Открийте ни и в

Интересно

Как Индия превзе интернет пространството

публикувано

на

През последните няколко месеца най-голямата звукозаписна компания в Индия T-Series има огромно присъствие в света на онлайн музиката.

Базираната в Мумбай компания разполага с най-популярния канал в YouTube с над 60 млрд. гледания. Каналът също така наскоро изпревари по брой абонати този на шведския влогър Феликс Келберг, по-известен като Pewdiepie, и е на път да премине границата от 100 милиона абонати, което никой досега не е постигал.

Начинът, по който T-Series достига цифрите, за които изпълнители като Джъстин Бийбър и Тейлър Суифт могат само да си мечтаят, включва смесица от това, че компанията е на подходящото място в подходящото време и добре познати маркетингови похвати.

Според ветерана в музикалната индустрия Атул Чурамани вниманието към детайла на Бушан Кумар, председател и управляващ директор на T-Series и на компанията като цяло, я прави толкова успешна.

“Бушан подходжда лично към бизнеса”, казва той. Чурамани е управляващ директор на Turnkey Music and Publishing – компания, която издава независима музика, организира музикални събития и

играе ролята на ментор на изпълнители

Възходът на T-Series е сходен с този на повечето индийци. Бащата на Бушан – Гулшан Кумар, произхожда от бедно семейство и през 80-те години създава компанията майка Super Cassettes Industries от нулата. Лейбълът първоначално продава духовно съдържание под формата на химни и молитви, както и пиратска филмова музика.

С разрастването й тя започва да продуцира филмова музика за продукциите от Боливуд. През 1997 г., след като подземният свят в Мумбай убива баща му, Бушан поема ръководството на 19-годишна възраст.

Според някои оценки годишните приходи на T-Series възлизат на 100 млн. долара, а пазарният й дял е 70-80%. Най-голям интерес извън Индия предизвиква внезапният възход на компанията в YouTube. Тя увеличи броя на абонатите на канала си от 18 милиона през 2017 г. до близо 100 милиона в рамките на две години.

Бушан казва, че набирането на по-голяма популярност в YouTube не е било някакъв предварително зададен план за изпълнение. “Наистина не сме правили целенасочени опити да станем номер едно”, казва той пред BBC.

Чак след като международните медии започват да отразяват сериозно това постижение, той осъзнава мащабите му. “Честно казано, по това време през миналата година

дори не знаех къде се класираме в YouTube

казва Бушан.

Той избягва да посочва цифри, но твърди, че 20% от общите приходи на T-Series идват от YouTube. Около 65-70% от абонатите на канала пък са от Индия.

За да разбере успеха на T-Series, човек трябва да осъзнае драстичните промени в интернет достъпа в Индия през последните две години. От 2010 г. T-Series започва да пуска трейлъри и музикални видеа в YouTube със скромен успех. След това Reliance Jio, която е собственост на най-богатия индиец Мукеш Амбани, преобърна телекомуникационния пазар в Индия с пускането на мобилните си услуги през 2016 г.

Така масите в страната се сдобиха с евтин интернет.

Този ход принуди големите компании като Vodafone и Bharti Airtel да намалят драстично цените на своите планове.

Резултатът е, че сега над 500 милиона индийци разполагат с интернет, което прави Индия втория най-голям пазар след Китай. Ефектът от това е огромен. Новите потребителите на интернет надхвърлят 16 милиона души всеки месец, като повечето от тях са през мобилни устройства.

В момента средностатистическият потребител в Индия потребява повече мобилни данни от повечето европейци. Сега е често срещана гледка шофьори на

рикши и амбулантни търговци

които може и да нямат вода и електричество в домовете си, да гледат музикални клипове в YouTube на телефоните си.

“Наричаме го ефекта Jio, тъй като това изстреля нагоре потреблението на индийско съдържание и помогна на платформи като YouTube да навлязат в индийските домове”, казва Неерадж Калян, президент на T-Series.

T-Series е идеално позиционирана, за да извлече печалба от този Jio ефект. Компанията има над 160 000 песни и 55 000 музикални видеа в архива си, което й дава предимството на първия на пазара.

Интересно

Останките на “Титаник” се разпадат на дъното на океана

публикувано

на

от

СН: Atlantic Productions

“Титаник” е в изключително лошо състояние на дъното на океана. Останките на може би най-известният кораб в историята са били посетени за първи път от 15 години насам, разкривайки невероятно влошеното му състояние на дъното на Атлантическия океан, пише Science alert. Останките на кораба, потънал трагично на 14 април 1912, изглеждали “изядени” от океански микроби.

Ръждясвайки в самота на дълбочина от 3 810 м.корабът е в необикновено влошено състояние според дълбоководолазния екип, пише сайтът.

“Най-впечатляващо беше да се види как “Титаник” е бил разяден от океана, превърнал се в убежище за невероятно впечатляващо разнообразни животински организми”, казва Патрик Лейхи, президент на Triton Submarines, чийто изследователски екип е направил пет гмуркания до останките на кораба в началото на август.

Силните океански течения, солената вода и бактерия, изяждаща метала, са трите основни фактора, които разрушават останките на кораба, който е на океанското дъно от 106 години.

При потъването на най-големия по това врме пътнически лайнер, смятан за непотопяем, от 2200 души пътници и екипаж загиват 1500.

Продължете по-нататък

Интересно

Роботи убийци заплашват света

публикувано

на

от

Интернет гигантите Амазон и Майкрософт са сред компаниите, които могат да са начело на глобална надпревара във въоръжаването, базирано на изкуствен интелект, се посочва в доклад на холандска неправителствена организация.

Най-големите 50 високотехнологични компании са класирани от НПО-то Pax по три критерия: Могат ли да разработят технология, която да доведе до появата на роботи убийци. Работят ли по свързани с подобни възможности военни проекти и трето, възнамеряват ли да се въздържат от подобни разработки в бъдеще.

Употребата на изкуствен интелект, който позволява на оръжейна система автономно да избира и атакува целите си, предизвиква големи етични дебати в последните години.

Критиците на такива системи твърдят, че разработването им заплашва международната сигурност и дори, че оръжейните системи с изкуствен интелект могат да доведат до трета революция във военното дело, след изобретяването на барута и атомната бомба.

„Защо компании като Амазон и Майкрософт не отричат, че разработват тези изключително спорни, бойни системи, които могат да решат да убият човек, без намесата на друго човешко същество?”, пита Франк Слайпер, водещият изследовател зад публикувания доклад.

Класацията на Pax определя 22 високотехнологични компании, като носещи „среден риск”. В същото време 21 компании са определени като „високорискови”. Гигантите Амазон и Майкрософт попадат в тази категория, като в момента се конкурират за държавна поръчка от Пентагона на стойност 10 милиарда долара, за разработката на „облак” за данните на американската армия.

Има и компании, които са в категория „най-добри практики”, което означава, че дейността им едва ли ще доведе до появата на „роботите убийци”. Тези компании са 7, като сред тях са фирми като японската Софтбанк, която е известна с хуманоидния робот Пепър.

„Автономните оръжия неизбежно ще станат оръжия за масово поразяване, защото ако хората не са включени във веригата на взимане на решения, само един човек ще може да активира милион оръжия. Или 100 милиона”, казва Стюарт Ръсел, преподавател по компютърни науки в Университета на Калифорния в Бъркли.

„Реалността е, че автономните оръжия ще бъдат разработени от корпорации. Когато започне кампанията дали тези системи да получат широко разпространение, корпорациите ще играят огромна роля”, казва още Ръсел.

Продължете по-нататък

Интересно

Астрономи засичат повтарящи се сигнали от друга галактика

публикувано

на

от

Повтарящи се сигнали, идващи от друга галактика, засичат големите раиотелескопи на Земята. Астрономите все още търсят обяснение какво могат да означават.

До момента са засечени общо осем повтарящи се енергийни сигнала наречени “бързи радио избухвания”. Не за първи път засичаме подобни сигнали на Земята.

Първият е записан през 2007 г., като от тогава сме “получили” още десетки други. До момента беше доказано, че едва два сигнала се повтарят.

Откриването на общо осем нови повтарящи се сигнала означава, че астрономите могат с по голяма точност да проследят произхода на сигналите.

Според първоначалните сметки източникът може да е много по-близо отколкото сме предполагали. Един от сигналите вероятно идва от галактика, която е съсед на Млечния път.

Все още няма обяснение какво може да предизвиква тези повтарящи се радио сигнали. Огромната енергия, която достига до Земята и се засича от нашите телескопи може да е доказателство за поглъщането на звезда от черна дупка.

Учените не изключват и възможността, че сигналите могат да се изпращат от разумни същества в друга галактика.

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама