Открийте ни и в

Вашите пари

Как да запазим бюджета си здрав и след празниците?

Няколко практични съвета, които могат да са в помощ на всеки

публикувано

на

Краят на декември е свързан с много хубави емоции, пътувания, весели срещи с приятели, куп празници и разбира се, с много подаръци. Всичко това обаче поставя под сериозен риск бюджета ни. За да няма неприятни изненади през януари, ето няколко прости правила, които биха могли да ни помогнат.

Коледа според възможностите

Обикновено повечето хора първо съставят списък с всички подаръци, ястия, планирани пътувания и др. и едва след това мислят как ще заплатят тези разходи. Не допускайте тази грешка! Съставете бюджет и той ще ви даде отговор на въпроса: „Какво мога да си позволя да изхарча за Коледа“. Въз основа на него планирайте вашите разходи.

Децата не искат скъпи подаръци

Малките деца няма да оценят подаръка ви въз основа на това колко скъп е той. Те често са по-заинтересовани от първоначалния вид на подаръка и по-конкретно опаковката. Затова не харчете прекалено много пари, за да ги заинтригувате, а заложете на това как е опакован самият подарък.

Финансирайте разумно

Разбира се, че за домакинството е най-добре да има заделени средства, за да посрещне разходите по празниците. Все пак на доста семейства ще се наложи да финансират тези харчове с дълг. Съвет: Направете всичко възможно заемът, който взимате, да бъде с 0% лихва, съветват от „Моите пари“. За целта кредитните карти са особено подходящи пред другите източници на финансиране, използвайте гратисния им период.

Не купувайте импулсивно

Направете списък с покупките и го проверете няколко пъти. Коледните пазарувания са импулсни и могат да бъдат опасни дори и за най-стабилния бюджет. Така че направете старомоден списък за пазаруване и се придържайте към него. Не забравяйте, че магазините харчат цяло състояние, за да насочват вашите разходи в определена посока. Списъкът ще ви накара да се придържате към него и ще ви спести немалко пари. Не забравяйте също така да сравните цените.

Спестявайте отрано

Според различни проучвания тази година се очаква разходите за коледните и новогодишните празници да бъдат по-високи от миналогодишните, когато бяха свити заради пандемията. Затова колкото по-рано започнат домакинствата да се подготвят за тези празници, толкова по-лесно и без особени усилия и затруднения ще се подготвят за тях. Ако не можете да си позволите да пестите, трябва да предприемете действия към намаляване на разходите или увеличаване на приходите си, или и двете.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено