopитe, cтpaдaщи oт ocтъp нeдocтиг нa ĸвaлифициpaни ĸaдpи, ĸaтo cтpoитeлcтвoтo, тexнoлoгиитe и инжeнepcтвoтo, вepoятнo имaт и нaй-гoлямa пpичинa зa бeзпoĸoйcтвo. Πoнe зaceгa.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Къде да запазим парите си от инфлация?

Въпроси и отговори от изминалата седмица

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Здравей, Ангел! В тези мътни времена се пораждат много дискусии и спорове на различни теми, една от тях е инвестирането, а друга е инфлацията. Скоро станах свидетел на ситуация, в която един човек обясняваше как за него най-добрата инвестиция е златото и инвестирането в 401К и стоковата борса не е за препоръчване. Като човек, който не е запознат с тази материя, бих искал да те помоля да направиш сравнителен анализ и да споделиш твоето виждане по този въпрос. Благодаря ти и бъди здрав!

Здравейте и от мен! Благодаря за хубавия въпрос, който между другото се задава от много години, и въпреки че фактите са ОЧЕВАДНИ, аз намирам за много интересно, че хората дори продължават да говорят и дори да спорят по тази тема.

Бих ви препоръчал да вземете моя отговор с фактите, които описвам подробно в тази статия, и ако имате възможност, да я споделите с този „финансов философ“, за да може и той да се запознае с реалните факти. Проблемът днес, особено в последната година и половина, е, че всеки си говори каквото си иска, а останалите имат наистина времето да го слушат. Затрупани сме от много шум и малко факти, а това прави объркването още по-голямо.

 Ето ги фактите

Ако погледнем цената на златото – през 1981 година тя е $300 на унция, а днес тя е $1,782 на унция. Това е един сравнително добър период, 40 години, за да разберем ефективността на една инвестиция. Като знаем фактите, можем да видим, че това са 5.94 пъти растеж на цената на златото за този период. Нека се има предвид, че ако съм закупил една унция злато през 1981 година за $300 и тя е стояла до днес, тя е била само някакъв предмет, който съм притежавал, без да ми носи никакви дивиденти. Просто е запазила до някаква степен парите ми от инфлацията през тези години.

Нека погледнем каква е била стойността на индекса Dow Jones (който е един от основните показатели на състоянието на стоковия пазар през годините и акциите, регистрирани в него) през същата тази 1981 година – 972.78 точки. Днешната стойност на този индекс показва 35,120.08 точки. Нека се има предвид, че миналата година през март той беше паднал под 23,000 точки вследствие на драстичния спад поради гръмкия старт на пандемията.

Като си извадя калкулатора и разделя 35,120 (2021) на 972.78 (1981), намирам, че увеличението на стойността на стоковия пазар за този същия период от 40 години е 36.10 пъти. Но това не е всичко, защото тук се взима само растежът на цените на акциите, но не и дивидентите, които те са изплащали през всичките тези години. Тези дивиденти са средно около 3% на година, което не е включено в растежа на цените на акциите и растежа на Dow Jones индекса.

По правилото за 72

което показва след колко време биха се удвоили парите на даден лихвен процент, взимайки само дивидентите от 3%, разделени на 72, ние бихме удвоили парите си всеки 24 години само от дивидента. Ако тези дивиденти се приложат върху днешната стойност на индекса, който в сегашния си вид не включва изплатените дивиденти, тази стойност би скочила от 35,120.08 на приблизително 90,000, защото за 40 години имаме удвояване един път и малко над половината.

Това е важен факт и не трябва да се пропуска, защото при пазара, дори когато стойностите падат и това е нещо нормално в различните периоди през годините, дивидентите продължават да се изплащат. Понякога тези дивиденти също могат да паднат, но никога няма да се изгубят напълно, а при златото те дори не съществуват.

Златото е като къща, която притежавам, но не мога да давам под наем и чакам цената й да се вдигне или да намеря някой, който да ми даде повече, отколкото съм дал аз. Но докато чакам, аз не печеля абсолютно нищо. От златото не трябва да се очаква да победи инфлацията, защото неговата стойност през годините и липсата на дивиденти показват, че това е невъзможно да се случи.

Инвестирането в пазара ни дава шанс да получаваме наем от нашата собственост, докато следим промените в цените на активите, които сме закупили. Наемът идва като дивидент, независимо дали пазарът е нагоре или надолу, ние получаваме този наем – къде повече, къде по-малко според икономиката, но го има.

Да приключим тази дискусия с фактите, такива, каквито са – златото е нараснало 5.94 пъти за последните 40 години, без да плаща дивидент за този период, докато стоковият пазар е нараснал с 36.10 пъти, изключвайки дивидентите, и

над 90 пъти с включени дивиденти

за този същия период от 40 години.

Оставам всички, които четат тази статия, сами да си направят заключенията по темата. Аз нямам какво повече да добавя по темата.

Ако имате приятели и познати, които се интересуват и искат да знаят детайлите по този закон, моля, споделете това съобщение с тях, за да могат да са по-информирани в този хаос и се надявам – по-уверени в бъдещето.


За архив на други статии на различна финансова тематика, които съм писал в последните 6 години, моля, посетете моята лична страница на TayniteNaParite.com – http://taynitenaparite.com/.

Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
В Русия: Убийства и „лов на гейове“

МАРИНА КОРНЕВА, АНА СМОЛЧЕНКО, Франс прес Когато Елена Григориева открила името си в публикуван на хомофобски сайт списък с хомосексуалисти,...

Затвори