Открийте ни и в

САЩ

Как Бостън престана да бъде „пристанище на срама“

Историята на успеха срещу един от най-големите проблеми на града

публикувано

на

През 80-те години на миналия век Бостън и хората, които живеят в него, стават пример за това как един град може да се справи с проблемите пред бъдещето си. Изпитанието, пред което са изправени жителите му в този момент, е водата. Пристанището и заливът около града са толкова мръсни, че му печелят националното прозвище „пристанището на срама“. Причината: всички населени места наоколо не пречистват отпадните си води и ги изсипват заедно с цялата утайка директно в океана. Отпадъците на 2 милиона души попадат директно във водата. Тя е толкова замърсена, че на дъното има 2 до 3 метра натрупан отровен слой с гъстотата на майонеза, а изследване открива рак в огромна част от уловените там риби. „Ако паднеш във водата на пристанището, шегуват се местните, тогава по-добре не излизай.“ Никой от управляващите няма интерес да промени това, защото става дума за огромни инвестиции, в голямата си част „невидими“, в комбинация с много видимо вдигане на сметките на населението, разказва „Капитал“.

И все пак Бостън се променя. Ако днес, 30 години по-късно, водата около града е една от най-чистите на континента, това е не толкова заради местната власт, колкото заради група отдадени професионалисти и един съдия…

Бостън през 80-те не се различава особено от София днес: структурата, която би трябвало да се справи със замърсяването, се нарича Metropolitan District Commission и е неефективна, пълна с

политически назначения и корупция

които водят до куриозния случай, в който десетки деца си нарязват краката заради некачествено покритие на дъното на басейн. Политиците, които надзирават работата на комисията, нямат никакво желание да й възлагат да се занимава с изчистването на водите, защото по думите на един от участниците в изчистването, Пол Леви, „те са назначили голяма част от хората там и знаят, че не могат да се справят“. И като капак – държавната агенция за защита на околната среда си затваря очите пред всекидневните безобразия на пречиствателните станции заради политически натиск.

Единственият изход от ситуацията в Бостън е дело, заведено срещу щата. То стига до федерален съд и той решава, че Масачузетс нарушава разпоредбите на закона, и нарежда на щата да спре. Това помага.

„Федералният съдия в Щатите е нещо като господ“, обяснява Леви. Над него няма никого – той е назначен доживот и е свободен да решава по собствено усмотрение дела без политически натиск. Съдията нарежда на щата да изчисти пристанището. Това задължение, наложено със силата на съдебната принуда (в един момент съдът дори забранява издаването на нови строителни разрешителни), най-накрая задейства политическата машина и тя започва да мисли по темата.

Пристанището и зоната около него е

замърсявана десетилетия наред

от милиони хора и няколко общини. Трябва да се построи нова пречиствателна станция на един от островите край Бостън, която да може да обработва до 4.5 млрд. литра вода на ден в пиковите моменти, ново предприятие, което да обработва отпадъците в тор, и два подводни тунела. Само за първите етапи от проекта сумата е 4-5 млрд. долара към 1985 г. „Това означава сметките за вода на домакинствата в региона да се вдигнат от 185 на 1200 долара годишно, или над 6 пъти“, обяснява Леви.

И тъй като никой политик не може да си позволи това, е намерено друго решение. Създадена е Водната организация на Масачузетс (Massachusetts Water Resources Authority) – особено творение на американската система, което е държавно дружество и в същото време може да емитира дълг на финансовите пазари, с който да финансира дейността си. Последното е важно, защото ако дружеството е взело назаем пари, за да построи пречиствателна станция, и е сметнало, че за покриването на плащанията по дълга дадена община трябва да повиши разходите си за вода, то има право на прихващания от другите средства на общината, ако тя реши да не изпълнява задълженията си. Частните кредитори също така имат право да осъдят дружеството и да назначат прокурист при неизпълнение на поетите ангажименти.

Тази сложна система гарантира две неща – сравнителна независимост от местната власт и в същото време удобно оправдание за политиците пред избирателите им, които биха се оплакали от новите сметки. Тук на сцената излиза Леви.

Пол Леви е кадър на най-прочутия инженерен университет в света – MIT. Бил е член на кабинетите на двама от най-известните американски губернатори – Майкъл Дукакис в Масачузетс и Бил Клинтън в Арканзас. Леви описва себе си не като експерт, а като човек с много интереси, който обича трудни задачи. Когато е одобрен за ръководител на новото дружество, той подхожда към ситуацията със „смирена арогантност“. Това, обяснява Леви, е нещо, което е научил още като студент – „увереност, че можеш да се справиш с всеки проблем, независимо колко е сложен, но и смиреност, че вероятно има нещо, което не знаеш, така че искаш да учиш“.

Подкрепен от съда, който иска от него доклади всеки месец за напредъка му, Леви започва да създава стъпка по стъпка организация, която в крайна сметка ще успее да разреши проблема на Бостън. Първо наема добри експерти по надзор и поръчки, като им плаща пазарни заплати. „Трябваха ми специалисти, които да знаят какво правят. Когато правиш нещо такова, трябва да си уверен в експертизата си да създаваш договори и да ги контролираш“, обяснява той. След това създава необходимата атмосфера в организацията, че тя прави нещо важно и всеки член на екипа е отдаден на тази цел. „В един момент

харчехме по един милион долара на ден

за строителство. Всеки, който си мисли, че може да успее без отдаден екип и лидери на всяко едно ниво, бърка“, казва още той.

За да обърне обществените нагласи, Леви започва да работи с медиите и учениците. „Обикалях училищата, за да говоря с учениците и да им обяснявам какво става с водата и замърсяването. Всяка седмица се виждах с журналистите – за да обяснявам какво правим и да съм сигурен, че са разбрали.“ Това не го спасява от недоволство: когато избират мястото за сметище, хората от близкия град започват кампания срещу него с постери из Бостън и дори смъртни заплахи по телефона.

Леви напуска организацията в началото на 90-те, но вече е успял да приключи първия етап по-рано от сроковете и с по-малки разходи от предвиденото. „Това никога не беше ставало в Бостън“, казва той. Двайсет и осем години и 4.5 млрд. долара по-късно Бостън е различен град. Едно скорошно изследване показа, че ползите от по-чистата вода за метрополията се измерват в десетки милиарди долари в най-различни области – от рекреативната индустрия, през здравеопазване до рибарството.

Facebook Коментари

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

САЩ

Защо Кремъл иска втори мандат за Тръмп?

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Висши служители на разузнаването предупредиха Конгреса за нова възможна намеса на Русия в предстоящите президентски избори. Предпочитаният резултат от Кремъл е победа за президента Доналд Тръмп, се казва в предупреждението.

Защо Путин би искал отново да протегне ръка върху американската демокрация? Ясно е, че Тръмп в Белия дом е последователна победа на външната политика за Русия, отбелязват анализатори.
Администрацията на Тръмп достави важна военна помощ за Украйна, която е във война с подкрепяните от Русия сепаратисти. Вашингтон противоречи на Москва в редица външнополитически кризи, от конфликта в Сирия до политическите сътресения във Венецуела. Освен това Тръмп оттегли САЩ от Договора за ядрени оръжия със среден обсег, ход, който предизвика критики от страна на Кремъл.
Русия продължава да търпи и разходи за противопоставянето си на Вашингтон. Министерството на финансите на Тръмп продължи агресивно да санкционира Москва заради наместа в изборите през 2016 г. и окупацията на Крим през 2014 г. САЩ подкрепиха и свои съюзници, които освободиха десетки руски дипломати вследствие на отравянето на бивш руски шпионин, живеещ в Обединеното кралство.
Струва си обаче да бъдат запомнени две неща, пише CNN. През 2016 г. Русия трябваше да се изправи срещу перспективата Хилари Клинтън да спечели Белия дом, а не Доналд Тръмп – нещо, което е основна грижа за Кремъл. И независимо от това колко могат да са студени отношенията между Москва и Вашингтон, Тръмп все още изглежда, че има място в сърцето си за Путин.
През 2011 г. тогавашният премиер Путин обвини Съединените щати – и тогавашният държавен секретар Клинтън – за разпалване на антиправителствени протести, последвали твърдения за широко разпространени измами на парламентарните избори.
За разлика от тях кандидатът Тръмп беше открит почитател на Путин, дори публично изрази надеждата си в Twitter, че лидерът на Кремъл ще стане неговият „нов най-добър приятел“. Този модел не се е променил по време на управлението на Тръмп.
Още повече, че Тръмп предположи на срещата на върха в Хелзинки през 2018 г., че оценява изявленията на Путин за намеса в изборите повече от тези на собствените му разузнавачи.
„Имам голямо доверие в хората си от разузнаването, но ще ви кажа, че президентът Путин беше изключително силен и мощен в своето отричане днес“, заяви Тръмп по време на съвместна пресконференция с Путин.
Вече не е новина, че служителите на американското разузнаване и правоприлагане са насочени към заплахата от намеса на Русия в изборите през 2020 г. чрез дезинформация, фалшиви новини и постмодерни пропагандни стратегии.
Изказвайки се миналата година, директорът на ФБР заяви, че руската кампания за влияние през 2016 г. „продължи доста необезпокоявано [чрез] използването на социални медии, фалшиви новини, пропаганда, фалшиви персони и др. други, пося разделението и раздора, подкопа вярата на американците в демокрацията. Това не е само заплаха по време на изборния цикъл, а е заплаха от 365 дни на година.“

„Кремъл със съжаление очаква, че с наближаването на президентските избори в САЩ през ноември ще се появяват все повече параноидни съобщения, че Русия уж се опитвала да се меси в изборния процес.“, заяви днес пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент.

Песков коментира по този начин публикация в „Ню Йорк таймс“, според чиито източници представители на американското разузнаване предупредили миналата седмица членове на Камарата на представителите, че Русия се меси в кампанията за президентските избори в САЩ през ноември в полза на преизбирането на Доналд Тръмп.

Тези „параноидни съобщения (. . .) естествено нямат нищо общо с истината“, подчерта говорителят на Кремъл.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Мечка се разходи необезпокоявано между къщи в Калифорния (ВИДЕО)

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. KTTV

Голяма кафява мечка беше забелязана да се скита необезпокоявано по улиците на Монровия в Южна Калифорния в петък сутринта.

Въздушните снимки показват мечката да преминава от къща на къща. Животното е забелязано на North Mayflower Avenue около 2:30 ч. сутринта местно време. В един момент то се приближава до лаещо зад порта куче, но бързо губи интерес.

Мечката, за която се предполага, че слиза в града, за да търси храна, все още е в околностите му. Полицията следи ситуацията. Служители на калифорнийския Департамент по рибата и дивите животни са уведомени и пътуват към мястото.

 

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Легален рекет принуждава транспортни компании да плащат хиляди долари след вдигане с паяк (СНИМКИ, ВИДЕО)

публикувано

на

Виж цялата статия

Поредна българска транспортна компания в Чикаго e жертва на изнудване след вдигане с паяк. Камион на „Penmark Trans“ заедно с ремаркето и товара е все още във владението на towing компания и най-вероятно ще остане там, докато собствениците не платят част от сумата или докато съд не нареди обратното. И двата варианта ще костват хиляди на компанията, а междувременно т.нар. towing оператори продължават да дебнат за жертви. Адвокати наричат подобни случаи „легален рекет“.

Всичко започва на 8-ми февруари, неделя, в ранните часове на деня, когато камион на „Penmark Trans“ с двама шофьори удря нисък мост на 101 W. 57th Street в южните части на града. „Точно там няма табела, която да показва колко е висок мостът“, твърди Георги Ценов, собственик на компанията. При удара ремаркето се огъва, а товарът, ролки с хартия, се измества напред и блокира минаването на заден ход.

„Моят шофьор ми звъни, казва ми, че има towing служители и че ще им помогнат да преместят товара“, казва Георги Ценов, на когото по това време му изглежда, че става дума за рутинен инцидент, каквито се случват постоянно в бизнеса. Докато не

 получава сметка за почти 54 хиляди долара

на следващия ден и осъзнава, че е станал жертва на измама.

Шофьорите разказват, че служителите на компанията паяк дошли преди полицията и дори не питали, преди да започнат да разтоварват, и то с вериги, което нанася щети по ролките с хартия. „Дадоха ми да се подпиша. Казах им, че не мога да го направя“, казва Абубак Ибрахим, шофьор на „Penmark Trans“. Докато се случва всичко това, пристигат и полицаи, които съставят акт и го връчват на шофьорите. Полицаите казват на Ибрахим, че трябва да премести камиона от пътя и че момчетата от towing компанията могат да му помогнат. Той обаче е скептичен към двамата служители на „CityWide Recovery“ и започва да прави снимки и видео. Абубак Ибрахим дори разказва, че момчетата му извикали Uber и му казали да си отиде, а заедно с колегата ще преместят камиона в офиса на компанията. „Аз им казах, че няма да оставя камиона, казва Ибрахим. – Казах им, че камионът може да се кара, след като е изваден товарът, и че няма да го оставя“. Служителите на компанията паяк обаче издават документ на двамата шофьори и си тръгват с камиона, ремаркето и с товара. На документа са изброени няколко от услугите на компанията паяк, но срещу тях не пише тарифа. Същият документ, но с цени, пристига на следващия ден в „Penmark Trans“, а общата сметка е 53,800 долара.

Компанията „CityWide Recovery“ е регистрирана на 8442 S. Aberdeen St в Чикаго, но упражнява дейност от офис на 8607 S. Vincennes Chicago, IL 60420. В нощта на вдигането на камиона и товара обаче нейните служители са в камион репатрак, на който има надписи LUX Towing, Tinley Park. По думите на служителите на „CityWide Recovery“ товарът се складира в техния офис на ул. „Vincennes“, а преговори за неговото освобождаване се водят със застрахователната компания. Що се отнася до ТИР-а на българската компания, с помощта на GPS системата в него „Penmark Trans“ успява да видят, че той се намира на паркинг на 8528 S Vincennes Ave в Чикаго. Дотам той се е озовал, като служителите на паяка са го карали. „Без да им е наредено от полицай да преместят камиона, ако нямат шофьорска книжка за камион, те нямат право да местят камиона“, казва адвокат Иво Чернев, който е запознат с

няколко подобни случая

По думите му за съжаление в Илинойс законът дава донякъде свобода на подобен тип компании да упражняват „легален рекет“. През 2015 г. е приет федерален закон, който разрешава на отделните щати да си направят закони, които да ограничават тарифите, които towing компаниите да вземат от шофьори при различни случаи. Има щати, които строго регулират това, и щати като Илинойс, където за съжаление няма такъв контрол“, обяснява адвокат Чернев. Той е категоричен в едно – без изрично нареждане от полицията, което може да възникне, ако инцидентът е тежък и камионът пречи на движението или създава опасност, и без да притежават CDL, работниците на „CityWide Recovery“ нямат право да взимат камиона. Тук обаче идва основен момент и противоречива част от легалните обстоятелства около инцидента. Веднъж попаднали в ръцете на компанията паяк, и ТИР-ът, и ремаркето, и товарът са тяхна отговорност. „За съжаление, когато човек изпадне в такава ситуация, се оказва доста силен натиск върху него от страна на тези оператори на towing камиони, защото те знаят, че когато става дума за камиони, таксите са от порядъка на хиляди долари“. Психологическият натиск, който оказват на шофьорите, и това, че е доста трудно да се докажат обстоятелствата на пътя, често оставят подобни случаи ненаказани. „Те остават безнаказани и се възползват, за да изкарат пари“, добавя адвокат Иво Чернев.

Докато се случва разтоварването на ролките с хартия, шофьорите алармират собственика на компанията и му изпращат информация на други от т.нар. towing оператори в района на инцидента. „Звъннах на други такива компании и ми казаха, че подобна услуга да вдигнат товара коства около 3 до 4 хиляди долара и че

тези хора, които са ни взели товара, са crash chasers“,

казва Георги Ценов.

Миналата година BG VOICE ви съобщи за друг случай на българска транспортна компания, чийто товар от 20 тона замразено пилешко месо беше иззет след малък инцидент, отново в южните райони на Чикаго. Тогава компанията трябваше да преговаря за цената и да плати, за да си вземе ремаркето. И в двата случая, въпреки лекия удар на ниския мост, ТИР-овете са били в състояние да бъдат преместени.

Измамници отвлякоха ремарке на ТИР на българин с 20 тона пилешко месо (ВИДЕО)

Адвокат Иво Чернев казва, че в подобни случаи шофьорът има право да откаже помощ или да повика друг паяк. Той съветва и да се събират всякакви веществени доказателства като снимки и видео от самото вдигане на товара или превозното средство.

От „Penmark Trans“ вече са потърсили адвокат, за да си вземат камиона и ремаркето обратно. Това най-вероятно ще отнеме доста време и ще коства много пари на компанията.

 

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada