Открийте ни и в

България

Как да гласувате, ако точно тогава сте във ваканция?

Ако сте на почивка в чужбина, е най-лесно

публикувано

на

На 11 юли ще сте далече от вкъщи, а тогава са изборите. Отсега се питате къде ще гласувате. Не сте само вие. Много хора ще бъдат в такава ситуация точно тогава, защото ще е разгарът на отпуските, пише svobodnaevropa.bg.

Избирателните списъци се съставят според постоянния адрес. Но ако не ви се връща обратно до мястото, където официално живеете, можете да гласувате и там, където сте в момента. Или поне съвсем наблизо.

Вариантите за това са четири, но за три от тях ще трябва да спазите срокове, които изтичат в близките дни. Ето какви са възможностите:

ЦИК: Ще има рекорден брой секции за гласуване в чужбина

На вилата

Ако вече знаете къде ще бъдете на 11 юли и ако имате трайна връзка с това място (например, ако имате вила), можете да се регистрирате там по настоящ адрес. Този адрес е различен от постоянния.

Трябва да се регистрирате по настоящ адрес в първите три седмици на юни. Ще ви трябва и документ, който удостоверява връзката ви с мястото (договор за наем, документ за собственост, декларация на собственици, че са съгласни да живеете там и други).

След това можете да заявите, че искате да гласувате по настоящ, а не по постоянен адрес. Срокът да го направите е 26 юни 2021 г.

Трябва да попълните заявление по образец (приложение номер 12 от изборните книжа на ЦИК) за гласуване на друго място. После трябва да го подадете в общината, в която сте регистрирани с настоящ адрес. Става и електронно.

В чужбина

Ако сте във ваканция в чужбина, е най-лесно. Трябва само да проверите къде близо до вас ще е разкрита избирателна секция. Първитенад 500 секции в чужбина вече са одобрени от Централната избирателна комисия (ЦИК) и можете да проверите дали има някоя, която е близо до вас.

Списъкът им тепърва ще се увеличава, така че направете проверката и след 20 юни. Тогава изтича срокът, в който всички секции в чужбина ще са ясни. Ще ги намерите в сайта на ЦИК.

За гласуване в чужбина не е нужна никаква подготовка – просто отивате с личната си карта и на място подписвате декларация, че не сте гласували и няма да гласувате на друго място.

Посолството ни в Канада иска 13 нови секции за гласуване

В интернет е пълно с шеги, в които пише, че хората, прекарващи отпуската си близо до границата с която и да било съседна държава, просто биха „отскочили“ до чужбина, за да гласуват там, защото по-лесен вариант от този няма.

Ако предварително знаете, че наблизо няма да има открита секция, можете да я организирате и сами. Трябва да подадете заявление (може и електронно ) до ЦИК за образуване на избирателна секция във вашето населено място. Необходимо е общо 40 души да сте посочили този град или село, за да стане това. Крайният срок е 25 дни преди деня на изборите – т.е. 16 юни.

А защо не наблюдател в България?

Ако сте във ваканция в България, има два начина да гласувате там, където ще се намирате. Първият е да се регистрирате като наблюдател на изборите. Така ще загубите един ден от почивката, но ще получите два бонуса – ще помогнете за честността на изборите и ще получите право да гласувате в секцията, която наблюдавате. Това е доброволческа дейност, тя не предвижда заплащане.

Ако изберете този вариант, трябва да се обърнете към неправителствена организация, която е в регистъра на ЦИК.

Сред тях са Институтът за развитие на публичната среда, „Прозрачност без граници“ и Гражданска инициатива за честни и демократични избори.

Формалният срок за това е до самия изборен ден, но не е точно така. По-добре е да се свържете с организацията до средата на юни, за да успеете да получите навреме удостоверението на наблюдател, издадено от ЦИК. С него в ръка ще можете да се „отпишете“ от мястото, на което обикновено гласувате.

Или пък член на СИК?

Ако сте във ваканция и отсега знаете за кого ще гласувате, можете да станете член на тази политическа сила и да поискате тя да ви предложи за член на Секционна избирателна комисия (СИК) в населеното място, в което смятате да бъдете. Или в някакво друго, което да е съвсем наблизо. Този статут ще ви даде правото да гласувате на място.

В този случай ще имате още един бонус – ще получите от 80 лева (ако сте „само“ член на СИК) до 105 лева (ако сте председател). Ако бъдещата ви секция е с машинно гласуване, ще получите още 20 лева. Ако вие сте този, който ще получи машините и ще подреди помещението за гласуване, ще получите още 15 лева. Ако вие сте този, който после ще представи изборните книжа на съответната администрация, ще получите още 30 лева. Тези пари не се облагат с данъци и идват от бюджета на ЦИК.

Има три условия, за да стане всичко това, но те не са кой знае колко сложни.

Първото условие, на което трябва да отговаряте, за да успеете, е да не сте роднина по права линия, нито съпруг на друг член от бъдещата СИК. Накратко, не си представяйте, че ще представлявате вашата партия в комисията заедно с жена си или с мъжа си. Не можете и да сте във фактическо съжителство с друг член на същата СИК. За да ви приемат, не бива да сте и прокурор, нито констутиционен, висш или апелативен съдия, нито военен, нито служител на службите, нито да сте от МВР. Не бива да сте на ръководен пост в изпълнителната и общинската власт. Не бива да сте кандидат, нито да сте женен или да живеете фактически с кандидат на тези избори.

Второто условие е да помните, че за населеното място, в което ще се намирате на 11 юли, може вече да няма места за СИК, защото комисиите са все пак с ограничен брой членове (до 7 или до 9 общо в зависимост от големината на селището). Но наоколо със сигурност ще има други градове и села.

Третото условие, което трябва да спазите, са сроковете. Политическата сила, която сте избрали, сама е определила срока, до който трябва да се заявите като желаещ за член на СИК, така че ще трябва да проверите в нейния сайт или да се обадите по телефона. Но да знаете, че самата партия също е длъжна да спази срок, в който да представи на съответния кмет своя списък с вашето име вътре. Този най-най-последен срок за среща при кмета ще изтече на 7 юни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Влак прегази възрастен мъж в Бургас

Самоличността на жертвата се изяснява

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: Pixabay

Бързият влак София-Бургас прегази възрастен мъж на железопътната линия в бургаския квартал „Долно Езерово“. Инцидентът е станал около 14 часа днес.

Самоличността на възрастния човек се установява. Влакът Бургас-София е спрян на гара Айтос, където машинистът и помощникът му са тествани за алкохол и наркотици.

Пробите и на двамата са отрицателни. Извършва се и оглед на влака, който пътувал в посока към морския град.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Създава се дружество на българските медии в чужбина

Кирил Вълчев предложи да има два ясни критерия за участие. Единият е на какви условия трябва да отговаря самата медията, а другият е за специфичен принос към нова платформа, създадена от БТА, за споделяне на информация

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн. БТА

Генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев е инициатор за създаването на дружество на българските медии в чужбина. Идеята беше представена в Рилския манастир по време на Шестнадесетата световна среща на българските медии, организирана от БТА.

Предлагам ви да създадем устойчива форма, в която всяка българска медия по света да има някаква връзка с организирането на тези медийни срещи, обясни Вълчев.

Кирил Вълчев предложи да има два ясни критерия за участие. Единият е на какви условия трябва да отговаря самата медията, а другият е за специфичен принос към нова платформа, създадена от БТА за споделяне на информация

Той посочи шест критерия за медия – да разпространява информация, предназначена за българите по света; да осигурява достъп до съдържание, не само в блогове и социални мрежи; да разпространява системно съдържание, например четири пъти в годината да излиза печатното издание или, ако е сайт, поне веднъж в месеца да има нова информация; да се спазва Етичният кодекс на българските медии; да са ясни собствениците и да е изразено съгласие с условията на договора.

И друг критерий, продължи Вълчев, БТА сега прави нов сайт, ще направим платформа, на която всеки месец всяка една от тези медии, които участват в договора, ще трябва да изпраща една информация какво се случва в тази българска общност, обясни Кирил Вълчев.

Всички ще спечелим от една обща платформа, в която да си разменяме информация, отбеляза той и добави, че медиите ще си сътрудничат помежду си.По този начин ще се създаде връзка между българските общности зад граница с България и между тях.

Участие в срещата взима и екип на най-голямата медия на българите е чужбина BG VOICE.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Заседналият „Vera Su“: Три пъти увеличение на азот-амониевия показател във водата

Пробите на азот-амониев при кораба са с повишение над 7 пъти 

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Превишения на азотните съединения са установени в морската вода до заседналия кораб край Камен бряг, съобщиха от екоминистерството. 

Най-сериозно е увеличението на стойността на азот-амониев (0,352 мг/л), което е над три пъти на тренда в бреговия пункт. Пробите са взети в събота непосредствено от водите до носа на „Vera Su“ и в брегови пункт на 60 м южно от заседналия кораб. 

Досега измерваните стойности на азот-амониев показваха задържане в интервал 0,030-0,050 мг/л, докато вчерашните проби показват превишение над три пъти на тренда в бреговия пункт – 0,114 мг/л. в 07:40 ч. и 0,143 мг/л. в 17:30 ч. и над 7 пъти при кораба.

Установена е миризма на нефтопродукти около заседналия кораб „Вера Су“

Измерената концентрация на азот-нитритен е както следва: в пункт 60 м. южно в 07:40 ч. е 0,0083 мг/л., в 17:30 ч. е 0,0074 мг/л.; в пункт при носа на кораба – 0,0094 мг/л.

За резултатите от проверката са уведомени Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и Областният координационен щаб.

Екипите на МОСВ продължават всекидневно да следят състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб и остават в готовност за съдействие по време на следваща операция по разтоварване на кораба, съобщават от екоминистерството. 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА