Открийте ни и в

Вашите пари

Какъв е пазарът на недвижимите имоти?

bgvoice

публикувано

на

ГЕРГАНА ТОДОРОВА

Както вече споменах в предишния брой, оттук нататък ще наблегна не толкова на теоретичната страна на процеса и всичко, свързано с процеса на покупко-продажбата, както съм правила досега, а по-скоро на статистиката и фактите. Ще ви представям графики (статистика и факти), както и прогнози от местата с най-голяма репутация, свързана с издаване на такава информация (а това в случая е MRED – Multiple Real Estate Data, покриваща района на Чикаго и обслужваща почти 8,000 офиса и 40,000 агенти).

За днес съм приготвила 4 графики, които са специално за тези два района – Шамбург и Хофман Естейтс. Това са двете предградия, в които напоследък забелязвам, че доста от нашите сънародници

 са заинтересувани да закупят имоти

 и не само. В следващите седмици ще продължа и с многото други предградия, които зная, че също предизвикват голям интерес. И 4-те графики се отнасят за един и същ район, но са разделени по 4 параграфа:

1.) къщи (single family homes);

2.) долепено строителство (това е комбинация от всички видове архитектурни жилищни сгради, който делят стена със съседа си – Townhomes, Condos, Coach homes (Villas), Duplex, etc.);

3.) Townhomes (т. нар. градски къщи, които видимо изглеждат на къщи, но са долепени една до друга);

4.) Condos (апартаменти).

Всичките 4-ри са:

– без ограничение на цената (any price);

– за двата типа – старо и ново строителство (new and old construction);

– покриващ трите основни видове продажби (Traditional, Foreclosure and Short Sales);

– във всички размери и брой стаи (any home size and room count);

– и двете предградия ще бъдат сравнявани с целия MRED район (area), за да може да добиете повече яснота как те могат да бъдат отличавани с общите продажби за всички предградия в района, взети заедно:

Графика № 1 показва средна продажна цена на къщи (single family homes)

 – ако през януари 2016 г. в Шамбург една къща се е продавала за $281,000, то същата такава се е продала в средата на 2019 г. за $322,000;

– ако пък през януари 2016 г. в Хофман Естейтс една къща се е продавала за $260,000, то същата такава се е продала в средата на 2019 г. за $318,000;

– за целия MRED район, ако през януари 2016 г. една къща се е продавала за $208,000, то същата такава се е продала в средата на 2019 г. за $242,000.

Графика № 2 показва средна продажна цена на долепено строителство (Attached):

 – ако през януари 2016 г. в Шамбург се е продавало за $144,000, то същото строителство се е продало в средата на 2019 г. за $174,000;

– ако пък през януари 2016 г. в Хофман Естейтс се е продавало за $210,000, то същото такова се е продало в средата на 2019 г. за $152,000;

– за целия MRED район, ако през януари 2016 г. там се е продавало за $176,000, то същото такова се е продавало в средата на 2019 г. за $200,000.

 Графика № 3 показва средна продажна цена на къща от градски тип (Townhome):

– ако през януари 2016 г. в Шамбург къща от градски тип се е продавала за $165,000, то същата такава се е продала в средата на 2019 г. за $195,000;

– ако пък през януари 2016 г. в Хофман Естейтс се е продавала за $165,000, то същата такава се е продала в средата на 2019 г. за $203,000;

– за целия MRED район, ако през януари 2016 г. такава къща се е продавала за $175,000, то същата такава се е продала в средата на 2019 г. за $204,000.

 Графика № 4 показва средна продажна цена на апартаменти (condos):

 – ако през януари 2016 г. в Шамбург са се продавали за $135,000, то същите са се продавали в средата на 2019 г. за $165,000;

– ако пък през януари 2016 г. в Хофман Естейтс сa се продавали за $70,000, то същите са се продали в средата на 2019 г. за $115,000;

– за целия MRED район, ако през януари 2016 г. се е продавало за $175,000, то същото се е продало в средата на 2019 г. за $204,000.

 

Ако някой от вас е любопитен да научи нещо конкретно, моля ви да ме потърсете на директния ми номер и ще ви предоставя нужната за вас информация без никакви облигации или задължения от ваша страна!

Като агент на недвижими имоти аз непрестанно уведомявам своите предишни и настоящи клиенти относно всеки възможен аспект при покупка или продажба на имот. Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко, свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на [email protected]. Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

Вашите пари

Щатът Илинойс предлага еднократна данъчна амнистия

bgvoice

публикувано

на

от

Департаментът по приходите на щата Илинойс въвежда програма за еднократна данъчна амнистия. От нея могат да се възползват всички, които са натрупали данъчни задължения в периода от 2011 до 2018 година.

Програмата за амнистия ще работи от 1 октомври до 15 ноември. В този период, ако изплатите накуп всички просрочени данъци, няма да ви бъдат начислявани лихви и такси.

Сам Салюстро, говорител на Департамента по приходите на Илинойс съобщи, че всички, които могат да се възползват от програмата, ще бъдат уведомени.

“Департаментът избраща съобщения на всички хора, които имат неплатени задължения,” каза Салюстро. “Това е невероятна възможност за всеки със задължения да дойде, да плати всичко. Разбира се, всички начислени лихви и такси ще бъдат изтрити.”

Програмата за данъчна амнистия не включва местни данъци, данъци за имоти или глоби.

Властите в Илинойс очакват след въвеждане на програмата да съберат $175 млн. неплатени задължения.

“По-важното е, че хората искат да знаят, че данъчната система е честна и това е добър начин да им покажем, че е честна. Ние се уверяваме, че всеки плаща това, което дължи и всеки се чувства добре с данъчната система,” обясни Салюстро.

Продължете по-нататък

Вашите пари

Федералният резерв намали основната лихва и намекна за допълнителни понижения

Боян Димитров

публикувано

на

Федералният резерв на САЩ одобри очакваното от мнозина инвеститори и пазарни анализатори намаляване на основния лихвен процент с 25 базисни пункта, като намекна, че предстоят допълнителни понижения на лихвите, съобщава CNBC.

Експертите също смятаха, че това няма да е единствената интервенция на Фед. Джефри Гундлах, ръководител на финансовата къща DoubleLine Capital, очаква „доста скоро“ т. нар. „QE lite“, т.е. нетрадиционно разхлабване на паричната политика, което може да увеличи предлагането на пари и да стимулира кредитирането и инвестициите.

[inner_article post_id=” 58533″]

Решението за лихвите съвпада и с момент на засилено напрежение на фондовите пазари – след атаките с дронове срещу нефтени съоръжения на Саудитска Арабия. Политически независимият Фед е изправен и пред засилващите се призиви от страна на Белия дом за много по-хлабава парична политика.

Президентът Доналд Тръмп смята лихвите за твърде високи. Той настоява намаляване на ключовата лихва до „нула или по-малко”.

Председателят на Фед Джером Пауъл обаче се противопостави на такъв натиск върху централната банка. Вместо това Пауъл се съсредоточи върху вземането на решения, зависещи от моментните данни на пазара.

Федералният резерв инжектира и близо 130 милиарда долара в пазара в опит да предотврати покачване на лихвите.

Централната банка налива на пазарите общо 128 милиарда долара – 53 милиарда долара във вторник и още 75 милиарда долара в сряда.

Така за първи път централната банка предприема подобни стъпки от глобалната финансова криза преди 10 г.

Федералната резервна банка на Ню Йорк съобщи, че ще инжектира 75 милиарда долара в пазара за поддържане на лихва между 2 и 2,25 на сто.

След като в понеделник и вторник лихвените проценти по сделките с обратно изкупуване нараснаха рязко до 10%, по време на втория търговски ден от седмицата Федералният резерв на САЩ се намеси на пазарите и наля повече от 50 милиарда долара.

Федералният резерв намали основната си кредитна ставка с една четвърт точка в сряда, втори път тази година тя намали лихвите в условията на отслабваща световна икономика.

 

Продължете по-нататък

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Да използвам ли парите от моя 401К план, за да изплатя къщата си преди пенсиониране?

Ангел Сапунджиев

публикувано

на

Здравей, Ангеле! В момента на къщата си дължа около $40,000, а в моя пенсионен план към работодателя ми имам около $80,000. Моята идея е да се прибера в България след пенсиониране, което смятам да направя идната година и бих искал, преди да замина, да изплатя напълно заема си към къщата и да я пусна за продан на пазара. Смятам, че бих работил половината от годината през 2020-а и втората половина бих искал да прекарам в България и да се установя там. Какво е твоето мнение по този въпрос – добра идея ли е да използвам пенсионния план, за да изплатя къщата, преди да замина?

Здравейте и от мен, благодаря за доверието и за въпроса, който ми задавате.

Сега, тук има няколко елемента, на които трябва да обърнем внимание. Първото нещо е данъчната страна и веднага след това е рискът, който поемаме, следвайки този първоначален план.

Нека поговорим за данъци първо. Ако работите половин година и извадите още $40,000 от вашия 401К план, за да изплатите наведнъж къщата, ще вдигнете драстично данъците за следващата година и в същото време ще продължавате да плащате поддръжка и имотни данъци на този имот, който дори не знаете кога и за каква сума ще продадете. Тоест слагате всички карти на масата и плащате солено за това (само Бог знае за колко дълъг период от време, докато къщата е на пазара за имоти), а

нямате нищо черно на бяло

отсреща като гаранции поне до момента.

Аз не бих подходил така в тази ситуация, а по следния начин. Веднага след пенсиониране бих прехвърлил парите от 401К план в личен Traditional IRA план, върху който да имам пълен контрол върху инвестиционната стратегия (с изграждането, на която мога да ви помогна лично) и върху това какви суми да мога да тегля от този акаунт всеки месец. С тази месечна сума бих продължил да плащам месечната вноска по заема на къщата и данъците по имота, докато къщата се продаде. По този начин ще намалите облагаемата сума, която е изтеглена от пенсионния фонд и съответно дължимите данъци по нея.

Дори процесът по продаване на имота да продължи една година, вие ще сте дали половината или може би по-малко от тези $40,000, които искате да изтеглите днес, ще спестите от големите данъци на тях и ще имате достъп до парите си по всяко едно време. От всяка една гледна точка това е по-добрата позиция, в която аз бих искал да бъда, ако съм на ваше място в тази ситуация.

Отгоре на това нека не забравяме, че само от дивидентите, които бихте получили от фондовете за период от година на тези $40,000,

потенциално може да загубите

около $2,000, без да приемаме, че пазарът е показал някакъв растеж в този период, ако сте затворили тези пари в изплатения имот. Дори при спад на цените на акциите вие пак получавате дивиденти от тези пари, а ако ги дадете да изплатите имот, който ще стои празен, докато го продадете, няма да получите нищо в замяна за този период.

Както и да погледнем тази ситуация, моят опит говори, че е по-добре да играете играта по начина, по който ви описвам стъпките, не само от инвестиционна, но и от данъчна гледна точка. Тази стратегия намалява разходите и рисковете ви, докато ви дава възможност за повече контрол върху парите и потенциален растеж на сумите във вашия пенсионен акаунт, докато чакате да се продаде вашият имот в Америка.

Надявам се информацията, която ви представих днес, да ви бъде полезна и ако е така, моля споделете я с хора, които мислите, че ще се възползват по най-добрия начин от нея.

Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон (224) 522-2413 или на електронната ми поща [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

Не забравяйте, че можете да си запазите час за консултация в моя офис от понеделник до четвъртък между 9 ч. сутринта до 7 ч. вечерта и в събота от 9 до 2 ч. следобед. Тази услуга възможна само по предварително насрочена среща с мен няколко дни в аванс.

И не забравяйте да се усмихвате!:)

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada