Открийте ни и в

История на имиграцията

Как се става доносник срещу „американофил“

Когато обвиненията и поощренията се тълкуват с обратен знак

публикувано

на

Как се става доносник срещу „американофил“
Архивите на ДС тепърва има какво да покажат и разкажат. Снимка: starozagorskinovini.com

Разсекретяването на документите на бившата служба за „Държавна сигурност“ (ДС), или така наречената „тайна милиция“, по времето на комунизма в България е процес, който сякаш никога няма да завърши напълно. Въпреки това постепенно излизащите документи показват освен пряката история на това кой за кого и какво е доносничел, така също и начина на мислене на доносниците, който е удивително интересен!

За пример ще посочим Личната предварителна разработка (ЛПР) на Георги Иванов от София, който

имал сестра и баща в САЩ

Това е причината, поради която той е взет под прицел през 1959 г.

Двама са доносниците срещу Георги, това са „БОНЧО“-информатор и „ДИНКО“-агент, осветлени от комисията по досиетата съответно като лицата К. И. Бояджиев и И. Д. Сарийски, които се оказват съседи на Георги.

Заради агентурно донесение от „БОНЧО“ се стига до постановление за вземане на ЛПР спрямо Георги Иванов. В документа се споменава, че сестрата на Георги живее в Америка. По-надолу се казва, че той има „изменнически намерения“, което трябва да означава, че иска да напусне България…!

Георги става обект на разследване от отдел ІІІ-ти на „Държавна сигурност“ в местното „Сталинско районно управление“ на Министерството на вътрешните работи.

Именно в това постановление се казва, че ще бъдат предприети действия за „разкриване изменническите намерения на обекта и пресичане на евентуален опит за бягство“.

Как се става доносник срещу „американофил“

Картотеките, макар и „опоскани“ от службите, все още пазят достатъчно „стряскащи“ данни за хора и събития. – Снимка: frognews.bg

Следват опити за това да се потърси лице за контакт в кооперацията, където Георги живее – всъщност това е фамилна къща, построена от баща му със средства, изкарани от работа в САЩ, където той е живял. Разследват се и връзките на Георги

с хора извън страната

Търси се информатор и по местоработата му в „Софжилфонд“.

По-интересно е обаче защо „БОНЧО“ е направил такова донесение? Той не е бил изпратен да следи какво говори Георги. Очевидно информаторът е проявил самоинициатива, като сам е подел писането на доноса и изпращането му до милицията още на 6 август 1959 г.

Той докладва, че Георги казал, че се очаква в скоро време отношенията между България и САЩ да се нормализират.

В задача от 3 ноември 1959 г., която вероятно е поставена на информатора на ДС „БОНЧО“, се посочва отново, че Георги има сестра в САЩ, за баща му не се казва нищо, защото той вече е починал две години по-рано. Интересно е обаче, че изрично се поставя въпросът за това дали Георги е „засегнат от мероприятията на властта“. Тоест, самите партийни служители са били наясно, че има „мероприятия“ на официалната власт, от които има и „засегнати“ по някакъв начин хора, което си е своего рода реално признание за издевателства…

В рапорт от 14 декември 1959 г. Георги е определен като

„лицемерен и нечестен към Народната власт“

а също и като „груб, хитър и злобен човек“, на когото „не се гласува политическо доверие“. За майката на Георги – Николица, също се споменава, че е „с отрицателно отношение към Народната власт“, което веднага я превръща в „лоша и заядлива жена“. Сестрата на Георги – Райна, както и съпругът й също са дамгосани с клишето „вражески елементи“, другата сестра – Виолета – и нейният съпруг пък са определени като „чужди елементи“, които са „прекрити“, вероятно се има предвид, че са прикрити! Бащата на Георги, който е живял в САЩ, е определен като „авантюрист“!

След като са имали някакъв, какъвто и да е контакт с Америка, те

непременно са лоши хора

заядливи, свадливи, груби и врагове…! Това е мисленето на някои българи в онези години, мислене, силно увредено от идеологическата отрова на комунистическата държава. Това е мисленето на един човек, който е проявил завидна самоинициатива да шпионира друг човек и напълно волево да отиде и да го наклевети пред политическата полиция!

Всъщност „обвиненията“ спрямо Георги днес се тълкуват с точно обратен знак, след като е бил политически ненадежден, значи наистина е бил достоен човек и българин!

Единствените две „престъпления“, които той е извършил към този момент на разследването, са, че има роднини в САЩ, както и че не иска дъщеря му да стане комунист.

Това става повод едно човешко същество да се „самосезира“ и да вгорчи живота на друго човешко същество! И всичко това заради един от най-големите абсурди на историческото време – класовото разделение и политическия антагонизъм на ХХ век…, които сублимират в напълно самоцелната омраза към Америка и западния свят от страна на държавите под властта на „червената армия“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено