Открийте ни и в

България

Как да се приберете в родината? Вижте ограниченията за пътуване в Европа и света

bgvoice

публикувано

на

Министерството на външните работи на България публикува актуална информация за мерките и ограничения на придвижването в Европа и по света. Според данните от списъка, за момента единственият начин българи, живеещи в Щатите, да се приберат в България, е през Туриця. Ето и още полезна информация за българите живеещи в чужбина:

Турция – Считано от 17 март 2020 г. Турция затвори въздушните си граници с още 6 европейски държави-Англия, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Египет, Ирландия и Швейцария като общата бройка на държавите, с които Турция е преустановила изпълнението на полети става 20. Турските автобусни превозвачи „Метро Туризъм“, „Алпар Тур“ и „Нилюфер“ отменят курсовете си до България. Поради това решение местните автобусни превозвачи предлагат вариант за транспортиране на български граждани до Одрин, след това с маршрутка до ГКПП. Затварят се театри, киносалони, концертни зали, изложбени салони, сватбени салони, ресторанти, механи, кафета, таверни, кафенета, салони за наргиле, интернет кафета и всички видове игрални зали. В Наказателния кодекс на Турция е предвидено наказание лишаване от свобода от 2 месеца до 1 година за лица, които нарушават условията на въведена от властите карантина.

Албания – От 16 март влезе пълна забрана за движение по пътищата на страната. На този етап не се препоръчва на български граждани да пътуват за Албания, защото сухопътните и въздушните граници са затворени. Българските граждани, намиращи се в Албания, които желаят да напуснат страната с личен транспорт трябва да се регистрират в държавната полиция за да получат разрешение за движение на автомобила. Единствената възможност по шосе е през ГКПП Кафтан на границата с Република Северна Македония до 24.00 часа на 17 март.

Босна и Херцеговина – От днес в Босна и Херцеговина е обявено извънредно положение. Считано от 17 март 2020 г., граждани на държави от ЕС ще бъдат допускани на територията на Босна и Херцеговина единствено с валидни международни паспорти, а не с лични карти. Предвижда се и редуциране или спиране на въздушни и железопътни линии в страната. Босна и Херцеговина забранява влизането на територията на страната на чужди граждани, които са пребивавали в най-засегнатите от COVID-19 държави – Китай, Южна Корея, Япония, Италия, Иран, Франция, Румъния, Германия, Австрия, Испания, Швейцария и Белгия. Пристигащите чужди граждани, които скоро не са пребивавали в изброените държави, ще бъдат поставяни под 14 дневна самоизолация по преценка на местните здравни служби. Към момента няма въведени ограничения или забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги. Затворени са границите на Сърбия с Босна и Херцеговина, както и на Черна Гора с Босна и Херцеговина. Влизането от територията на Босна и Херцеговина в Сърбия и в Черна Гора ще бъде позволено единствено на гражданите двете страни, както и на чужденци с право на пребиваване в страната и шофьори на товарни камиони. На този етап единствен обходен маршрут за изход от Босна и Херцеговина остава преминаването през Хърватия или ползване на въздушен транспорт.

Румъния – През периода на въведеното за 30 дни от 16 март извънредно положение ще бъдат ограничени правото на движение, личен и семеен живот, неприкосновеността на дома, образование, свобода на събиранията, право на частна собственост, на стачки, както и икономическата свобода. Затворени остават училищата и университетите. Публичните институции, както и частните компании, допринасят за информираността на граждани, чрез кампании, относно предприетите мерки и дейности на национално ниво. Предвидено е поетапно и постепенно прекратяване на автомобилния, железопътния, морския, речния или въздушния трафик по различни маршрути, както и на метрото. Временно ще бъдат затваряни ресторанти, хотели, кафенета, клубове, казина, централи на сдружения и други обществени места.

Чешка република – От 16 март 2020 г. в областта Централна Моравия е затворен достъпът до три града (Уничов, Червенка и Литовел) и 18 села. Забранено е жителите на тези населени места да ги напускат, както и достъпът на външни лица. Забраната е в сила за 14 дни.

Чешките власти препоръчват на хората над 70 години в страната да не напускат домовете си. Правителството призовава за ограничаване престоя на обществени места, както и за ограничаване на контактите с други лица. Отменени са всички обществени и частни събития. Затворени са магазините, с изключение на тези за хранителни стоки, аптеки, дрогерии и бензиностанции. Всички граждани, завърнали се от рискова страна, следва да се свържат по безконтактен начин с личните си лекари или с най-близката служба по хигиена. Същите граждани задължително преминават 2-седмична домашна карантина.

Словашка република – От 17 март 2020 г. се затварят граничните пунктове с Полша, която първа вече направи това. Спира за период от 14 дни пътническите полети на трите международни летища в страната – в Братислава, Кошице и Попрад. Частните и карго полетите няма да бъдат засегнати. Международните превозвачи няма да бъдат ограничавани, за да могат доставките да вървят ритмично. Необходимо е обаче шофьорите на камиони да носят маска. Шофьори на по-малки превозни средства (до 3,5 тона) с товари, които представят неотложни медицински стоки, ще бъдат допускани на територията на Словашката република.
Затварят се всички търговски обекти и доставчици на услуги, с изключение на автосервизите, сервизите за смяна на гуми, пътна помощ, обществените перални и химическо чистене, пощите, както и таксиметровите служби.

Кипър – За периода 16 март – 30 април 2020 г. до територията на страната се допускат само граждани на Кипър и такива, които имат разрешение за пребиваване. Независимо дали са кипърски граждани, граждани на ЕС или трети страни, те задължително трябва да представят и медицинско удостоверение, издадено от лицензирана лаборатория от страната на пристигане, че не са заразени с COVID-19. Удостоверението трябва да е издадено до 4 дни от датата на влизане на територията на Кипър. Всички влизащи и притежаващи горепосочените документи, задължително ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина в специално обособени за целта места. Министерството на здравеопазването на Кипър обяви, че за пътници, пристигащи от България ще се приемат само изследвания, направени от Национален център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) в София. Тъй като НЦЗПБ не извършва такива тестове, е поискана информация за акредитирани лаборатории, които извършват такива изследвания на хора без симптоми, за да бъде предоставена на кипърските власти, които да обновят списъка на лабораториите, чиито тестове ще приемат.

Португалия – Считано от 17 март 2020 г. максимално се ограничава влизането на пътуващи от Испания, което от своя страна е разрешено единствено през 9-те сухопътни ГКПП. Изключения за влизане на португалска територия от Испания се правят само за португалски граждани, за постоянно пребиваващи в Португалия, за превозвачи на стоки, за трансгранични работници, в случаи на пътувания за събиране на членове на семейства от трансграничните зони, както и за дипломатически персонал. Всички полети между португалски и испански летища са отменени, считано от 16 март 2020 год. Всички железопътни и плавателни транспортни връзки между Португалия и Испания също са прекъснати. Единствената възможност за завръщане от Португалия в България засега е със самолет (с директен полет до София, или с прекачване в друга европейска държава, с изключение на Испания). Същевременно, всички възнамеряващи да пътуват със самолет за България трябва да се информират внимателно за евентуални настъпили промени чрез съответните авиокомпании.

Норвегия и Исландия – Считано от 17 март 2020 г., задължителният режим на 14 дневна карантина вече важи за всички, влизащи на територията на Норвегия, освен работниците, които преминават границите редовно във връзка със своите трудови задължения. Превозвачите на хора и стоки също са освободени от изискването за карантина. Летищата остават отворени за желаещите да напуснат страната. Умишленото или грубо нарушение на разпоредбите се наказва с глоба или лишаване от свобода за срок до 6 месеца. За нарушителите на наложената 14 дневна карантина глобата е в размер на 20 000 норвежки крони /приблизително 3400 лева/. Не са въведени ограничения за влизане в Исландия, пристигащите в страната не се поставят под карантина.

Украйна – С решение на правителството от 18 март до 03 април 2020 г. се преустановяват железопътните, авиационните и автобусните междуградски и междуобластни пътнически превози. Градските превози на пътници ще се осъществяват в режим до 10 души в маршрутни таксита и до 20 души в тролейбуси, автобуси и вагони на трамваи. Ще бъде прекратена работата на метрополитените в градовете. От 17 март се забранява движението на метрото в Киев, Харков и Днепър, а от 18 март в цялата страна. Киевската администрация въвежда ограничения, считано от 17 март, за придвижване на гражданите в столицата. Затварят се всички търговски обекти с изключение на хранителни магазини, аптеки, банкови и застрахователни офиси и бензиностанции. Забранява се провеждането на културни, спортни, социални, религиозни и др. мероприятия с масово участие на граждани. Преустановява се работата на всички обекти за бързо хранене, заведения, кафенета, ресторанти, барове и др.

Армения – На 16 март арменското правителство прие решение за въвеждане на извънредно положение. Периодът на неговото действие е от 18,30 часа на 16-ти март т.г. до 09,00 часа на 16 април. В тази връзка се забранява влизането в страната на чужди граждани от рисковите зони на заразяване с коронавирус. Изключение са прави единствено за дипломати, членове на международни организации, членове на официални делегации, граждани с постоянно пребиваване на територията на Армения и за арменските граждани. Затворени са всички сухопътни граници на Армения. През сухопътните ГКПП при специален режим се разрешава транспорт на стоки и товари. Приоритет са стоките от първа необходимост. Налагат се ограничения на въздушния транспорт.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Двама в болница при тежка катастрофа на Околовръстното (ВИДЕО)

При удара лекият автомобил е преобърнат на покрива си

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: btvnovinite.bg

Кола и микробус се сблъскаха на Околовръстното шосе в София и в резултат двама души бяха спешно откарани в болница. 32-годишен мъж с травма на главата и комоцио бе приет в „Пирогов“, а 56-годишен мъж постъпи във ВМА с травми на главата и едната ръка.

Инцидентът станал при опит на микробуса да заобиколи спряла в дясната лента кола. Докато отклонявал  ляво, ударил и преобърнал другия автомобил с такава сила, че колите се движели още 50 метра по пътя, пресичайки от най-лявата лента в най-дясната.

Видео: btvnovinite.bg

При удара лекият автомобил е преобърнат на покрива си, а микробусът – на една страна. Сигналът е подаден в 20.30 часа, а Бърза помощ е дошла след малко повече от 10 минути.

Случаят предизвика затруднения на движението в отсечката, а след няколко часа полицията временно затвори платното за оглед.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Осем души с обвинения за експлоатиране на български гроздоберачи във Франция

На 15 септември френските власти са извършили голяма операция, при която е разкрита „система за експлоатация и за измама“

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Франция повдигна обвинения на 8 души, след като разби френско-българска мрежа, която е вкарвала нелегално стотици нископлатени гроздоберачи, главно в областта Шампан, предаде Франс прес.

На 15 септември френските власти са извършили голяма операция, при която е разкрита „система за експлоатация и за измама“. Тя е била организирана от 2017 г. с участието на български фирми, които „командировали фиктивно нископлатена работна ръка, главно по време на гроздобера в Шампан“, съобщи в комюнике прокуратурата в Лил.

„В съдействие с френски граждани, те са предоставяли всяка година между 350 и 500 български работници на разположението на лозари и винопроизводители на атрактивна цена“, се казва в съобщението.

Трима от осемте души с повдигнати обвинения са поставени временно под стража.

Повдигат 20 обвинения на българина, арестуван в Аржентина за точене на банкови карти BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Ердоган: Ще влезем в Гърция през Александруполис или България

Заплаха за война ли е това?

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Турски анализатори, едни от тях съветниците на президента Реджеп Ердоган по сигурност и външна политика, обсъждат начини за нахлуване в Гърция по една от най-големите телевизионни мрежи, като журналистът-водещ координира, сякаш е нормално, пише Greek City Time.

Това не са само опасни изявления, отправени от националисти, търсещи няколко минути публичност, а от пенсионирани офицери и академици, които се обявяват за „анализатори в областта на отбраната“ и участват в проекти и позиции в големите турски телевизионни мрежи.

Те често са поканени в големи новинарски канали, за да разпространяват пропаганда.

Турция не може да поема повече бежанци, отсече Ердоган

Говорейки пред проправителстваената CNN Turk за концентрацията на американските военни сили в Еврос, лейтенантът в пенсия Ердоган Каракуш, който преди това твърди, че имената „Егейско море“ и „Агамемнон“ са „древнотурски“, коментира, че Турция е готова да нахлуе в Западна Тракия в Гърция.

В същото предаване говори и Месут Хаки Кашън, известен още като съветник на президента Ердоган по сигурност и външна политика.

Първоначално Каракуш твърди, че натрупването на американски сили в Тракия, в турските военни планове, „не е проблем“. „Американското натрупване не е значително, нито силата е значителна.“

„Там САЩ по някакъв начин създава военна блокадна позиция, така че нашите сухопътни сили да не извършват операция. Вижте как го правят? Сега те са се установили както в пристанището, така и в определени части на Александруполис. Те вече са инсталирани и сега се установяват в лагера Джанули“.

Той счита, че земята в Еврос е неподходяща за разгръщане на бронирани сили, „предлага“ турско нашествие през райони, където са разположени американските сили.

„След пресичането на река Еврос има равнина, докато цялата област на север от града наречен Александруполис, е изцяло планинска и залесена, не е подходяща за бронирани машини“.

„Ето защо ще трябва да се премине през зоните с американците“, казва Каракуш, като Кашин се намесва и заявява, че има решение като: „Армията може да влезе през България и да пресече линиите“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Китайски лекари: Европа повтаря нашите грешки

Според китайски медици европейските им колеги повтарят грешките, извършени в борбата с новия коронавирус в град Ухан, откъдето тръгна пандемията....

Затвори