Открийте ни и в

Войната в Украйна

Как Украйна може да спечели войната срещу Русия (СНИМКИ)

Експерти очертават пътя към победата, а всички те водят към Крим

публикувано

на

Сн.: ЕРА/БГНЕС

“Тази война започна с Крим и трябва да приключи с Крим – с неговото освобождение“, заяви още през август президентът на Украйна Володимир Зеленски. И според военните експерти точно това целят неговите генерали.

Бен Ходжис, бивш командир на американските сили в Европа, очерта това, което според него е украинският път към победата – преминавайки през градовете Херсон и Мариупол и завършвайки, „когато последният руски войник пресече Керченския мост от Крим”.

Генерал Ходжис, който в момента работи в Центъра за анализ на европейската политика, вярва, че основните усилия на Украйна трябва да продължат да бъдар превземането на Херсон на юг, с вторична атака, преминаваща през Донбас и към град Мариупол.

Politico: Войната в Украйна разкри трайния обхват на Кремъл в България  

Когато Мариупол падне, каза той на конференция на CEPA миналата седмица, тези войски ще се насочат към Крим – ще удрят полуострова с ракети HIMARS и ще принудят руснаците да се върнат отвъд границата.

Д-р Майк Мартин, гостуващ научен сътрудник по военни изследвания в Кингс Колидж, също повдигна перспективата за трето нападение от страна на Украйна, използвайки своите резерви, за да раздели руската фронтова линия на две и да затрудни Путин да придвижва подкрепления наоколо.

Във войната нищо не е гарантирано и Путин със сигурност ще направи всичко по силите си, за да спре Киев – от трупането на наборници на фронтовата линия до евентуалното използване на ядрено оръжие.

Херсон

Семейство, минаващо покрай руски военнослужещ на пост в Скадовск, област Херсон, Украйна, Сн.: ЕРА/БГНЕС

Украйна започна своята контраатака срещу региона на Херсон в началото на август и оттогава постига постепенен напредък – въпреки че тази седмица започнаха да се появяват съобщения за пробиви. Целта, прокламирана от Киев, е град Херсон да бъде върнат от руския контрол.

Това е единствената регионална столица, превзета от Путин досега по време на войната, и заема стратегическа позиция – обхваща река Днепър, където се влива в Днепровския залив и нататък към Черно море. Превземането ѝ би лишило Русия от единствената ѝ опора на западния бряг на Днепър, почти ще изключи всякакво нападение срещу Одеса, ще даде доказателство за лъжата на фалшивите референдуми на Путин и претенциите за анексиране и ще отвори вратата за нападение на Крим – перлата в украинската корона.

Генерал Ходжис изчисли, че разбиването на “джоба” в Херсон може да отнеме „седмици“.

Самата Украйна не е посочила график. Но победата тук, ако може да бъде постигната, ще бъде преломен момент.

Русия е разположила по-голямата част от останалите си сили в Украйна и почти всичките си най-добри бойни части в града – може би общо до 30 000 войници – и загубата им би била удар, от който Кремъл ще се бори да се възстанови.

В подготовката за атаката срещу Херсон няколко големи експлозии разтърсиха Крим – унищожиха складове с амуниции, летища и маршрути за снабдяване. Киев се забави да поеме отговорност.

Харков/Донбас

Украински полицаи инспектират повреден руски танк близо до наскоро превзетия град Купянск в района на Харков. Сн.: ЕРА/БГНЕС

Допреди няколко седмици тази фронтова линия изглеждаше коренно различно: Украйна устояваше на руските атаки на далечни разстояния на север в Харков, докато Русия постигна смазващ напредък на юг около Бахмут. Но изненадваща украинска контраатака, предприета след като Русия предислоцира някои от най-добрите си части на юг, за да помогне за защитата на Херсон, промени всичко.

Пробивът в руските линии се превърна в бързо настъпление и след това тотално поражение на армията на Путин в района на Харков, връщайки около 3000 квадратни мили под контрола на Украйна само за няколко дни битки.

Толкова прибързано беше отстъплението, че украинците съобщиха, че намират храна, която все още стои на печките, когато пристигнаха в изоставени руски лагери. Иззети са десетки превозни средства и стотици патрони. А офанзивата продължава.

Русия се прегрупира и напредването на Украйна се забави, но не е спряло.

Започва се: Путин прати ядрен влак към Украйна

Лиман, основен транспортен възел в северен Донецк, беше превзет през уикенда. Войските сега напредват оттам към Кремина, в съседен Луганск, и от Борова към Сватово в същия регион. Ако тези две селища паднат, това ще отвори пътя за нападение срещу градовете Лисичанск и Северодонецк – за превземането на които Русия е изразходвала кръв, пот и боеприпаси в продължение на седмици и което е ключово за нейното твърдение, че е “освободила” Луганския регион.

Оттам Украйна може да избере да атакува някоя от регионалните столици – градовете Донецк и Луганск – или да ги заобиколи и да тласне на юг към морето и град Мариупол. Това със сигурност е заключението, до което е стигнал генерал Ходжис.

„Моето усещане е, че операциите, които са в ход сега – северният ръкав, който се спуска от Харков към Донецк, се насочва право към Мариупол“, каза той на конференцията на CEPA.

Освен Херсон, Мариупол е другата “награда”, превзета от Путин за малко повече от седем месеца война, след като измори героичните украински защитници до точката на капитулация през май.

Ако Украйна превземе отново Мариупол, това ще бъде “удар с чук”. Русия обрисува батальона Азов – който защитаваше града – като военнопрестъпници и неонацисти. Твърдението на Путин, че „денацифицира“ Украйна, поне отчасти се основава на унищожаването на тази единица и превземането на града.

Ако Мариупол падне, генерал Ходжис смята, че украинските сили ще се насочат в една посока: „Към Крим“.

Резервисти

Сн.: ЕРА/БГНЕС

„Кога и къде да изпратите резерва си е буквално въпрос за командира“, написа д-р Майк Мартин от King’s College в Twitter преди около месец, след като стана ясен мащабът на контраатаката на Украйна около Харков.

Много остава неизвестно за резервите на Зеленски. Киев пази размера на своите въоръжени сили и своите загуби в строго пазена тайна, което означава, че е невъзможно да се отгатне колко хора са готови и способни да бъдат разположени и с какъв вид оборудване могат да бъдат въоръжени.

Въпреки това Киев проведе обща мобилизация на населението – за разлика от Русия, която със закъснение премина към “частична” мобилизация – което означава, че всеки мъж на възраст до 65 години има право да бъде призован, което би възлизало на милиони войници, ако можеше всички да бъдат въоръжени и обучени.

И така, въпросът е: Къде, как и кога Украйна използва тези сили? Д-р Мартин вярва, че е намерил отговора.

„Украйна би използвала своя стратегически резерв, за да раздели руските въоръжени сили в Украйна на две части, които не могат взаимно да се подсилват.“ Той публикува набързо начертана карта, показваща предполагаемата посока на настъплението от централните градове Днепър и Запорожие към Мариупол и близкия Бердянск.

Освен сблъсъците около атомната електроцентрала Запорожия и украинската партизанска активност, този фронт е относително спокоен, откакто Русия напредна през него в началото на войната – но д-р Мартин предполага, че скоро може да се окаже в центъра на действието.

Доверието – ако приемем, че Украйна може да го направи – има смисъл. Това ще освободи силите близо до Харков, за да се съсредоточат върху нападение над Луганск и Донецк, освобождавайки Донбас от руски контрол. И това би попречило на Путин да изтегли каквито и да било части от Херсон, за да помогне за защитата на региона – освен ако не са готови да пробият украинските линии.

Крим

Снимка, предоставена от отдела за информация и пресслужба на ръководителя на Република Крим, показва дим, издигащ се след детонации на въздушни боеприпаси на летище Саки близо до село Новофедоровка, Крим, 09 август 2022 г. Сн.: EPA/Пресслужбата на ръководителя на Крим

„Крим е наградата. Това е, което ще бъде. Победата ще дойде, когато последният руски войник премине през този дълъг мост“, прогнозира генерал Ходжис, говорейки за моста, който Путин нареди да бъде построен през Керченския проток, свързвайки Крим с континенталната част на Русия.

Марк Хертлинг, друг бивш американски генерал, който говори на същото събитие на CEPA, се съгласи, че полуостровът е мястото, където Украйна се стреми да стигне. Но той предупреди, че битката за превземането му ще бъде трудна.

За разлика от останалата част от Украйна, която е предимно равнинна и открита, полуостров Крим е до голяма степен отделен от континента от това, което генерал Хертлинг описва като „блатиста местност“ – поредица от малки острови само с два главни пътя, които украинските сили могат да използват, за да го атакуват. Дори да приемем, че руските сили са в лошо състояние до момента, в който започне каквото и да е нападение, това все пак ги прави изключително уязвими и ограничава възможностите на Киев как да предприеме операцията.

„Когато Русия нахлу през 2014 г., те използваха предимно морска пехота и специални оператори, за да влязат в Крим“, каза генерал Хертлинг. „Украйна няма кораби в момента, те нямат военноморски операции – така че ще са необходими малко [артилерия] с голям обсег, за да влезе там. Но не можете да превземете земя само с артилерия, трябва да имате хора на земята, за да направите това. Ще бъде трудна битка.”

А Путин, сигурен е генерал Хертлинг, ще се бори да запази Крим – при условие че все още е начело на Русия.

„Ако г-н Путин все още е на власт, той ще смята нападение срещу Крим за още по-спорно от атаките в другите области на Украйна“, добави той. „Все още не сме видели Русия да използва техния флот от стратегически бомбардировачи, все още не сме ги видели да използват военноморските си сили до крайност, която биха могли. Това, което бихте могли да попитате е: Трябва ли да сме толкова загрижени за техните военновъздушни и военноморски сили, като се има предвид как видяхме дисфункцията в сухопътните им сили? Бих казал вероятно. Но те все още разполагат с такива. Генерал Ходжис се съгласи, но вярва, че щом украинската артилерия – особено опустошителните системи HIMARS – попадне в обсега на руските бази в Крим, те ще станат „несъстоятелни“ и Путин ще има „избор“. Мисля, че украинците ще оставят този голям мост вдигнат като покана за напускане“, добави генерал Ходжис.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено