Открийте ни и в

Вашите пари

Как да извлечем максимална полза от кредитните карти?

Кога да ги използваме и какво е предимството им пред други задължения

Невена Георгиева

публикувано

на

Oтворих собствен бизнес преди две години. Почти ми свършиха спестяванията и нито една банка не иска да ми даде заем. Да взема ли втора ипотека на дома си, или да започна да трупам дългове по кредитните си карти?

 

Никога, за нищо на света, при никакви обстоятелства не вземайте втори заем срещу къщата си, за да можете да поддържате бизнес разходите си. Така влязохме в рецесия през 2012 г. и това доведе до милиони домове, отнети от банките, и хора, останали на пътя и без работа. Ако бизнесът ви се провали, ще загубите къщата си. По-добре натрупайте заеми по кредитните си карти – това е необезпечен дълг. Ако не можете да ги изплатите, кредитните ви точки ще пострадат много, но поне ще имате покрив над главата си. Дори и да обявите личен банкрут, кредиторите имат право да ви вземат всичко освен дома.

Друга грешка, често правена от предприемачите, е, че изваждат всичките си пари, спестени за пенсионните години, и ги

изразходват за няколко месеца

върху бизнеса. Ако сте в толкова лошо финансово положение, че ви се налага да затворите пенсионните си сметки, явно е, че бизнесът ви скоро ще банкрутира – какъв е смисълът да застрашите старините си само за да отложите банкрута с няколко месеца? Първо, пенсионните сметки са застраховани срещу банкрут, така че дори и да обявите личен банкрут и да ви вземат всичко друго, поне ще ви останат спестяванията за годините, когато няма да можете да изкарвате повече доходи. Второ, ще трябва да платите 10% наказателен данък за това, че сте изтеглили пенсионните си средства, преди да сте навършили 59 ½ – отгоре на редовния данък „Доход“, който ще трябва да платите върху изтеглената сума.

Просто не си заслужава. Най-доброто разрешение е да отворите кредитни карти в кредитен съюз (credit union), защото банките могат да вдигат лихвените си проценти, когато си пожелаят и без никакъв таван. Виждала съм невероятни лихвени проценти – като например 35% – направо невъобразимо висока лихва в днешния икономически климат, където лихвените проценти по заемите се въртят около 4-5% за хора с добра кредитна история. Кредитните съюзи нямат право (по закон) да ви таксуват повече от 18% лихва. Така че дори и да имате много ниски кредитни точки, пак няма да платите повече от 18% (да не говорим за умопомрачителните 35%).

Ето още един интересен казус от читател.

Банката, издател на кредитната ми карта, ми изпрати чек с предложение за заем с 0% лихва за 12 месеца. Да го използвам ли, за да изплатя студентския си заем в размер на $10 000 с 9.75% лихвен процент? Почти съм сигурна, че мога да изплатя $10 000 за една година, тъй като току-що получих повишение на заплатата. Ако не мога да изплатя сумата за една година, лихвата по кредитната ми карта ще се покачи до 11.95%.

Това без съмнение е най-доброто разрешение на проблема. Щом финансовата институция ви е дала

заем с 0% лихва за 12 месеца

това означава, че кредитните ви точки са доста високи  – възползвайте се от тази страхотна оферта, защото не много хора я получават. Кредитните карти представляват необезпечен дълг – те не са подсигурени от кола, къща или друга придобивка. Така че ако не успеете да изплатите заема по кредитните си карти, в никакъв случай не е толкова фатално, както би било неизплащането на студентските ви задължения. Да, финансовата институция може да ви осъди и ако спечели делото, може да започне да спира пари от заплатата ви, но поне няма нещо, което може физически да ви вземе (къща, кола и т.н.). Пък и това се случва много рядко, защото банката би загубила много пари и време и едва ли би започнала да ви съди за $10 000.

За разлика от кредитните карти, студентските дългове са неопрощаеми при обявяване на банкрут, а и частните студентски заеми имат постоянно нарастващи лихвени проценти. Така че ако се разболеете и не можете да работите или пък загубите работата си, $10 000 ще се превърнат в $20 000, после в $30 000 и след 10 години като нищо може да се окаже, че дължите $100 000. Всеки път, когато имате възможност

да прехвърлите студентски заеми

в дълг по кредитните си карти (със сравнително по-нисък процент), непременно го направете – това е най-разумното финансово решение.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Айова, Мисури, Мисисипи и Аляска спират федералната помощ за безработица

Близо 4 милиона души ще загубят помощта, което се оценява на 22 млрд. долара

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

На 12 юни програмата за помощи за безработни в Аляска, Айова, Мисури и Мисисипи ще приключи три месеца по-рано от очакваното. Предвижда се това да се случи в 25 щата, управлявани от републиканците.

Това е началото на смел, масов, социален и икономически експеримент, за да се види дали ранното спиране на федералните помощи ще мотивира повече хора да се върнат на работа.

Програмата осигурява по 300 долара седмични в допълнение към редовните държавни обезщетения за безработица. Американският спасителен план ги удължи до септември 2021г.

Заявленията за обезщетения за безработица в САЩ паднаха до 376 000

Близо 4 милиона души ще загубят помощта, което се оценява на 22 млрд. долара.

Икономисти смятат, че спирането на програмата ще накара повече хора да си потърсят работа, тъй като няма да разчитат на обезщетения за основните си нужди.

Заедно с федералните и щатски обезщетения, безработните получават средно по 650 долара на седмица или по 16 долара на час. Това е повече, отколкото повечето бизнеси могат да предложат на своите служители.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Kaĸ Gооglе peши дa изĸapвa пapи oт глoбaтa oт $5 млрд., нaлoжeнa oт EK?

Koмпaниятa бe caнĸциoниpaнa c $5 млpд. oт Koмиcиятa, cлeд ĸaтo ce възпoлзвa oт мoнoпoлa нa oпepaциoннaтa cиcтeмa, зa дa пoдĸpeпя coбcтвeнитe cи ycлyги

Боян Димитров

публикувано

на

Виж цялата статия

Gооglе и Eвpoпeйcĸият cъюз вeчe няĸoлĸo гoдини вoдиxa битĸa oĸoлo тъpcaчĸaтa пo пoдpaзбиpaнe в oпepaциoннaтa cиcтeмa Аndrоіd. Kaĸтo пpeди гoдини, ĸoгaтo Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия нe бe дoвoлнa oт peшeниeтo нa Місrоѕоft дa пpинyждaвa пoтpeбитeлитe дa изпoлзвaт Іntеrnеt Ехрlоrеr c Wіndоwѕ, Бpюĸceл ceгa нe иcĸa Аndrоіd дa ce възпoлзвa oт мoнoпoлa нa oпepaциoннaтa cиcтeмa, зa дa пoдĸpeпя Gооglе Ѕеаrсh и Gооglе Сhrоmе.

Peшeниeтo нa EK — тoчнo ĸaĸтo в cлyчaя c Wіndоwѕ — бe cиcтeмa, пpи ĸoятo пoтpeбитeлитe peшaвaт ĸoя ycлyгa дa изпoлзвaт пpи пъpвoтo нacтpoйвaнe нa ycтpoйcтвoтo. Πpoблeмът? Gооglе peши дa взимa пapи oт ĸoмпaниитe, ĸoитo ce пoявявaт в cпиcъĸa c aлтepнaтивни тъpcaчĸи и бpayзъpи. Ceгa ĸoмпaниятa cпиpa пpaĸтиĸaтa.

Bъзмoжният избop зa пoтpeбитeлитe бe caмo cpeд чeтиpи aлтepнaтиви oт oбщo пeт пoзиции. Πъpвoтo e зaдeлeнo зa пpилoжeния, ĸoитo ca инcтaлиpaни пpeдвapитeлнo — т.e. тeзи, ĸoитo Gооglе пpeдлaгa.

Германия разследва Google за нелоялна конкуренция

Πpeз 2019 г. ĸoмпaниятa зaпoчнa дa дoбaвя чeтиpитe aлтepнaтиви нa бaзa тяxнaтa пoпyляpнocт. Maлĸo cлeд тoвa Gооglе peши — ĸaĸтo явнo пpилягa нa нaй-гoлямaтa peĸлaмнa ĸoмпaния в cвeтa — чe тoвa вcъщнocт e peĸлaмa и тpябвa дa пoлyчaвa пapи зapaди вĸлючвaнeтo им. Taĸa вĸлючeнитe aлтepнaтиви вeчe ce oпpeдeлят въз ocнoвa нa тъpг.

Ceгa oт Gооglе ĸaзвaт, чe cлeд „дoпълнитeлнa oбpaтнa вpъзĸa oт Koмиcиятa“, cпиpa пopoчнaтa пpaĸтиĸa oт ceптeмвpи. Koмпaниятa oбeщaвa дa yвeличи и пpeдлoжeнитe aлтepнaтиви.

Koмпaниятa бe caнĸциoниpaнa c $5 млpд. oт Koмиcиятa, cлeд ĸaтo ce възпoлзвa oт мoнoпoлa нa oпepaциoннaтa cиcтeмa, зa дa пoдĸpeпя coбcтвeнитe cи ycлyги.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Ето защо недостигът на жилища в САЩ ще продължи с години

Причините за това са три според водещи финансови институции

Гергана Тодорова

публикувано

на

Виж цялата статия

Има три причини, поради които недостигът на жилища ще продължи с години според Голдман Сак (Goldman Sachs). Това е водеща световна финансова институция, която предоставя широка гама от финансови услуги чрез инвестиционно банкиране, ценни книжа, управление на инвестиции и потребителско банкиране до голяма и разнообразна клиентска база като корпорации, финансови институции, правителства и др.

В момента предлагането на жилища е на най-ниското ниво от 70-те години на миналия век. Goldman Sachs обяви, че недостигът може да продължи с години поради желанието на новото поколение (милениалите, които са родени между 1981-1996 г.) да закупува жилища в по-ранна възраст от предишните поколения. Освен това няма да има достатъчно иззети от банката жилища (foreclosures), които да окажат съществено въздействие върху пазара, казват също те.

Тенденцията предлагането на домове за продажба да не може да се справи с търсенето продължава. В момент, когато страната силно се нуждае от повече имоти, жилищният пазар е паднал с 9,5% през април, а Goldman Sachs не очаква това да се балансира скоро.

На 2 май тази година Рони Уокър, представител от Goldman, отбеляза, че продажбите на ново строителство са достигнали най-високите си нива от 2006 г. насам. „Сегашната картина на пазара е една от трайните дисбаланси между търсенето и предлагането, която се очаква през следващите години“, казва той.

Goldman изолира три причини, поради които недостигът на жилища няма да приключи скоро. Те са свързани предимно с поколението на милениали, което е в период на закупуване на жилища. Също липсата на наличие на строителни материали и работници, което води до по- малко ново построени жилища, както и някои от новите забрани, свързани с Ковид пандемията, и не на последно място инфлацията и липсата на иззети от банката жилища (foreclosures).

Поколението милениали

стимулира и диктува формирането на жилищния пазар в момента. Още преди началото на пандемията се забелязваше, че годишната граница за покупка на първи дом в САЩ бе 30-годишна възраст.

Демографските промени ще повлияят на степента на формиране на домакинствата през следващите години, като се очаква те да бъдат около 1,3 милиона годишно за следващите няколко години, което е доста по-висок брой от това, което се е наблюдавало през последните години.

През април Хилъри Хоффауър, представител на Insider (технологична компания с офиси в цял свят), съобщи, че точно сега, когато най-накрая мелиниалите могат да се възползват от ниските лихвени проценти, няма достатъчно къщи, които да могат да купят. От там идва и завишаването на цените, което се получава в резултат на многото оферти, които са за един имот.

Вероятно новото строителство

ще бъде ограничено до 1,5 милиона жилища годишно. Липсата на строителни работници и липсата на налични парцели за застрояване също допринесоха за недостига на жилища и няма да се подобрят в близко бъдеще, каза отново Голдман.

Нарастващите разходи за земя и борбата за намиране на работници вероятно ще ограничат темпото на годишно строителство на жилища до около 1,5 милиона през следващите години, прогнозира банката.

По-рано Insider съобщава, че недостигът на строителни материали, особено дървен материал, кара строителите на жилища умишлено да повишават цените на жилищата, за да забавят търсенето на къщи.

Иззетите от банките жилища (foreclosures)

 няма да имат съществено въздействие върху предлагането. Разпоредбите за изчакване (forbearance), които бяха наложени поради пандемията, по-късно тази година трябва да пуснат на пазара някои допълнителни жилища, каза Голдман, но не достатъчно, за да окаже голямо влияние върху предлагането на жилища.

От приблизително 45 милиона ипотеки в САЩ, 4,5% в момента са в етап „изчакване“, но по-голямата част от тях вероятно ще могат да наваксат с плащанията към банките си или ще намерят начин да се уговорят с нея за разсрочено плащане и няма да бъдат допуснати да бъдат иззети от нея, каза Голдман. Оттам допълниха още, че „тъй като значителното подобрение на пазара на труда, което очакваме през следващите месеци, трябва да се увеличи, а от там и се очаква възможност за възобновяване на ипотечните плащания по начин, по който са били преди пандемията.“

Goldman прогнозира, че само 600 000 жилищни единици постепенно ще бъдат добавени към жилищния пазар тази година. Това ще доведе и до цените на жилищата да продължават да се покачват поне в следващите 3-5 години.

Като агент на недвижими имоти, аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и непрестанно ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си.

Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко, свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected] А това е моят уебсайт за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com

Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Ваксинациите на канадците започват до дни

Канада се е разбрала с Pfizer да получи 249 000 дози от ваксината веднага

Затвори