Открийте ни и в

Вашите пари

Как мога да намаля данъците си за 2022 година?

Финансов експерт със съвет как да намалите данъците си напълно легално

публикувано

на

Как мога да намаля данъците си за 2022 година?

Как мога да намаля данъчната си облагаемост за вече изминаващата 2022 година в Америка и в същото време да имам възможност да спестявам пари за бъдещето, като например моето задаващо се пенсиониране?

 

Здравейте, благодаря ви за този въпрос, защото с наближаването на края на годината се задава и новият данъчен сезон в началото на следващата година.

Най-често използваните и познати места за спестовни сметки с цел да се намалят данъците са така наречените Traditional IRA и Roth IRA, на които милиони хора, пребиваващи в Америка, залагат всяка година.

Кои българки биха се справили по-добре от Диана Габровска в порното? (СНИМКИ)

Ако решите да използвате Traditional IRA, вие можете да приспаднете сумата, която сте вкарали в такава пенсионна програма, от вашите годишни данъци, което евентуално би намалило данъчната ви облагаемост за дадена календарна година. Максималната сума, която

можете да спестите

в такъв вид сметка, би била $6,000 на година за хора под 50-годишна възраст и $7,000 на година за хора над 50 години.

За следващата календарна и данъчна година, 2023-та, ще имаме възможност да спестим още повече пари като годишен лимит – $6,500 на човек за хора под 50-годишна възраст и $7,500 на човек за хора, навършили 50 години.

Преди да използвате Traditional IRA, също трябва да знаете, че парите, инвестирани в тази сметка, и лихвите, натрупани през годините, се облагат с данък, когато решите да ги използвате след 59½-годишна възраст. Обикновено в този период вашата данъчна облагаемост би била по-ниска от сегашната, защото по време на пенсиониране доходите на повечето хора намаляват и съответно и процентното съотношение на данъците, които те плащат, намалява, особено ако тези пари се теглят като месечен доход като надбавка на държавната им пенсия, а не големи суми наведнъж.

Traditional IRA

е една много добра алтернатива за хора, които работят под форма 1099, и то им позволява да намалят данъчната си облагаемост като допълнение към вече приспаднатите пари от разходи по бизнеса, с който те се занимават. Като допълнение на Traditional IRA, която може да се сваля от личните данъци, има и програма, която се нарича SEP IRA и чрез нея могат да се приспадат до 25% от печалбите на компанията или вашия бизнес с лимит до $61,000 на година. През 2023 година този лимит ще се вдигне до $66,000 на компания, което е значителна сума, която да се приспада като разход от бизнеса.

Брансън върна парите на Шефкет Чападжиев, не може да го прати в Космоса (ВИДЕО)

Ако пък решите да използвате

Roth IRA

вместо Traditional IRA, то парите, които сте инвестирали в тази сметка, няма да се приспаднат от вашите данъци за текущата година, но пък ще имате възможност да ги теглите, без да плащате нито стотинка данък върху Вашите спестявания и лихвите, които са натрупани върху тях с течение на годините, когато се пенсионирате, и в същото време взимате данъчен кредит, който също може да намали до определена степен данъците ви за годината. За по-конкретна информация във вашата лична ситуация, моля, обърнете се към вашия личен данъчен специалист и как тези две програми биха се отразили във вашата лична ситуация.

 

Надявам се информацията, която ви представих, днес да ви бъде полезна и ако е така, моля, споделете я с хора, които мислите, че ще се възползват по най-добрия начин от нея.

Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено