Открийте ни и в

Вашите пари

Как да платим по-малко за автомобилна застраховка

публикувано

на

Много шофьори остават верни на една застрахователна компания и плащат същата полица години наред, без да се огледат за по-добра сделка. А във времена като днешното трябва да се огледаме за всеки разход, който би могъл да бъде свит. Ето някои стъпки, които могат да ви помогнат да спестите пари от автомобилна застраховка:

 

Проверете застраховките на различни коли

 

Преди дори да купите автомобил, сравнете колко ще ви струва да застраховате няколко разни марки и модели. Месечната ви вноска се изчислява въз основа на определени критерии, един от които е цената на поправката при катастрофа – тази стойност варира значително от модел до модел, дори и при превозни средства, които изглеждат сходни.

Сравнете цените, предлагани от различни застрахователни компании. Може да проверите каква би била месечната ви вноска за даден вид автомобил в зависимост от застрахователната фирма на тези уебсайтове, предлагащи подобни сравнения: quicken.com/insurance или insweb.com. Добре е да направите това, преди да закупите кола, но дори да проверите, след като вече имате застраховка, гореспоменатите уебсайтове могат да ви спестят много пари в бъдеще.

 

Проверете обхвата на застраховката си

 

Прочетете внимателно дребния шрифт и се уверете, че имате нужното застрахователно покритие. Минимумът, който една автомобилна застраховка трябва да включва, е: bodily injury liability (отговорност за телесна повреда), property damage (повреда на имущество), uninsured and underinsured motorist coverage (покритие за незастрахован или недостатъчно застрахован шофьор). Разбира се, най-добре е полицата да включва и collision and comprehensive coverage (всеобхватно покритие при катастрофа), personal injury protection (покритие на разходи по вашата телесна повреда), medical payment coverage (изплащане на медицински разходи).

Потърсете намаления. Застрахователната компания може да ви предложи по-ниска цена, ако колата ви е оборудвана по последния писък на модата за безопасност – много въздушни възглавници, антиблокиращи спирачки или оборудване против кражба. Също така повечето застрахователи дават намаления, ако закупите не само автомобилната си полица от тях, но и застраховките за дом, живот или лична отговорност. Ако имате тийнейджъри, бихте си спестили много пари, ако представите документация, че те имат само отлични оценки в училище или че посещават училище на 100 мили (или повече) от вашия дом и карат колата ви само когато се върнат вкъщи през ваканцията.

Друг добър начин да намалите разходите по личното си превозно средство е

да карате по-внимателно

Българите са всеизвестни с лудото си шофиране, но наистина си заслужава да не бързате толкова и да сте по-предпазливи, когато карате. Агресивните водачи на автомобили прахосват гориво и пари, като натискат педала на газта до дупка и удрят яростно спирачките. Уебсайтът Edmunds.com е направил проучване, което статистически доказва, че шофьорите, които отнемат газта, когато видят червен светофар, използвайки спирачките много малко, а после бавно увеличават скоростта, когато светне зелено, намаляват използваното количество бензин с 35%.

Друг важен принцип е да не подлудявате скоростомера. Пробегът на бензин рязко намалява, когато карате бързо. Изследване на енергийното министерство на САЩ (The Energy Department) доказва, че за всяка миля в час, с която карате над 60 мили/час, вие плащате 30 цента повече за галон бензин. Спомнете си за това следващия път, когато обикаляте бензиностанциите, за да намерите с 2-3 цента/галон по-евтин бензин – можете да спестите много повече пари, ако чисто и просто не надвишавате 60 мили/час!

Не забравяйте и магическата сила на функцията „Круиз контрол“. Edmunds.com са изчислили, че увеличавате ефективността на горивото си с 35%, ако карате на круиз контрол с 65 мили/час, и с 45%, ако карате на круиз с 55 мили/час.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Повече от 200 000 малки предприятия в Канада може да затворят за постоянно заради COVID-19

Между 962 000 и зашеметяващите 2 951 000 души могат да загубят работата си

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Синхуа/БТА

Повече от 200 000 канадски малки предприятия биха могли да затворят за постоянно заради пандемията, която застрашава близо 3 милиона работни места в частния сектор. Това гласи ново проучване на Канадската федерация за независим бизнес (CFIB).

Организацията изчислява, че 181 000 малки предприятия сериозно обмислят да затворят, след като втората вълна предизвика повторен локдаун.

Данните се базират на отговорите от последното проучване на членовете на CFIB, проведено между 12 и 16 януари. Данните на Статистическата служба на Канада показват, че страната е загубила близо 58 000 предприятия през 2020 г.

До края на месеца Канада няма да получи повече дози от ваксината на Pfizer

„Колкото повече бизнеси изчезват, толкова повече работни места ще загубим и толкова по-трудно ще бъде възстановяването на икономиката“, каза Саймън Годро, старши директор на CFIB.

Начинът, по който ще се развият следващите месеци, ще бъде от решаващо значение за компаниите.

CFIB прогнозира, че между 71 000 и 222 000 или между 7 и 21 процента от всички предприятия, в зависимост от развитието на ситуацията, могат да затворят врати.

Съответните загуби на работни места ще варират между 962 000 и зашеметяващите 2 951 000.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Исковете за безработица в САЩ леко намаляват

Вече са малко над 900 000

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Броят на американците, търсещи обезщетения за безработица, леко се е понижил през изминалата седмица до 900 000, макар че това все още е историческо високо ниво.

Докладът на Министерството на труда показва, че президентът Джо Байдън наследява икономика, която е силно разклатена, заради влошаващата се пандемична обстановка, студеното време и ограниченията, свързани с пандемията.

Правителството заяви, че 5,1 милиона американци продължават да получават държавни помощи за безработица спрямо 5,2 милиона през предходната седмица.

Байдън обеща: Спечелим ли в Джорджия, „веднага“ ще изпратим чекове по $2000

Това предполага, че докато някои от безработните си намират работа, други вероятно получават държавни помощи и преминават към отделни програми.

Повече от 10 милиона души получават помощ от тези разширени програми, които сега предлагат до 50 седмици обезщетения, или от новата програма, която предоставя обезщетения за изпълнители и самонаети лица.

Близо 16 милиона души са били безработни през седмицата, приключила на 2 януари, последният период, за който са налични данни.

Икономистите казват, че един от факторите, заради който се увеличават исковете за безработица през последните две седмици, е пакетът от държавна финансова помощ, който беше подписан в края на декември.

Все още не сте получили чека си от $600? Ето как да го проследите

Той осигурява федерално обезщетение за безработица на стойност 300 долара на седмица, в допълнение към редовната държавна помощ за безработица.

След като ваксините станат по-широко разпространени, икономистите очакват растежът да се ускори през втората половина на годината.

Продажбите на дребно са намалели за три поредни месеца. Ограниченията в ресторантите, баровете и някои магазини, заедно с нежеланието на повечето американци да пазаруват, пътуват и да се хранят навън, доведоха до резки съкращения на разходите. Приходите в ресторантите и баровете са спаднали с 21% през 2020 г.

Загубата на толкова много работни места означава трудности за милиони американски домакинства.

През декември работодателите съкратиха 140 000 позиции.

Жена от Чикаго: Платиха ми само $76, вместо обещаните $600 помощи

Безработицата в страната остава 6,7%.

И все пак има признаци, че пакетът от 900 млрд. долара федерална помощ, приет в края на миналия месец, може да е започнал да смекчава щетите, до голяма степен благодарение на изпратените до повечето нуждаещи се чекове от 600 долара.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Реакцията на борсите след инаугурацията на Байдън

В сряда Dow Jones се повиши с близо 200 пункта

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Акциите на Уолстрийте се повишиха рязко в четвъртък, на фона на встъпването длъжност на президента Джо Байдън и новите политики, които той планира да предприеме още в първия си ден на поста.

На този фон се наблюдава и спад в седмичните искове за безработица – с 26 000.

Очаква се Джо Байдън да обяви поредица от промени в четвъртък, които едновременно ще опростят и подобрят подхода на страната в борбата с коронавирусната пандемия, след като в сряда бяха отчетени 180 000 нови случаи.

Джо Байдън се закле като 46-тия президент на САЩ (ВИДЕО)

Целта на новата администрация е да ваксинира 100 милиона души през първите 100 дни на управлението на Байдън, както и одобряване на по-големи финансови помощи за американците.

Въздействието на финансовия пакет, както и перспективите за харчове на новото правителство, доведоха до рекордно повишение в стойността на акциите.

В сряда Dow Jones се повиши с близо 200 пункта, а S&P 500 – с 1,08%. В четвъртък Dow Jones се очаква да отвори с печалба от 10 пункта. Изглежда, че Nasdaq също ще добави 30 пункта към стойността си.

Акциите на европейския пазар също се увеличиха в четвъртък след първото политическо решение на ЕЦБ за годината, стойността на еврото и затварянето на граници на фона на увеличаващия се брой случаи на коронавирус.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Македонка опита да влезе незаконно в България, заловиха я чак в Кюстендил

Задържаха македонка, опитала се да влезе незаконно у нас, съобщиха от полицията. Преди обяд на ГКПП "Гюешево" пристига лек автомобил...

Затвори