Открийте ни и в

СВЯТ

Как ще действат ваксинационните паспорти за пътуване по света?

Бордна карта, куфар, паспорт и . . . цифрово ваксинационно удостоверение?

публикувано

на

Келвин Чан от Асошиейтед прес, превод: БТА

Бордна карта, куфар, паспорт и . . . цифрово ваксинационно удостоверение?

В желанието си да не загубят приходи от ваканции през още едно лято заради пандемията от коронавируса Европейският съюз, някои азиатски държави и авиационната индустрия бързат да подготвят т.нар. ваксинационни паспорти за COVID-19, за да помогнат да се даде начален тласък на пътуванията.

Губернаторът на Алабама забрани ваксинационните паспорти

Те разработват системи, които да позволят на пътниците да използват мобилни телефонни приложения, за да доказват, че са ваксинирани, което може да им помогне да избегнат обременяващи карантинни изисквания на местата, където отиват.

Но множеството инициативи подчертават липсата на една централна международна система за електронно удостоверяване на ваксинационния статут. Проектите също така се сблъскват с технически предизвикателства да работят заедно, а същевременно възникват въпроси за неприкосновеността на личния живот и ваксинационното неравенство.

Ваксинационните паспорти биха добавили още едно цифрово ниво към множеството съществуващи здравни и проследяващи контактите приложения във връзка с коронавируса, въведени от много страни и щати в САЩ.

Тяхната употреба на вътрешно равнище с цел отново да бъдат отворени местните икономики предизвиква разгорещени дебати, а мнозина се противопоставят те да бъдат задължителни за питейни заведения, концерти и спортни събития.

Обаче има по-голяма мотивация за използването им при международните пътувания, особено когато страни като Исландия отварят своите граници за ваксинирани посетители, а други като Саудитска Арабия започват да позволяват на ваксинирани граждани да пътуват в чужбина. Решението на ЕС миналата седмица да отвори своите граници за напълно ваксинирани пътници прави въпроса още по-спешен.

Белият дом отново заяви: Няма да въвеждаме ваксинационен паспорт

Нека да погледнем как работят ваксинационните паспорти:

ОФИЦИАЛНИ УСИЛИЯ

Първата част на ваксинационния паспорт е официалният или одобрен електронен имунизационен картон на потребителя.

Европейският съюз, Китай и Япония разработват собствени цифрови ваксинационни удостоверения за презгранично пътуване. Междувременно Великобритания миналата седмица актуализира приложението на своята Национална здравна служба, за да позволи на напълно ваксинираните потребители да доказват своя статут, когато пътуват в чужбина, което съвпада с облекчаването на правилата за пътуване.

В момента се извършва изпитание на цифровото удостоверение на ЕС, което също така ще потвърждава резултати от тестване за COVID-19 или възстановяване от вируса и се предвижда да влезе в сила до края на юни, позволявайки на жителите отново да се събират с приятели и роднини, живеещи в 30 европейски страни.

Все още не е ясно къде и как точно ще бъдат проверявани удостоверенията на пътниците в ЕС, който няма вътрешни гранични контролни пунктове. Служители в Брюксел казват, че това трябва да се решава от отделните страни. Идеята е пътниците да имат кюар код в своите телефони, който да може да бъде сканиран, да речем, на летище или жп гара, като се използва приложение за официално удостоверяване, което прави проверка в националните бази данни, през технически „портал“ на ЕС.

Канада ще изисква ваксинационен паспорт

Световната здравна организация не препоръчва доказване на ваксинация като изискване за международно пътуване, изтъквайки неравномерното разпределение на ваксините, въпреки че консултира за временни насоки за разработване на „интелигентно ваксинационно удостоверение“.

ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА ПЪТУВАНЕ

Необходимо е също така пътниците да имат приложение за смартфон, което да съдържа евентуални официални ваксинационни удостоверения.

Проектът на ЕС включва технология с отворен код, която европейските страни могат да използват, за да създават свои официални мобилни портфейли.

Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА) – браншова организация на въздушните превозвачи, има свой паспорт за пътуване за смартфони „ИАТА Тревъл пас“, към който са се включили авиокомпании, в това число „Qantas“, „Japan Airlines“, „Emirates“, „British airways и „Virgin Atlantic“. Конкурентен проект – „Common Pass“, добива популярност сред превозвачи като „China Pacific“, „JetBlue“, „United“ и „Lufthansa“.

Пътниците вече могат да използват приложенията, за да проверяват дали техните резултати от тестване за COVID-19 се приемат на местата, където отиват. „Travel Pass“ и „Common Pass“ за момента са достъпни само за пътниците на авиокомпаниите, които ги използват. И двата паспорта могат да бъдат включени към приложения за въздушни пътувания, за да могат потребителите да удостоверяват своя ваксинационен статут, когато се чекират онлайн. Също така се очаква и двете да работят с удостоверенията на ЕС.

Прицкер: Илинойс няма да изисква ваксинационен COVID паспорт

„Комън пас“ казва, че потребителите ще могат да въвеждат ваксинационни документи до средата на юни.

При неясните перспективи за пътуването заради пандемията ваксинационните паспорти тепърва ще стават по-широко разпространени, каза Пол Майър, който ръководи организацията с нестопанска цел „Common project“, стояща за „Common Pass“. „Ние очакваме, че той ще продължи да бъде изискване за международно пътуване.“

КАКВО ИСКАТ ПЪТНИЦИТЕ

Хората, пътуващи по работа, като британския висш служител по връзки с обществеността Ричард Фог приветстват ваксинационните паспорти. Фирмата на Фог е съкратила плановете за присъствие на голямо телекомуникационно търговско изложение в Барселона следващия месец с оглед на карантинните правила за хората, които се връщат във Великобритания.
„Тези 10 дни карантина ще се отразят отрицателно на бизнеса – това е неизбежно“, каза Фог, като същевременно призна ответните доводи, включително тревогите за личните данни.

Еймерик Сегард, който ръководи частната посредническа компания за въздушни пътувания „LunaJets“, отбеляза, че пътниците и без това представят паспорти с лични данни при пристигане.

„Лично аз бих се радвал да кажа на когото и да било – да, ваксиниран съм или не, не съм ваксиниран“, заяви той, като добави, че ваксинационните паспорти биха помогнали да се избегне „логистичния кошмар“ на множеството тестове за COVID-19, с който се сблъскват европейците, когато посещават други страни от ЕС.

КАК СТОИ ВЪПРОСЪТ С ФАЛШИФИКАТИТЕ?

Фалшивите хартиени документи за COVID-19, продавани от измамници, са проблем по време на пандемията, но програмисти казват, че електронните варианти имат защити, които ги правят трудни за фалшифициране.

ИАТА казва, че не проверява тестовите резултати или ваксинационния статут, но действа като канал, по който регистрирани лаборатории безопасно да изпращат тези данни на пътниците, чиято самоличност приложението може да сравни с човека, направил си теста или ваксинацията. Приложението сканира лицето на пътника чрез камерата на телефона и го сравнява с биометричните данни в паспорта, като има проверки, които да предотвратят някой друг да използва тяхната самоличност.

СИГУРНОСТ И НЕПРИКОСНОВЕНОСТ НА ЛИЧНИЯ ЖИВОТ

Ваксинационните паспорти са поляризираща тема, като в онлайн дискусии се изтъкват неоснователни страхове, че те ще бъдат използвани за контрол върху хората, ограничаване на свободата и навлизане в личния живот. Програмисти подчертават, че в телефоните се съхранява минимално количество лична информация, а единственото нещо, което се предава, са шифроващи ключове, позволяващи сигурен обмен на данните.

Губернаторът на Тексас забрани държавните агенции да искат ваксинационни паспорти

„Ако се извършва правилно, това не поражда допълнително ниво на опасност за личния живот, защото просто посочваш документален статут – да или не“, каза Кевин Трили, продуктов мениджър в компанията за удостоверяване на самоличност „Онфидо“, която разработва технология за ваксинационни карти.

Повдига се също така въпросът колко добре ще работят заедно различните системи за ваксинационни документи и дали страните взаимно ще си признават удостоверенията. Правителството на Великобритания предупреждава, че в момента не много страни приемат доказателства за ваксинация от пътниците.

„Не можете още в същия ден да имате система с оперативна съвместимост“, но с времето разминаванията ще бъдат оправени, което помага да се положат основите за справяне със следващата пандемия, каза Трили.

Как стои въпросът с хората, които нямат смартфони? Или семействата, които нямат отделно устройство за всеки член? Служители на ИАТА и ЕС казват, че разработват решения, включително варианти с хартиени носители.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

СВЯТ

ООН: 2 трилиона долара губи туризмът през 2021 заради COVID

21% от основните туристически дестинации са напълно затворени за чужди посетители

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Два трилиона долара се очаква да достигнат загубите в туристическия сектор в света заради COVID, изчисляват от ООН.
Организацията оцени възстановяването на сектора като „крехко и „бавно“, но изрази оптимизъм за 2022 г., предаде БНР
Неравномерните нива на ваксинация по света и новите варианти на Covid-19 могат обаче да повлияят негативно, посочват още от организацията.
21% от основните туристически дестинации са напълно затворени за чужди посетители, допълват от ООН.
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Британско изследване: Mалка е вероятността бременни жени да заразят с COVID-19 неродените си деца

Данните от проучването са публикувани в Британското списание по акушерство и гинекология

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: Pixabay

Много малка е вероятността бременни жени да заразят с COVID-19 неродените си деца, сочат данните от британско изследване.

Научният екип от лондонския Юнивърсити колидж изследва различни фетални органи и тъкан от плацентата за наличие на двата протеинови рецептора ACE2 и TMPRSS2, чрез които новият коронавирус навлиза в организма и се разпространява. Целта е да се разбере как COVID-19 може да премине от заразена бременна жена към плода.

Установено е, че единствените фетални органи с двата рецептора са бъбреците и червата. Бъбреците обаче са анатомично защитени от излагане на вируса и следователно има малък риск от инфекция.

Великобритания с нови мерки в опит да забави варианта "Омикрон"

Това означава, че плодът може да се зарази само чрез червата, поглъщайки околоплодна течност. Нероденото бебе го прави заради хранителни вещества, според изследователите.

„Известно е, че плодът започва да поглъща околоплодна течност през втората половина от бременността. За да причини инфекция обаче тя трябва да съдържа значително количество от вируса,“ обяснява съавторът на изследването доктор Матиа Герли от Юнивърсити колидж.

При други проучвания вече е установено, че околоплодната течност обикновено не съдържа новия коронавирус, дори и бъдещата майка да е заразена с COVID-19.

„Нашите открития показват, че клиничната инфекция на плода по време на бременност е възможна, но е необичайна и това е успокояващо за бъдещите родители,“ обяснява Герли.

Най-големият риск за плода по време на бременността е, ако майката се разболее тежко от COVID-19, отбелязват авторите. Тогава вирусът може да присъства във висока концентрация в амниотичната течност. Това може да предизвика и преждевременно раждане.

Ваксинацията срещу COVID-19 е най-добрият начин за защита на бебето и майката, категорични са британските изследователи.

Данните от проучването са публикувани в Британското списание по акушерство и гинекология.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Десетки хиляди без ток във Великобритания след бурята Аруен (СНИМКИ)

Бурята Аруен бе очаквана от метеоролозите и въпреки подготовката доведе до най-тежките щети от 15 години

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Десетки хиляди хора в Шотландия и Северна Англия останаха без ток, след като буря донесе температури под нулата и предизвика нарушения в мрежите в по-голямата част от Обединеното кралство, предаде Асошиейтед прес.

Ледени ветрове причиниха спиране на тока на границата между Шотландия и Англия. Мрежовият оператор „Нодърн пауъргрид“ съобщи, че е отчел 1100 случая на повреди, които ще изискват значителен ремонт.

Снежна буря затрупа Испания (СНИМКИ)

Компанията се опитва да възстанови енергоподаването до 40 000 клиенти. Друг оператор, „Ес Пи енерджи нетуъркс“ посочи, че 21 000 негови клиенти днес са останали без ток.

Сн.: АП/БТА

Бурята Аруен бе очаквана от метеоролозите и въпреки подготовката доведе до най-тежките щети от 15 години, посочи представител на „Нодърн пауъргрид“.

Сн.: АП/БТА

Метеоролозите предупредиха за поледици, както и че най-студената нощ за сезона ще обхване части от Великобритания по-късно в неделя. В цялата страна се очакват снеговалежи и спадане на температурите до минус 10 градуса по Целзий в части от Шотландия и Северна Англия.

Сн.: АП/БТА

Няколко жп връзки, включително една между градовете Единбург и Нюкасъл, са отменени заради щетите, нанесени от бурята.
Трима души във Великобритания загинаха, след като дървета бяха повалени от силните ветрове от бурята.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА