Открийте ни и в

САЩ

Как Build Back Better ще окаже влияние върху доходите в САЩ

Пакетът от мерки на стойност $1.75 трилиона бе приет в Камарата на представителите, но предстои тежък дебат в Сената

публикувано

на

Почти всички данъкоплатци в САЩ ще могат да усетят понижение на техните данъци през 2022 година съгласно текстовете на програмата Build Back Better, ако бъдат приети от Сената и подписани като закон от президента Джо Байдън, показва нов анализ.

В края на миналата седмица Камарата на представителите в Конгреса одобри пакета, който предвижда различни социални и екологични инициативи на стойност повече от 1.75 трилиона долара с 200 на 213 гласа, като един от демократите гласува против.

Той е изработен Urban-Brookings Tax Policy Center (TPC) и показва как ще се отразят промените, които ще настъпят по отношение на данъка върху физическите лица и плащанията, свързани със социалното осигуряване – за пенсии и здравеопазване.

Според анализа на TPC около 80% от домакинствата, които са в долната графа по доходи

 ще спестят между 700 и 800 долара

от данъчни и осигурителни плащания, като това ще се усети повече в сегментите с най-ниски възнаграждения и доходи.

Тези домакинства, печелещи над 885 хил. долара годишно, които влизат в „най-горния 1%“, ще платят с 55 хил. долара повече за данъци и осигуровки, показва още анализът на TPC.

Печелещите над 4 млн. долара на година, които съставляват 0.1% от американското общество, ще усетят промените от Build Back Better най-сериозно като нетен ефект, защото най-вероятно ще трябва да платят за 2022 г. с 585 хил. долара повече от това, което са оставяли в хазната за предходната година.

Около 20 до 30% от домакинствата, които са със средни доходи, ефектът от промените в новия законопроект, който е сред опорните в плановете на президента Джо Байдън, няма да усетят кой знае каква промяна, защото ще платят със 100 долара по-малко за данъци и осигурителни плащания, показват данните на TPC.

Републиканецът Кевин Макарти държа близо 9-часова реч с цел да попречи на приемането на законопроекта.

Един от методите за набиране на повече средства в хазната, които BBB предвижда, е да се увеличи корпоративният данък, чиято ставка в момента е 21%. Очаква се

облагането върху фирмите да нарасне

до 26.5%.

BBB все пак протяга ръка към по-заможните домакинства като намигване към избирателите на демократите в някои по-богати райони на САЩ, където се очаква да бъде увеличен размерът на сумата, която може да бъде приспадана при данъчно облагане от 10 на 80 хил. долара.

Гласуването в Камарата на представителите беше предшествано от месеци на преговори вътре в Демократическата партия.

Един от спорните моменти бе дали BBB ще се окаже неутрална за бюджета – т.е. дали ще предизвика нов дефицит в държавната хазна.

Според окончателната прогноза на Офиса по бюджетни въпроси в Конгреса пактът, предложен от президента Байдън още в предизборната му кампания, по-скоро

 няма да натовари допълнително

финансовата рамка на САЩ. Все пак са възможни негативни ефекти от около 365 млрд. долара.

С цел да забави приемането на законопроекта, лидерът на опозицията в Долната камара, републиканецът МакКарти, прибягна до процедурна хватка. Той говори 8 часа и 40 минути, което със сигурност ще остане като една от най-дългите речи, произнасяни в Камарата на представителите.

Той определи BBB като „най-безотговорния финансов законопроект в историята на САЩ“. Тези му думи не бяха подминати великодушно от демократите и в залата се чуха освирквания.

С приемането на законопроекта от Камарата на представителите обаче започва трудното, защото той трябва да преодолее съпротивата в Сената, където гласовете между демократите и републиканците са поделени.

За да бъде приет там, пакетът Build Back Better, както и всеки един законопроект, трябва да бъде

 подкрепен от миниум 60 сенатори

Т.е. поне 10 от представителите на републиканците в Горната камара трябва да го подкрепят.

Това няма как да стане и те многократно вече обявиха това в свои позиции.

За тази цел демократите могат да се възползват от правило, което би им позволило да прокарат мерките, предвидени в BBB. За целта обаче е необходимо те да докажат, че залегналите реформи в него няма да окажат негативен ефект върху бюджета за 10 години напред.

Това би означавало, че някои от предвидените в законопроекта програми може да претърпят промени, предвид негативния сценарий, че мерките в Build Back Better ще натрупат дефицит от 400 млрд. долара.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

КРИМИ

Полицай в Тексас е застрелян при проверка на автомобил

47-годишният Чарлз Галоуей е бил 12-годишен ветеран от отдела и офицер по полево обучение

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Полицай от Тексас „беше брутално убит“ по време проверка на автомобил, съобщи в неделя сутринта полицай от окръг Харис 5 Тед Хийп.

47-годишният Чарлз Галоуей е бил 12-годишен ветеран от отдела и офицер по полево обучение, каза Хийп.

Той спрял за проверка бяла Toyota Avalon около 00:24 ч. местно време, съобщи шефът на полицията в Хюстън Трой Финър.

„Свидетели описват заподозрения като латиноамериканец (и) казват, че той е слязъл от превозното си средство и веднага стрелял по полицая няколко пъти, като го удря и след това избяга“, каза Финър.

Свидетел обяснил пред полицията, че при стрелбата е използвано „оръжие тип карабина“, добави шефът на полицията.

Галоуей понякога доброволно е работил нощна смяна, за да бъде на разположение за полево обучение, каза Хийп.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Човек на Джулиани, търсещ компромати срещу Байдън, получи година затвор

През септември той се призна за виновен по обвинение в набиране на средства от чуждестранен гражданин

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Приближен навремето до Рудолф Джулиани, който му помагал в търсенето на компрометираща информация срещу Джо Байдън преди да бъде избран за президент, беше осъден на една година затвор и глобен 10 000 долара в петък по дело, несвързано с предизборната кампания.

На Игор Фруман е разпоредено да се яви в затвора на 14 март. През септември той се призна за виновен по обвинение в набиране на средства от чуждестранен гражданин.

В рамките на признанието той каза, че е поискал един милион долара от руския предприемач Андрей Муравиев, за да ги дари на републиканците в Невада, Флорида и други щати като част от усилията за стартиране на бизнес с марихуана за развлечение.

Джулиани ръководел схема за подставени електори?

Федералните прокурори в Ню Йорк настояваха съдията да осъди Фруман на три до четири години затвор. Адвокатите на защитата настояваха, че той не трябва да бъде лишаван от свобода, тъй като иначе е водил законосъобразен живот.

Фруман е обвинен по делото заедно с Лев Парнас, друг бизнесмен от Флорида, който е помогнал на Джулиани в опита му да провали стремежа на Байдън да се кандидатира за президентския пост от листата на Демократическата партия.

Двамата осигурявали връзката между Джулиани и украински официални лица и бизнес магнати, докато бившият кмет на Ню Йорк се опитва да убеди прокурорите в тази страна да разследват сина на Байдън, Хънтър, заради работата му в енергийна компания.

Само че в това дело прокурорите се фокусираха върху даренията, които Фруман и Парнас са направили на американски политици, опитвайки се да изградят влияние в републиканските политически кръгове. Сред политиците, които са получили незаконните дарения, е бил и губернаторът на Флорида Рон ДеСантис.

Министър Иванов в Брюксел: Нужни са спешни мерки за сектор свиневъдство в ЕС; въпреки тенденцията за увеличаване на изкупните цени в сектор "Мляко" и "Месо", разходите не могат да бъдат покрити

Муравиев не е обвиняем по това дело.

В петък Фруман заяви, че въпреки че е знаел, че граждани на чужди държави не могат да правят дарения за политически кампании в САЩ, той се е стремял да се сдобие с лиценз за разпространяване на позволена от закона марихуана за развлечение.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Байдън и Камала Харис обещаха да бранят правото на аборт

Правото на аборт в САЩ не е осигурено с федерален закон

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Президентът Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис обещаха в сбъота да използват всички средства на свое разположение, за да бранят правото на аборт, чието бъдеще зависи от решение на Върховния съд.

„Конституционното право“, установено през 1973 г., „е обект на атаки повече отвсякога“, заявиха те в комюнике по повод 49-ата годишнина от историческото решение по делото „Роу срещу Уейд“. „Това е право, което според нас трябва да бъде записано в закона и ние се ангажираме да го браним с всички средства, с които разполагаме“, добавиха двамата.

Без да използват в комюникето си термина аборт, президентът и вицепрезидента изразиха тревога по повод опитите „да се ограничи достъпът до грижи за сексуалното и репродуктивното здраве“, по-специално в Тексас, Мисисипи и други някои щати.

Върховния съд поднесе ново разочарование на защитниците на абортите в Тексас

Правото на аборт в САЩ не е осигурено с федерален закон и почива върху решението на Върховния съд по делото „Роу срещу Уейд“, според което конституцията гарантира на жените правото да абортират. През 1992 г. съдът потвърди това право за периода, през който зародишът е нежизнеспособен – до 22-ата, максимум 24-ата седмица от бременността.

Но след като понастоящем във Върховния съд имат надмощие консервативни магистрати, редица щати като Тексас минаха в настъпление, приемайки ограничителни местни закони – някои в противоречие с правната наука, – за да осигурят на Върховния съд повод да преразгледа въпроса.

Хиляди противници на абортите, се събраха в петък във Вашингтон в атмосфера на оптимизъм, убедени, че Върховният съд скоро ще даде заден ход по делото „Роу срещу Уейд“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА