Открийте ни и в

Вашите пари

Как да започнем 2022-ра в добро финансово здраве

Няколко съвета, които ще ни помогнат да се изправим срещу страховете си

публикувано

на

2022-ра идва след поредната несигурна и променяща се година, белязана от пандемията от COVID-19. Страхът от загубата промени навиците ни, включително и финансовите, подтикна ни да не харчим повече за излишен лукс, да купуваме по-малко предмети, да очакваме неочакваното и търсим повече сигурност. Ето няколко съвети за новата година на сайта „Финансова грамотност“, които ще ви помогнат да се справите със страховете и да планирате финансите си през 2022 г.

Определете финансовото си състояние

Изчислете точно с какво разполагате в момента, каква е вашата начална точка. Какви активи и пасиви имате и на какви доходи се надявате през настоящата година. Това ще ви помогне да разберете на какво трябва да наблегнете през настоящата година, за да подобрите състоянието си. Ако е възможно, начертайте план „минимум“ и план „максимум“ на очакваните ви приходи, но нека бъдат реалистични. Печалбата от тотото е нещо хубаво, но няма място в един финансов план.

Минимализирайте дълговете си

Поставете си за цел да намалите дълговете си. Обединете кредитите си или потърсете по-изгодни условия за тях. В момента банките имат доста гъвкава политика в това отношение. Ако сте планирали големи покупки, за които е необходимо теглене на кредит, по-добре ревизирайте плановете си. Задайте си отново въпроса наистина ли ви е необходима тази покупка и с какво ще подобри живота ви.

Прегледайте сметките, които плащате, и си задайте въпроса дали не можете да намалите някои от тях. Можете ли да преподпишете някой договор с по-изгодни условия? За това също има много възможности в момента.

Започнете да спестявате

Определете колко можете да спестявате на месец. Отговорът колко е достатъчно, за да осигурите живота си след времето на активна работа, е труден, но експертите препоръчват спестяванията да бъдат между 10 и 20% от доходите ви. Ако в началото ви е трудно да отделяте толкова, започнете с по-малка сума. Постепенно ще разберете, че можете и повече.

Нека парите ви работят за вас

Спестяването не е самоцел, то е средство да си осигурите по-добър живот. За да се случи това обаче, трябва да накарате парите ви да работят за вас. Има много финансови продукти, които могат да ви го осигурят. По този начин вие ще печелите от лихвата, която ще се натрупва, и много скоро можете да се изненадате от резултата. Поинтересувайте се за подходящи продукти – има много спестовни планове или инвестиционни застраховки. Освен предимството на инвестицията, те имат и още един плюс – можете да изтеглите парите си от тях и по-рано, в случай че е необходимо. А това съвсем не е без значение. Въпреки всичко, за да постигнете добри резултати, е необходимо инвестицията ви да бъде дългосрочна, така че мислете за хоризонт от поне 20-30 години.

Преместете инвестициите си

Ако инвестирането не е ново за вас и вече сте вложили парите си в някакви активи, оценете как са се представили те през изминалата година. Поинтересувайте се от прогнозите на анализаторите за активите, които ще повишават стойността си през 2022-а, и ако се налага, прелокирайте инвестициите си.

И накрая – всеки има индивидуални цели и план, няма универсална рецепта, която да е по всички вкусове. Важно е обаче да запомните едно – за да постигнете финансовите си цели, е необходимо постоянство, важно е да не се отказвате. Ако не успеете да отслабнете 5 кг, както сте записали в списъка си с новогодишни задачи през тази година, винаги можете да опитате през следващата. Една загубена година в света на финансите обаче може да ви коства много.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено