Открийте ни и в

Интересно

Как бе изчистен “Острова на боклука”

bgvoice

публикувано

на

През 80-те и 90-те години Тайван имаше един от най-сериозните проблеми с градските отпадъци в света. Сметищата на страната преливаха, а купища отпадъци задръстваха уличните ъгли, което й донесе прозвището “Острова на боклука”.

След като това им омръзна, хората из цялата страна настояха за предприемането на действия. Те горяха отпадъци по улиците и протестираха на сметищата. През следващите две десетилетия правителството реформира инфраструктурата за управление на отпадъци на острова, инвестирайки в боклукчийски камиони и заводи за рециклиране, преминавайки от сметища към изгаряне на отпадъците. Нови закони

задължаваха компаниите и потребителите

да споделят физическото и финансовото бреме от рециклирането и събирането на отпадъците чрез установяването на носене на лична отговорност и стимули за това хората да правят по-малко боклуци.

Днес нивото на рециклиране на отпадъците, което в Тайван е 55%, е едно от най-високите в света, след като преди три десетилетия е близо нула. За сравнение, нивото на рециклиране на отпадъците в САЩ е 34.7%, а в ЕС – 46%.

Средностатистическият тайванец прави 850 грама боклуци на ден в сравнение с 1.2 кг преди 15 години. В САЩ средното количество е над 2 кг. Тази година Тайван пое ангажимент за забраната на всички пластмасови продукти за еднократна употреба до 2030 г.

Докато активисти и политици спешно търсят решения за контрол над глобалната вълна от отпадъци, революцията с рециклирането в Тайван е пример за важната роля на организираното гражданско общество в принуждаването на правителството да направи свой приоритет отговорното управление на отпадъците.

Нещо повече, това е урок за това как богатството и урбанизацията могат да допринасят за трупането на отпадъци, но и как да ги намаляват.

Традиционната система на събиране на отпадъците се огъваше под натиска на боклука, идващ от разрастващите се тайвански градове. “Сметищата преливаха. Можеше да се види, че отпадъците не се рециклираха и не се отделяха”, казва пред Huffpost Йен-Нинг, анализатор в Greenpeace Taiwan.

Хората започват да

палят боклуци по улиците като форма на протест

Неправителствени организации и отделни лица поведоха война за реформи в системата за управление на отпадъци на страната.

През 1987 г., когато военното положение беше отменено и правителството вдигна ограниченията над неправителствените организации, група домакини от цял Тайван сформира Homemakers United Foundation. Те бързо се превръщат във влиятелна сила в битката за изчистване на Тайван.

„Те посещаваха сметища в различни градове и проверяваха реките за нелегално изхвърляне на отпадъци. Изготвиха проучване на всичко, което се случва, занесоха резултатите на местния орган за защита на околната среда и поискаха промяна, казва Йен. – Беше наистина впечатляващо.”

От организацията също така посещават класни стаи и говорят с членове на общностите, запознавайки ги с предимствата на рециклирането и насърчавайки ограничаването на отпадъците.

„Направихме сапун от рециклирано олио за пържене, както и органична отрова за хлебарки от лук, казва Франси Шу, бивш лидер на групата, по време на събирането за 20-ата й годишнина през 2007 г. – Искахме да информираме обществото, че е лесно да рециклираш и да съхраняваш.”

Участието на организацията изиграва основна роля за образователните кампании, които правителството впоследствие представя, за да информира хората относно ползите от рециклирането.

В училищата сега се преподава кои типове пластмаси в какви нови продукти могат да бъдат рециклирани.

Използващите метрото в Тайван могат да използват пластмасовите бутилки, за да

зареждат картите си за обществения транспорт

Тези усилия насаждат у гражданите усещане за лична отговорност, обяснява Грейсън Шор, консултант по кръгова икономика в Американския институт в Тайван.

„Мисля, че е от съществена важност, че местните неправителствени организации изиграха основна роля в процеса”, казва Йен за ефектите от работата на организацията Homemakers, които могат да бъдат видени и днес.

Homemakers United и други активистки групи също изиграха ролята на катализатор за политически реформи, които трансформираха начина на управление на отпадъците в Тайван.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Хакери се опитаха да изнудят Apple и нейн голям поддоставчик

Една от известните хакерски групи е разбила системите на Quanta – доставчик на едни от най-големите американски компании

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Хакерска банда открадна файлове от компания, която произвежда продукти на Apple и открито се опитва да изнудва техническия гигант в замяна на това да не изтекат. Quanta, един от големите поддоставчици на Apple, пък обяви, че е бил засегнат от кибератака и се опитва „да възстанови данни“, след като една от най-прочутите хакерски групи в света ги нападна.

Apple отказва да коментира дали възнамерява да плати. Снимки на чатове показват, че първоначално REvil е поискала 50 млн. долара от Quanta.

Тайванската фирма, която произвежда компютри за Apple и попада в списъка с доставчици на компании като Cisco, Microsoft и Siemens, разкри, че е „претърпяла хакерски атаки на малък брой от сървърите на Quanta” и „провежда подробно разследване, за да се увери, че се работи по съдържанието и възстановяването на данните“.

Китайски хакери разбиха компании в САЩ, свързани с обраната 

Признанието дойде, след като REvil, една от най-известните криминални хакерски групи, обяви, че е компрометирала Quanta и сега изнудва Apple.

Подобно на други групи, разчитащи на зловреден софтуер, REvil обичайно заключва данните или компютърните системи на своите жертви, докато не ѝ бъде платено. Групата твърди, че в случая от Quanta са отказали да отговорят на исканията, ето защо хакерите искат Apple да плати откупа до 1 май, за да си гарантира, че нейна чувствителна информация няма да изтече в мрежата.

„Нашият екип преговаря с няколко големи бранда за продажбата на големи обеми поверителни чертежи и гигабайти лични данни“, допълват от REvil. Освен това групата е споделила копия на чертежи на Apple, въпреки че не е ясно дали те съдържат поверителна информация.

В сряда Quanta заяви, че случилото се няма съществено въздействие върху нейните операции и „малък набор от услуги“, който е бил засегнат от атаките, е възстановен. Компанията е уведомила съответните институции и агенции за защита на данните за пробива.

Дълбоки джобове: Apple си купува нова компания на всеки 3-4 седмици

Атаките със зловреден софтуер стават все по-разпространени, тъй като престъпниците използват криптовалути, като биткойн, за да събират плащания, без да бъдат проследявани. Същевременно преминаването към работа от дистанция по време на пандемията направи компаниите по-уязвими от атаки.

През 2020 г. чрез тази тактика хакерски групи са се сдобили с над 350 млн. долара, което представлява 311% скок спрямо предходната година, според Chainalysis, макар че сумата може да е още по-голяма, като се има предвид, че много от жертвите не разкриват данни за атаките и за откупите, които плащат.

REvil, наричана още Sodinokibi, е известна с това, че прави едни от най-големите искания, оповестявани публично. Миналия месец тя поиска от Acer първоначална сума от 50 млн. долара в замяна на откраднати данни, преди да удвои сумата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Роувърът „Пърсивиърънс“ извлече кислород от марсианската атмосфера

Учените понастоящем работят над големокалибрен кислороден екстрактор „Мокси“.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

След успешния първи полет на мини-хеликоптера „Инджинюъти“, НАСА отбеляза още една премиера на друга планета, като роувърът й „Пърсивиърънс“ преобразува въглероден двуокис от марсианската атмосфера в чист, годен за дишане кислород, съобщават Ройтерс и Франс прес.

Безпрецедентното извличане на кислород от разредения въздух на Марс с помощта на инструмента „Мокси“ е постигнато на 20 април – на 60-ия ден от пребиваването на „Пърсивиърънс“ на Червената планета и само ден след като беше осъществен първият контролиран полет на „Инджинюъти“.

Шестколесният научен изследовател „Пърсивиърънс“ кацна на повърхността на Марс на 18 февруари след продължило седем месеца пътешествие от Земята, припомнят агенциите.

При първото си активиране инструментът с размерите на тостер, наречен „Мокси“ (MOXIE – Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment), е произвел приблизително 5 грама кислород – еквивалент на около 10 минути дишане за астронавт, отбелязват от НАСА.

Въпреки че първоначалният „добив“ е скромен, постижението бележи първото експериментално извличане на природни ресурси от околната среда на друга планета за директно използване от хора.

Историческо събитие: Хеликоптер на НАСА извърши първи полет на Марс

„Мокси не е просто първият инструмент, произвел кислород на друга планета. Това е първата по рода си технология, чиято цел е помогне на участниците в бъдещи мисии да живеят на повърхността на друга планета“, казва Труди Кортес от НАСА.

Кислородът е един от най-важните ресурси, от които астронавтите ще се нуждаят, за да изследват Марс. Този ценен газ е необходим за редица цели. Очевидно е, че първо и преди всичко човешкият екипаж ще се нуждае от кислород, за да диша. Ключовата съставка ще е необходима и за синтезирането на ракетното гориво, което да захранва ракети за обратен полет към Земята.

Учени разкриха тайната на липсващата вода на Марс

Марсианската атмосфера е твърде рядка в сравнение със земната и се състои от 95 процента въглероден диоксид. Останалите 5 процента се състоят предимно от молекулен азот и аргон. Кислородът съществува на Червената планета в незначителни остатъчни количества.

Инструментът „Мокси“ е проектиран да изсмуква обилно количество въглероден диоксид от атмосферата с помощта на въздушна помпа и да разделя по електрохимичен път парниковия газ на съставните му части.
Инструментът може да произвежда около шест до десет грама кислород на час – количество, достатъчно за да може малко куче да диша. Пълномащабна система, предназначена да произвежда гориво за полет до дома, ще трябва да увеличи производството на кислород с около 200 пъти в сравнение с възможностите на „Мокси“, обясниха по-рано от инженерния екип.

Процесът протича при висока температура – 800 градуса Целзий, което изисква инструментът да е изработен от топлоустойчиви материали, включително 3D отпечатани сплавни елементи, допринасящи за разпределението на излишната топлина. Експериментът с формата на кутия освен това е покрит със злато, за да предпази останалата част от марсохода от инфрачервеното лъчение, генерирано по време на процеса на създаване на кислород.

Очаква се научният екип на „Пърсивиърънс“ да задейства „Мокси“ поне още девет пъти в рамките на период от две години, за да провери доколко ефективно оборудването може да събира кислород от атмосферата през различни марсиански сезони.

Учените понастоящем работят над големокалибрен кислороден екстрактор „Мокси“. Той ще бъде доста по-голям от инструмента, пристигнал на Марс с „Пърсивиърънс“, като теглото му може да достигне 1000 килограма.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Хоби за $21 милиона: да пътуваш 10 000 пъти за сметка на една авиокомпания

За тези 11 години банкерът, който тогава живее в Чикаго, не спира да сменя самолет след самолет – само за да отиде на бейзболен мач, например, да си купи сандвич или да посети приятел в Европа.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Да прелетиш 16 млн. км с 10 000 полета за 11 години, които струват повече от $21 млн.! И да платиш само $250 000! Стив Ротстейн от Чикаго го направи на борда на American Airlines, но бе наказан за това.

Тази забележителна история започва през 1987 г., когато банкерът Ротстейн решава да се възползва от програмата „златен билет“ на American Airlines. Тя дава възможност за безлимитни пътувания в първа класа до края на живота на клиента. Цената е 250 000 долара, срещу още 150 000 долара пак се предлага и пожизнен билет за придружител, и то такъв, който не е поименен. Програмата е въведена през 1981 г., в труден за авиокомпанията период, когато тя разчита да получи бързо солидна сума пари, с която да се стабилизира.

Но не предполага, че това ще й излезе доста солено. Оказва се, че част от хората, възползвали се от възможността, са злоупотребили.

Най-впечатляващ е случаят на Ротстейн

който наистина излиза „златен“ на American Airlines.

За тези 11 години банкерът, който тогава живее в Чикаго, не спира да сменя самолет след самолет – само за да отиде на бейзболен мач, например, да си купи сандвич или да посети приятел в Европа. „Аз станах герой в авиокомпанията, можех само да се покажа и да получа място“, разказва 61-годишният инвестиционен банкер пред The Post преди време.

Само през юли 2004 г. той пътува 18 пъти, летейки до Нова Скотия в Канада, Мейн, Лондон, Лос Анджелис и Денвър. Неочаквано отложена с ден бизнес среща в Маями пък става чудесен повод да вземе самолета до Каракас.

Случва се и да резервира билета за допълнителния пасажер на измислено име, Бег Ротстейн например, защото не знае кой ще е спътникът му, с когото ще лети. Стив води дъщеря си на училище в Швейцария и пътува със сина си заради десетки спортни срещи по целия свят. Случвало се е и да пътува до Провидънс, където учил в Браун Юнивърсити, само за да вкуси местния сандвич Geoff’s.

„Много весела събота би била да станеш рано, да летиш до Детройт, да наемеш кола и да отидеш в Онтарио, да обядваш и да изхарчиш $50 или $100 за нещо“, казва преди време Ротстейн. И да успееш да е вкъщи за вечеря с дъщеря си и жена си. „Но не бих казал: О, аз днес ходих до Канада, би било отвратително“.

Ротстейн не се е възползвал сам от възможността, предоставена му от American Airlines. Той проявявал

щедрост на гърба на компанията

 по отношение на десетки непознати, изпаднали в затруднение.

Така например не се и замислил да даде мястото си на придружител на отчаяна жена, която плачела, че не може да се прибере в Бронксвил, където детето й останало без бавачка. „Чувствах, че именно такива прояви на добрина са нещата, които трябва да правим като хора“, споделя Ротстейн.

Но при опита да извърши едно друго добро на международното летище О‘Хара в Чикаго добрият банкер бил детрониран.

Това се случило на 13 декември 2008 г., когато Ротстейн се готвел да помогне на свой приятел полицай да се върне в родната си Босна. Малко преди това American Airlines направили преглед на всички договори за „златен билет“ в опит да открият недобросъвестни пътници. Наели дори частни детективи, които да следят клиентите им. И така стигнали до Ротстейн.

На въпросния 13-ти декември служител на компанията на летището в Чикаго му предал писмо, в което черно на бяло пишело, че безлимитното му пътуване се прекратява заради измама от негова страна.

Ротстейн не очаквал такъв удар. Новината буквално го съсипва. Той се прибира вкъщи в шок и не става цели дни от леглото си. „Чувствах се измамен”, споделя той по-късно и добавя:

„Отнеха хобито ми и целия ми живот. Те наистина ме унищожиха“.

Банкерът завежда дело и единственото, което иска, е да му върнат отново „златния билет“. „Те подписаха договор, договорът си е договор“, категоричен е Ротстейн, но въпреки оплакванията му нищо не се променя.

 

Животът на Ротстейн в цифри

  • 10 000: Броят на полетите
  • 10 млн.: Броят на изминатите мили
  • 500: Пътувания до Англия
  • 70: Пътувания до Австралия
  • 120: Полета до Токио
  • $21 милиона: Цената на полетите
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
40 години ансамбъл „Босилек“ в Ню Йорк

През май 40 години от създаването си отпразнува може би най-старата българска танцова формация в Америка „Босилек“. Ансамбълът е създаден...

Затвори