Открийте ни и в

Здраве

Как да изберем своя личен треньор

публикувано

на

Отново настъпва това време на следваканционната мания за сваляне на килограми, постигане на нови цели, работа върху стари мечти и новороден копнеж за дълготрайно щастливо съществуване. Всички тези компоненти от живота ни са много близко до сърцето ни и фино настроени с портофейла ни.

Пазарът – добре уведомен за нашите нужди и слабости, полага огромни усилия, за да се възползва парично от това как функционираме емоционално, духовно и физически.

В сферата на услугите има една професия, която е некатегоризирана и доста фриволно установяваща се, а именно тази на личния треньор. Подборът на личен треньор е пряко и непряко свързан с горепосочените съставни части на нашето благополучие, който феномен ме подтикна да напиша тази статия.

В едно интересно изследване на отдела по кинезиология на Университета в Кортланд, Ню Йорк, със заглавие “Дали това, което виждате (което ви се показва), е онова, което получавате? Представите ни за компетентност и знания на личния треньор и предпочитан пол на треньора, отнасящ се към определена (желана от нас) физика” се твърди, че

външният вид има огромно влияние

върху представата за компетентност на треньора.

В резюмето на изследването се казва, че “ролята, която физиката на личния треньор играе, при подбора му/й от страна на клиента, е могъщ фактор с важни професионални последствия за треньора и клиента”.

И така, да започнем с обсъждането на важността и влиянието на възприятията на клиента, които определят как личната физика на треньора влияе върху избора му да ни тренира.

Всеки треньор знае, че той/тя е ходеща реклама на себе си. Всеки треньор е обучаван, че физиката и начинът му на живот са неговите скрити възможности за лансиране на услугите му. Тъй като ние като клиенти имаме определени желания и цели за постигане на определен тип физика, то нас ни привлича този тип тяло и начин на живот, към който се стремим самите ние.

Много често обаче очакванията ни се срутват поради някои очевидни причини, които за много клиенти остават неизвестни.

Когато бях тийнейджър, се пребивах от тренировки по аеробика, степ аеробика, каланетика, всекидневни обиколки на гребната база в Пловдив и др. подобни, които да ми помогнат да придобия този тип вретеновидни източени мускули като тези на една от треньорките по аеробика. Каквото и да правех, моето тяло беше все тантуресто, тяло на яка, набита българка, а нейното – много грациозно и флуидно като това на славянска грация. По-късно разбрах, че както тя не може да развие силата, която аз притежавам поради типа тяло, така и аз не мога да съм слаба и грациозна и още повече

да променя формата на мускулите си

за да заприличат на нейните. В един разговор с мой учител по тренировъчни тактики, след който той се смееше, а аз плачех, свенливо попитах дали мога да променя тези огромни прасци в нещо по-малко. Отговорът му беше: “Формите на частите на тялото ни са продиктувани от нашия тип тяло, който в твоя случай е ендоморфен. Каквото и да предприемеш, не очаквай големи промени с този прасец. Насочи си вниманието в нещо по-продуктивно.”

Този случай ме научи да обичам тялото си такова, каквото е, и да извлека максимума от предимствата на ендоморфното тяло, а именно огромната издръжливост и сила при вдигане на тежести.

И така, осъзнавайки, че аз ще привличам моите клиенти със солидност както физическа, така и в областта на знанието, продължих кариерата на треньор.

Моите клиенти никога не идваха с думите: „Искам да имам като твоето тяло”, а: “Научи ме да бъда силна и здрава като теб, да имам твоята работоспособност и знания.” И така, моята физическа устойчивост, професионални знания и начин на живот станаха моите силни основни продажни елементи.

Но не е така за всеки треньор. Много от моите колеги се лансират успешно чрез външния си вид и тази статия е за тези от вас, които ще очакват, че наемайки треньор с източено тяло и малки прасци, то тяхното тяло ще се превърне в същия шедьовър на природата. Малко ме смущава фактът, че много от колегите ми безотговорно обещават подобни неща и без да обяснят в подробности, че ние се определяме от типа тяло, а именно ектоморф, мезоморф и ендоморф, както и смесени типове, произлизащи от тези три основни вида тяло. За съжаление някои наши фитнес желания са просто невъзможни за изпълнение.

Ектоморфно тяло притежават тези, които са високи и слаби, с източени и вретеновидни мускули. Много трудно, почти невъзможно е да натрупат мускулна маса или особено голямо количество мазнини. Те се наслаждават на най-бързия обмен на веществата и ако ви кажат, че

храната е техен приятел

– повярвайте им. Обикновено имат много голяма сърдечно-съдова издръжливост, т.е. могат да бягат на дълги разстояния, без да влагат огромни усилия. Ако сте ендоморф, невисок, набит и тежък, не се надбягвайте с тях. Нямате шанс на дълги разстояния. Но ако сте във форма и искате да опитате експлозивната си сила на къси разстояния, то надбягването с този тип ще ви достави истинско удоволствие, защото ще ги издухате още на първите 10 метра.

Това е ендоморфът – доста експлозивен, притежаващ много сила и издръжливост. За съжаление хранителните навици на днешния свят са голямо предизвикателство на този тип тяло. Преработените въглехидратни храни просто не го оставят на мира и често се полепват нежелателно и очевидно по физиката им. Без внимание върху диетата и натоварванията няма шанс за добра хармония и крепко здраве.

Между двата типа тяло, ектоморфен и ендоморфен, комфортно се е настанил мезоморфният тип тяло. Висок, изглеждащ перфектно, пропорционално развит, с красиви и забелязващи се флуидни движения, хармонично натрупана мускулна маса по тялото и красива осанка като цяло. За съжаление само около 6% от световното население е чист мезоморфен тип. Ако избраният от вас треньор наподобява на този тип тяло, аз ви препоръчвам да се насочите към знанията му/й и към това, което те могат да направят за вас, за да постигнете мечтите си. Очакванията да пораснете до техния ръст и да придобиете тяхната костна система, мускулна структура и форма не само ще се сринат, но и ще се превърнат в неочаквано и ненужно страдание.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Здраве

Учени: Два витамина могат неусетно да ни докарат рак

Приемането на прекомерно количество В12 увеличава риска от рак на белия дроб с 30%

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Американски лекари са открили връзка между употребата на два витамина и повишения риск от рак на белия дроб.

Става дума за В6 и В12. Витамините от група В помагат при повишена умора, замъглено зрение, депресия или нарушения на нервната система.

Както отбелязват изследователите обаче, те са способни да причинят рак, като са особено опасни за пушещите мъже.

Тези, които приемат витаминни добавки, имат два пъти по-голям риск от разболяване, а тези, които пушат – от три до четири пъти.

Един от авторите на изследването, изследователят и асистент в Държавния университет в Охайо Теодор Браски, обяснява, че учените са анализирали данни от 77 хиляди души.

Те са стигнали до заключението, че приемането на прекомерно количество В12 увеличава риска от рак на белия дроб с 30%, докато при тези, които използват В6, той се увеличава с 40 на сто.

„Мъжете, които са приемали повече от 55 микрограма витамин В12 на ден, са имали 98 процента по-висок риск от рак на белия дроб в сравнение с мъжете, които не са приемали витамини от група В“, казва той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Пчелната отрова – лек срещу 800 болести и COVID-19

С помощта й може да се повлияе на хепатит, плексит, радикулит и др.

публикувано

на

Пчелната отрова – лек срещу 800 болести и COVID-19 Виж цялата статия

Д-р Пламен Енчев е специалист по вътрешни болести и в същото време е сред малцината български лекари, които практикуват апитерапия – лечение с пчелни продукти. Той умее да си служи в практиката и с пчелна отрова чрез контролирано ужилване на болния на определени акупунктурни точки. Обяснява, че апитерапията лекува около 800 заболявания. Сред по-масовите са стомашно-чревните, всички хронични хепатити, камъни в жлъчката и простуди

Д-р Пламен Енчев

„Пчелната отрова помага при болести с дегенеративен характер като остеоартрит, както и при плексит, невралгия и радикулит. Медните продукти са полезни при пародонтоза, кожни заболявания, неврози, безсъние, леки степени на депресия, нарушения в мастната обмяна, както и трудно заздравяващи рани“, обяснява д-р Енчев.

Станах пчелар през 1992 г., припомня си апитерапевтът. Докато работел в САЩ през 1998-2006 г., д-р Енчев е лекувал пациенти

 с трудно заздравяващи рани

по домовете им. Опитът там му е помогнал да изобрети, когато се завърнал в Родината, свой мехлем, съставен от пчелни продукти, за подобни рани.

„Пчелите притежават усета да жилят на места, на които трябва да жилят“, споделя пчеларят. Пример за това е бащата на модерната апитерапия д-р Филип Търч. Историята му е много интересна. Минавайки покрай кошери, страдащият от тежки ставни проблеми д-р Търч

 бил нажилен от голям брой пчели

 След токсичния синдром обаче той почувствал рязко подобрение и започнал активно да се интересува от дейността на Лукомски – руснак, който е работил по същото време с пчелни продукти.

Филип Търч започва динамично да прилага пчелна отрова, като е стигал до 2-3 хиляди ужилвания на пациент за година-две. Лекувал е хора с тежки форми на ревматизъм и ревматоиден артрит. Тогава не е имало никаква друга алтернатива за лечение на ревматизма.

„Оказва се, че пчелната отрова, както и останалите пчелни продукти, могат да се използват превантивно срещу различни вируси и здравословни неразположения, включително и срещу COVID-19“, обясни д-р Енчев.

В китайско изследване, което включва близо 5000 пчелари в епицентъра на заразата от коронавирус в Ухан, се докладва, че няма нито един заболял или

 развил симптомите пчелар

 То е проведено в началото на март, като от около 5000 души 723 са били в Ухан, и никой от тях не се е разболял.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Ваксината на Pfizer дава 90% ефективна защита срещу варианта Делта при подрастващите

Освен това препаратът осигурява 93% защита срещу развиване на симптомите на болестта при заразяване с варианта Делта

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Ваксината на Pfizer срещу COVID-19 има 90% ефективност за предотвратяване на инфекцията от разновидността Делта при подрастващи на възраст между 12 г. и 18 г., сочи израелско проучване.

Освен това препаратът осигурява 93% защита срещу развиване на симптомите на болестта при заразяване с варианта Делта, обяви говорител на израелската здравна застрахователна компания „Клалит“.

Анализирана е информация от 94 354 подрастващи на възраст между 12 г. и 18 г., на които са поставени две дози от ваксината на Pfizer. В проучването са участвали и изследователи от Харвардския университет.

Данните са сравнени с тези на подобен брой младежи без поставен препарат срещу новия коронавирус.

FDA може да одобри ваксината на Pfizer за деца под 11г. чак през ноември

Изследването е направено от 8 юни до 14 септември. Точно в този период Израел беше обхванат от четвъртата вълна на Ковид-19, при която доминиращ беше вариантът Делта.

В страната се използва почти изцяло ваксината на Pfizer.

Израелските здравни власти започнаха ваксинационна кампания сред децата на и над 12 години в началото на юни.

Според Министерството на здравеопазването около 61 процента от наброяващото 9,4 милиона души население на Израел са с поставени две дози от ваксината срещу Ковид-19. При децата на възраст между 12 г. и 15 г. имунизирани са 45%, а при тези между 16 г. и 19 г. ваксина е поставена на 75%.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА