Открийте ни и в

Вашите пари

Как да платим по-малко за автомобилна застраховка

Няколко съвета, които ще ни помогнат да намалим разходите си

публикувано

на

Много шофьори остават верни на една застрахователна компания и плащат същата полица години наред, без да се огледат за по-добра сделка. А във времена като днешното трябва да се огледаме за всеки разход, който би могъл да бъде свит. Ето някои стъпки, които могат да ви помогнат да спестите пари от автомобилна застраховка:

 

Проверете застраховките на различни коли

 

Преди дори да купите автомобил, сравнете колко ще ви струва да застраховате няколко разни марки и модели. Месечната ви вноска се изчислява въз основа на определени критерии, един от които е цената на поправката при катастрофа – тази стойност варира значително от модел до модел, дори и при превозни средства, които изглеждат сходни.

Сравнете цените, предлагани от различни застрахователни компании. Може да проверите каква би била месечната ви вноска за даден вид автомобил в зависимост от застрахователната фирма на тези уебсайтове, предлагащи подобни сравнения: quicken.com/insurance или insweb.com. Добре е да направите това, преди да закупите кола, но дори да проверите, след като вече имате застраховка, гореспоменатите уебсайтове могат да ви спестят много пари в бъдеще.

 

Проверете обхвата на застраховката си

 

Прочетете внимателно дребния шрифт и се уверете, че имате нужното застрахователно покритие. Минимумът, който една автомобилна застраховка трябва да включва, е: bodily injury liability (отговорност за телесна повреда), property damage (повреда на имущество), uninsured and underinsured motorist coverage (покритие за незастрахован или недостатъчно застрахован шофьор). Разбира се, най-добре е полицата да включва и collision and comprehensive coverage (всеобхватно покритие при катастрофа), personal injury protection (покритие на разходи по вашата телесна повреда), medical payment coverage (изплащане на медицински разходи).

Потърсете намаления. Застрахователната компания може да ви предложи по-ниска цена, ако колата ви е оборудвана по последния писък на модата за безопасност – много въздушни възглавници, антиблокиращи спирачки или оборудване против кражба. Също така повечето застрахователи дават намаления, ако закупите не само автомобилната си полица от тях, но и застраховките за дом, живот или лична отговорност. Ако имате тийнейджъри, бихте си спестили много пари, ако представите документация, че те имат само отлични оценки в училище или че посещават училище на 100 мили (или повече) от вашия дом и карат колата ви само когато се върнат вкъщи през ваканцията.

Друг добър начин да намалите разходите по личното си превозно средство е

да карате по-внимателно

Българите са всеизвестни с лудото си шофиране, но наистина си заслужава да не бързате толкова и да сте по-предпазливи, когато карате. Агресивните водачи на автомобили прахосват гориво и пари, като натискат педала на газта до дупка и удрят яростно спирачките. Уебсайтът Edmunds.com е направил проучване, което статистически доказва, че шофьорите, които отнемат газта, когато видят червен светофар, използвайки спирачките много малко, а после бавно увеличават скоростта, когато светне зелено, намаляват използваното количество бензин с 35%.

Друг важен принцип е да не подлудявате скоростомера. Пробегът на бензин рязко намалява, когато карате бързо. Изследване на енергийното министерство на САЩ (The Energy Department) доказва, че за всяка миля в час, с която карате над 60 мили/час, вие плащате 30 цента повече за галон бензин. Спомнете си за това следващия път, когато обикаляте бензиностанциите, за да намерите с 2-3 цента/галон по-евтин бензин – можете да спестите много повече пари, ако чисто и просто не надвишавате 60 мили/час!

Не забравяйте и магическата сила на функцията „Круиз контрол“. Edmunds.com са изчислили, че увеличавате ефективността на горивото си с 35%, ако карате на круиз контрол с 65 мили/час, и с 45%, ако карате на круиз с 55 мили/час.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вашите пари

Над 42 млн. жители на Америка са искали помощ за безработица

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Пандемията от коронавирус тласна безработицата в САЩ към най-високото ниво от Голямата депресия (1929-1933), но статистическите данни показват, че пазарът на труда започна бавно да се възстановява. Въпреки това от началото на пандемията в САЩ безработните са се увеличили до над 42 млн. души.

Департаментът по труда съобщи, че 1,877 милиона американци са подали документи за обезщетение за безработица в седмицата до 30 май, информират Националното обществено радио и „Ройтерс“. Това означава спад с 249 000 спрямо предходната седмица, когато бяха регистрирани 2,126 млн. Броят на записалите се американци на борсата постоянно намалява от пика от 6,8 милиона за седмицата до 28 март.

„Ройтерс“ отбелязва, че за първи път от средата на март под 2 милиона безработни са подали документи за безработица за седмица. Анкетираните от осведомителната агенция икономисти прогнозираха 1,8 милиона безработни през миналата седмица.

Вчера компанията за човешки ресурси ADP съобщи, че частните компании в САЩ са затворили още 2,76 милиона работни места през май след близо 20 милиона работни позиции през април заради пандемията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

В Чикаго и предградията имотите поскъпват още. Ето защо

публикувано

на

от

Виж цялата статия
ГЕРГАНА ТОДОРОВА

Цените на жилищата в Чикаго продължават да се увеличават. Комбинацията от малкото предлагани на пазара жилища, ситуация, която се наблюдаваше и преди пандемията (а след това се усети и още по-силно), плюс факта, че все повече хора искат да закупят дом, довежда до т.нар. multiple offers, тоест продавачът получава повече от една оферта за имота си.

През последните няколко седмици средната цена на жилищата, продадени в района на Чикаго, е била по-висока от съответния период през 2019 г., според новия доклад на Midwest Real Estate Data, цитиран в Crain’s. Докладът показа, че в дните между 4-ти и 7 май

средната цена на жилище е нараснала с 2,9%

 спрямо същия период на 2019 г., съобщи Crain.

Броят на еднофамилните къщи, предлагани на пазара, е паднал до 2760 през седмицата, приключила на 2 май, и това е бил най-ниският брой от януари 2007 г. До момента, според доклада на Crain, броят на апартаментите и къщи от градски тип „townhouses“ на пазара също е намалял.

Коронавирусът, който доведе до скок във виртуалните огледи „virtual showings“, също оказа ефект върху пазара на жилища.

Последните данни на Чикагската асоциация на брокерите „Chicago Association of Realtors“ показа, че по-малко хора са били готови да закупят жилище от края на март до средата на април. Приблизително 330 жилищни имота са сключили договор във всяка от трите седмици преди 18 април в сравнение с 674 жилища, които са сключили договор за седмицата, приключваща на 7 март.

Новопоявилите се имоти за продажба също са намалели и техният брой е стигнал 588 жилища във всяка от трите седмици преди 18 април. За сравнение – през първата седмица на март на пазара бяха обявени 1313 нови имота за продажба.

В цените на луксозни жилища обаче се наблюдаваше спад за същия период. Сборът от петте най-скъпо продадени имоти всяка седмица в Чикаго общо е бил 10 милиона долара, което е много под това, което се наблюдаваше преди коронавируса. Миналата седмица беше изключение. Общата сума бе стигнала до 14,4 милиона долара.

В световен мащаб

цените на луксозните жилища са паднали

в много от големите градове по света, включително Ню Йорк, Лондон и Пекин, според доклад на Knight Frank за цените на луксозните жилища. В други градове обаче, като в Тайпей и Стокхолм, цените са нараснали.

Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и се стремя непрестанно да ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си.

Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected] За повече информация посетете и моя уебсайт: GerganaTodorova.BairdWarner.com

Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Кои инвестиции да избягваме в момента 

публикувано

на

Виж цялата статия

Здравей, Ангел! Следя статиите ти и също така се интересувам активно от инвестиционния климат в момента, защото смятам, че създалата се ситуация в икономиката дава възможност за добър инвестиционен растеж в следващите няколко години. Като твое наблюдение, би ли ме посъветвал кои видове инвестиции да избегна и върху кои да наблегна в този момент с цел печалба в следващите 12, 24, 36 месеца?

Здравейте и ви благодаря за въпроса! Както много други въпроси, върху които говорим често в последно време, така и този въпрос е сравнително често задаван под една или друга форма.

Преди да отговоря конкретно, бих искал да подчертая хоризонта, който задавате от “12, 24 или 36 месеца”, което на мен ми прилича повече на спекулиране, а не толкова инвестиране в класическия смисъл на думата. Както съм казвал и преди, в това няма нищо лошо, просто трябва да сте внимателни, защото спекулирането води със себе си по-големи рискове върху инвестирания капитал и възможността част от него да бъде загубен безвъзвратно.

Имайки предвид това, нека отговоря конкретно на вашия въпрос според моите наблюдения.

В този момент на високи амплитуди на пазарите, аз съветвам моите клиенти да стоят настрана от фондове с голямо участие на малки и средно големи американски и световни компании, както и фондове съсредоточени основно в акции на международни компании.

Малките и средните компании по цял свят, включително и в Америка, се очаква

да понесат най-големите загуби

и някои от тях дори да фалират. Излишно е да казвам отново, че е много по-добре за повечето инвеститори да се ориентират към фондове, вместо индивидуални акции на компании, защото съм го казвал много пъти и не искам да го повтарям постоянно, но това е важно условие, особено в този момент на икономическа суматоха в световен мащаб.

Нека да поясним, че тази ситуация се създаде не поради икономически проблеми. Тази ситуация се създаде поради политически и медицински натиск за затваряне на икономиките по целия свят и това доведе до буквалното стопиране на голяма част от икономическите процеси. Спадът на световните индекси от близо 30% през март не бе случаен и няма нищо учудващо в него, защото икономиката бе принудена да спре в голяма част от своя капацитет. „Защо?“ и „Как?“ са други въпроси, на които не съм компетентен да отговоря, аз просто отчитам фактите.

Няма как при една такава ситуация в глобален мащаб да наблюдаваме нещо по-различно от един масивен срив на стоковите пазари. Разбира се, както всичко в живота, това е едно временно явление, което за кратко време ни даде шанс да закупим повече акции на сериозно намалени цени, защото през април видяхме скок от над 15%. Но в никакъв случай все още

не сме там, откъдето паднахме

защото математически при един спад от 30% на нас ни трябва растеж от 43% да се върнем на началната точка преди спада, която бе най-висока в средата на февруари. Това прави и момента много добър за инвестиране, както и вие подчертахте във въпроса си. Сега сме свидетели на една пролетна разпродажба от около 15-20% на акции и фондове, които са под най-високата си пазарна стойност, и ако съдим по историята до момента, тази най-висока пазарна стойност ще бъде подобрена и повишена в даден етап – 6 месеца, 12 месеца, 18 месеца, само един Господ знае точно кога?

Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

Очаквайте продължение!

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada