Открийте ни и в

Вашите пари

Как да се предпазим от подвеждащи схеми при покупка на кола

Ето няколко измамни тактики при продажба на автомобили в Америка

Невена Георгиева

публикувано

на

Не твърдя, че всички автодилъри прибягват до силен психологичен натиск или използват измамни тактики за продажби. В действителност повишената осведоменост на потребителите е убедила някои автокъщи да се държат по-открито и по-честно отвсякога. Но купувачите все още трябва да бъдат предпазливи в целия процес по пазаруване за кола. Ето някои неща, които продавачът на автомобили може да каже по време на преговорите, които могат да са сигнал, че той се опитва да ви накара да изхарчите повече, отколкото е необходимо.

Продавам ти я само за $300 над разходите

Погледни фактурната цена и сам ще се убедиш, че цената не може да е по-ниска.“ Търговците знаят, че потребителите са свикнали да проверяват така наречената фактурна цена (invoice price) на всяко ново превозно средство онлайн. Така че вместо да се опитват да скрият тази информация, те понякога насърчават купувачите да потърсят цената онлайн. Проблемът е, че хората си мислят, че фактурната цена е това, което дилърите всъщност плащат за автомобилите. Invoice price често се споменава като равностойна на разходите на автокъщата, но в действителност автопроизводителите обикновено дават дилърски бонуси или стимули за дистрибуторите, които намаляват какво автокъщите плащат за колата, което може да бъде стотици долари под фактурната цена – понякога хиляди. Не позволявайте на продавача да ви убеди, че получавате невероятна сделка само защото цената, която плащате, е доста близо до фактурната цена. По-добър знак, че сте сключили добра сделка, е ако платите по-малко от цената, която типичният купувач във вашия район е платил за същото превозно средство. Има няколко големи уебсайтове, които предоставят тази информация, напр. KBB.com.

„Какво трябва да направя, за да ти продам тази кола днес?“ Потребителите могат лесно да намерят автомобил онлайн, като сравнят цените, предлагани от множество търговци, дори от дилъри на стотици мили. Това дава повече стимули на продавача да се опита да убеди купувача да закупи от първия път, когато стъпи в автокъщата, защото ако си тръгне, има голяма вероятност да намери добра сделка някъде другаде. За да насърчи бързата покупка, продавачът може да излъже, че

цената е достъпна само днес

че доставките на модела са много ограничени или че автокъщата има само едно превозно средство с желания цвят/опции и че друг купувач се интересува също от него. Игнорирайте тези класически измамни тактики. Купувачите, които се движат бавно и сравняват, почти винаги получават по-добри сделки от тези, които бързат и купуват от първото място, в което влязат. Всяка цена, която се предлага „само днес“, най-вероятно ще се предложи и в бъдеще. Изключение: Възможно е цената да е на разположение само днес, ако е краят на период, в който производителят стимулира дилърите, така че местно представителство трябва да направи няколко последни бързи продажби, за да изпълни квотата си и да спечели бонус от производителя. Дори и това да е вярно, не бързайте да купувате, ако не сте проучили цените, които други купувачи са заплатили за това превозно средство, и сте убедени, че се предлага на конкурентна цена.

„Този употребяван автомобил е в страхотна форма, аз ще ви покажа доклада на CarFax.“ Търговците знаят, че осведомените купувачи на използвани коли са склонни да проверят CarFax – отчет за историята на моторното превозно средство, преди да направят покупка. CarFax описва катастрофите, в които е била колата, и е съставен въз основа на доклади от застрахователни компании. Дилърите често предоставят този отчет безплатно на потребителя с цел да го стимулират да закупи автомобил от тях. Но технически проблеми, които не водят до застрахователни събития (катастрофи), не намират своя път в докладите на CarFax. Ето защо е изключително важно да платите на независим механик $200-300, за да провери старата кола, преди да я закупите, дори и ако има чиста застрахователна история.

Не забравяйте да си набавите и следващия брой на любимия си вестник, където ще продължа темата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

5 клопки, които ни дебнат при сделката за имот

Как да се справим с изненадите, които могат да се появят в големия ден

Гергана Тодорова

публикувано

на

Виж цялата статия

Стигането до заключителния ден е вълнуващо. В крайна сметка, това е последната стъпка към покупката или продажбата на имот.

Но това, че имате дата и час, не означава, че всичко е наред. Може да бъдете изненадани, когато установите, че все още има няколко неща, които могат да провалят транзакцията ви, докато очаквате големия ден.

Искате ли да сте сигурни, че всичко ще остане наред? Ето пет усложнения, за които трябва да сте готови, независимо дали сте купувач или продавач.

Финансирането на купувача пропада:

Ако заемът на купувача не бъде одобрен, това може да приключи цялата сделка. Това може да се случи, ако купувачът на жилище има внезапни промени в кредитния си отчет, загуби работата си или направи голяма покупка в последния момент. Това лично на мен ми се е случвало в практиката и за това винаги съветвам моите клиенти да не предприемат нищо от финансова гледна точка, докато сделката не е официално приключила.

Ниска оценка на дома:

 Понякога оценяваната стойност на имота е по-ниска от продажната цена. Тогава купувачите имат проблем: или ще трябва да платят разликата в брой, или да предоговарят цената. Това може да доведе до закъснения или до пълно пропадане на сделката. Особено в сегашни дни това се наблюдава доста по-често, отколкото в миналото. Причината е, че за да могат да се класират за даден имот, сегашните купувачи наддават офертата си, но трябва да са подготвени с евентуалните последствия, които могат да ги настигнат, ако оценката се върне с доста по-ниска от тази, която е записана в договора. И понеже банките са затрупани с работа в момента, обработката на оценителните рапорти може да закъснее и да бъде готова няколко дни преди датата на сделката. Това наистина може да бъде „изненадата“, която да провали всичко.

Проблеми с „чистотата“ на собствеността:

 Търсенето на минали задължения или запори към един имот може да разкрие информация върху имота, която да не се хареса на купувача. Не малко пъти за тези „изненади“ не знаят дори самите собственици. Причините могат да бъдат различни – от установяване на допълнителни собственици, които не участват в продажбата, до неплатени сметки в миналото, за които собственикът е забравил да плати. Тези предизвикателства ще трябва да бъдат разрешени, преди заемът да се затвори.

Основни проблеми при огледа:

 Повечето огледи по домовете разкриват проблеми, но ако има нещо голямо, което трябва да се реши, това може да спре продажбата. Това може да означава допълнителни преговори или може да се наложи продавачът да извърши ремонта, преди сделката да продължи. Обикновено купувачът прави първата си „официална“ инспекция до седмица след като е подписан договорът, за да реши дали иска да продължава с процеса или не. Ако има открит проблем, за който собственикът е казал, че ще отстрани, но на последния оглед (който обикновено се случва 1-2 дни преди продажбата) се установи, че не е отстранен, това също може да е препъникамък пред сделката и до доведе до провал на транзакцията.

 Непредвидени обстоятелства (Contingencies)

Непредвидените обстоятелства позволяват на купувача да се оттегли от сделката, ако определени условия не са изпълнени. Такъв един пример може да бъде, когато купувачът е и продавач на досегашното си жилище. За да закупи новия имот, той трябва да продаде първо стария, но ако нещо непредвидено се случи с купувачите на неговото жилище, тогава и двете сделки пропадат. Това се нарича „домино ефект“. Сегашният продавач е бил наясно още от самото начало, че неговите купувачи са съгласни да купят имота само ако сегашният им дом се продаде първо. Ако не се продаде в рамките на определения период от време, те могат да излязат от транзакцията невредими.

Свържете се с опитен агент, за да можете заедно да се подготвите и да ги избегнете всички тези и други често срещани предизвикателства.

Като агент на недвижими имоти, аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и непрестанно ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си.

Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко, свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected] Също моят уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com

Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Заявленията за обезщетения за безработица в САЩ през последната седмица са 412 000

През май работодателите добавиха 559 000 нови работни места

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Броят на американците, подали заявления за обезщетения за безработица, се е увеличил през предходната седмица за първи път от април, въпреки широко разпространените доказателства, че икономиката и пазарът на труда се възстановяват стабилно от пандемичната рецесия.

От Министерството на труда съобщиха в четвъртък, че исковете са се увеличили с 37 000 – до 412 000.

С увеличаването на броя на ваксинираните, все повече хора се осмеляват да харчат, било то за хранене в ресторант, за пътуване, за кино или за да пазаруват, което бележи бързото възстановяване на икономиката.

Всички тези подновени харчове, подхранват търсенето на нова работна ръка, тъй като бизнесите не могат да смогнат на потреблението. В действителност, скоростта на възстановяване от рецесията завари много фирми неподготвени, което предизвика спешно търсене на много нови работници.

През май работодателите добавиха 559 000 нови работни места, тъй като икономиката е възстановява по-бързо от очакваното.

Американската икономика все още има 7,6 милиона работни места по-малко, отколкото преди пандемията.

В съобщението от четвъртък, Министерството на труда заяви, че общо 3,5 милиона американци продължават да получават традиционните федерални обезщетения за безработица.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Какъв данък ще плащам на моята пенсия?

Въпроси и отговори от изминалата седмица

Ангел Сапунджиев

публикувано

на

Виж цялата статия

Здравей, Ангел! Бих искал да знам дали моята пенсия от държавата ще бъде обложена с данък, след като се пенсионирам, и ако е така, какъв процент данък ще трябва да плащам на нея?

Здравейте и ви благодаря за хубавия въпрос. Сигурен съм, че всеки, който наближава пенсионна възраст, се пита точно този въпрос поне няколко пъти и би искал да има яснота по тази тема в малко по-голяма дълбочина.

Нека разгледаме различните ситуации и правилата, които влияят на данъчното облагане на държавната пенсия или така наречените Social Security Benefits, които се дават спрямо годините стаж и обложения заработен доход през този период.

Първата точка, която трябва да се уточни, е глобата за всеки, който не е навършил пълна пенсионна възраст и заработва над $19,000 доход на календарна година. Тази глоба е в размер на $1 от пенсията за всеки $2 надхвърлящи позволения лимит от $19,000.

Ето един пример – ако сте пенсионер и получавате държавна пенсия, но нямате навършена пълна пенсионна възраст и сте заработил $25,000 за тази календарна година – вие

автоматично сте подложен на глоба

от $3,000, които ще бъдат приспаднати от пенсията ви за тази година. Тази глоба се изчислява на база сумата, която надхвърля позволения доход от $19,000, в случая тази сума е $6,000 и половината от нея е $3,000, което ще бъде приспаднато от вашата пенсия за тази година, равняващо се на $250 на месец. Разбира се, лимитът за заработения доход може да претърпи промяна от година на година, както и вашите доходи, следователно глобата, ако има такава, ще се променя според тези две величини.

Сега нека погледнем директно към данъците, дължими на пенсионния доход.

За 2021 година, ако сте пенсионер и получавате държавна пенсия, а може би и други доходи от бизнес, работа или инвестиции, облагаемите лимити са следните за различните групи:

Подавате федерални данъци като „Individual“ – под $25,000 „комбиниран годишен доход“ – $0 данъци на пенсията; от $25,000 до $34,000 комбиниран годишен ще плащате данък на 50% от пенсията (тоест, ако получавате $1,000 на месец, само $500 от тях ще бъдат обложени с данък и $500 няма да имат никакъв данък); ако правите над $34,000 комбиниран годишен доход, ще бъдете обложен на 85% от вашата пенсия (тоест при $1,000 пенсия $850 от тях ще бъдат обложени с данъци и $150 няма да имат никакъв данък)

Подавате

федерални данъци като „семейство“

под $32,000 „комбиниран доход“ между двамата съпрузи, няма данъци на пенсията; от $32,000 до $44,000 има данък на 50% от пенсионната сума, която ще бъде обложена с данък, базиран на останалите ви заработки; над $44,000 комбиниран доход – тогава вашата пенсия ще бъде обложена с данък на 85% от стойността й.

Подавате федерални данъци отделно, но вие сте семейство – при тази ситуация администрация казва, че най-вероятно ще трябва да плащате данък на целия размер от вашата пенсия, в процент, базиран на заработения ви доход.

Сега нека обясня какво администрацията има предвид, като казва „комбиниран доход“. Това е калкулация, която събира вашият брутен заработен доход плюс лихвите, получени от инвестиции за годината, плюс половината от вашата полагаема се пенсия.

Например – ако имате заработен доход от $15,000 за годината, лихви от инвестиции в размер на $5,000 и пенсия от $12,000, вашият „комбиниран доход“ според администрацията би бил $26,000 за годината. Това е много важно да го имате предвид, когато калкулирате потенциалните данъци на вашата пенсия.

Нека напомня все пак, че тези лимити и правила могат да бъдат променяни от администрацията всяка година и трябва да следите за тези изменения, за да не останете неприятно изненадани от тях в даден момент.

Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

И не забравяйте да се усмихвате!:)


АНГЕЛ САПУНДЖИЕВ (личен финансов консултант и експерт в сферата на пенсионното осигуряване и инвестирането, образователните спестовни сметки за деца, застрахователни полици за живот, автомобили и домове)

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Пиронкова: Две години живях с мисълта, че може би няма да играя отново (ВИДЕО)

Д2 посрещна Цвети на българска земя с култовото си парче "100 години"

Затвори