Открийте ни и в

Вашите пари

Как да избегнем подводните камъни на бързите кредити

Финансовите консултанти са единодушни – това са скъпи и рискови услуги и до тях трябва да се прибягва само при спешни случаи

публикувано

на

Разчитахте, че ще можете да се справите финансово до първата заплата след по-големите разходи около отминалите празници, но неточно изчислен бюджет или непредвидени разходи ви изправят пред затруднения.

Предложения за бързи заеми „изплуват” на телевизионния екран, „говорят” от радио ефира, „надничат” от интернет банери, „изникват” от пощенските ни кутии, „долитат” под формата на флаери и брошури… Финансовите консултанти обаче са единодушни – това са скъпи и рискови услуги и до тях трябва да се прибягва само при спешни случаи, предупреждават от онлайн платформата “Ние, потребителите”.

За да не попаднете в капаните на скритите такси и нелоялните практики на фирмите за бързи кредити, направете задълбочено проучване на пазара, изчислете колко ще ви струва заемът, сравнете съществуващите в момента възможности и тогава се спрете най-добрата за вас, съветват те.

Откриха жилище на Ружа Игнатова за 14 млн. паунда в Лондон (ВИДЕО)

Как да изберете подходящия кредит?

Важно е да се информирате колко ще ви струва заемът и да прецените ще можете ли да го изплатите в срок. Не подценявайте риска доходите и статутът ви да се променят през периода, в който ще се издължавате на кредитора.

Съберете цялата информация за най-важните условия по отпускането, усвояването и издължаването на кредита и я сравнете с тази за другите предлагани на пазара. Обърнете внимание най-вече на общата сума за връщане, лихвения процент, годишния процент на разходите, срока на договора, както и на размера и броя на погасителните вноски. Всичко това се съдържа в т.нар. Стандартен европейски формуляр, който кредитор е длъжен да ви предостави преди сключването на договора, за да може да формирате ясна представа за това какво получавате и какво ще трябва да върнете. Понякога фирмите изобщо не предоставят такъв формуляр или в него не са попълнени някои от задължителните реквизити.

За да научите предварително какво трябва да пише и да сте подготвени да изискате да бъде попълнено от кредитора, от „Ние, потребителите“ предоставят в аванс образец на формуляра.

Експертите напомнят, че при сравняване цената на два кредита най-точният показател е т.нар. годишен процент на разходите. Той включва договорената лихва и дължимите такси и комисионни.

Проверете кредитора

Не пропускайте да направите справка за търговеца в официалния регистър на сайта на БНБ, за да се уверите, че работи „на светло”.

Преди да подпишете договора, прочетете внимателно договора и общите условия към него.

В помещенията за обслужване на клиенти на видно място следва да бъде поставена достъпна информация в писмена форма относно общите условия, тарифите и реда, при които кредиторът предоставя потребителски кредити. Имате право да изискате и да получите предварително и безвъзмездно екземпляр от проекта на договор (освен ако кредиторът откаже да ви отпусне заем).

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено