Открийте ни и в

САЩ

Как Build Back Better ще окаже влияние върху доходите в САЩ

Пакетът от мерки на стойност $1.75 трилиона бе приет в Камарата на представителите, но предстои тежък дебат в Сената

публикувано

на

Почти всички данъкоплатци в САЩ ще могат да усетят понижение на техните данъци през 2022 година съгласно текстовете на програмата Build Back Better, ако бъдат приети от Сената и подписани като закон от президента Джо Байдън, показва нов анализ.

В края на миналата седмица Камарата на представителите в Конгреса одобри пакета, който предвижда различни социални и екологични инициативи на стойност повече от 1.75 трилиона долара с 200 на 213 гласа, като един от демократите гласува против.

Той е изработен Urban-Brookings Tax Policy Center (TPC) и показва как ще се отразят промените, които ще настъпят по отношение на данъка върху физическите лица и плащанията, свързани със социалното осигуряване – за пенсии и здравеопазване.

Според анализа на TPC около 80% от домакинствата, които са в долната графа по доходи

 ще спестят между 700 и 800 долара

от данъчни и осигурителни плащания, като това ще се усети повече в сегментите с най-ниски възнаграждения и доходи.

Тези домакинства, печелещи над 885 хил. долара годишно, които влизат в „най-горния 1%“, ще платят с 55 хил. долара повече за данъци и осигуровки, показва още анализът на TPC.

Печелещите над 4 млн. долара на година, които съставляват 0.1% от американското общество, ще усетят промените от Build Back Better най-сериозно като нетен ефект, защото най-вероятно ще трябва да платят за 2022 г. с 585 хил. долара повече от това, което са оставяли в хазната за предходната година.

Около 20 до 30% от домакинствата, които са със средни доходи, ефектът от промените в новия законопроект, който е сред опорните в плановете на президента Джо Байдън, няма да усетят кой знае каква промяна, защото ще платят със 100 долара по-малко за данъци и осигурителни плащания, показват данните на TPC.

Републиканецът Кевин Макарти държа близо 9-часова реч с цел да попречи на приемането на законопроекта.

Един от методите за набиране на повече средства в хазната, които BBB предвижда, е да се увеличи корпоративният данък, чиято ставка в момента е 21%. Очаква се

облагането върху фирмите да нарасне

до 26.5%.

BBB все пак протяга ръка към по-заможните домакинства като намигване към избирателите на демократите в някои по-богати райони на САЩ, където се очаква да бъде увеличен размерът на сумата, която може да бъде приспадана при данъчно облагане от 10 на 80 хил. долара.

Гласуването в Камарата на представителите беше предшествано от месеци на преговори вътре в Демократическата партия.

Един от спорните моменти бе дали BBB ще се окаже неутрална за бюджета – т.е. дали ще предизвика нов дефицит в държавната хазна.

Според окончателната прогноза на Офиса по бюджетни въпроси в Конгреса пактът, предложен от президента Байдън още в предизборната му кампания, по-скоро

 няма да натовари допълнително

финансовата рамка на САЩ. Все пак са възможни негативни ефекти от около 365 млрд. долара.

С цел да забави приемането на законопроекта, лидерът на опозицията в Долната камара, републиканецът МакКарти, прибягна до процедурна хватка. Той говори 8 часа и 40 минути, което със сигурност ще остане като една от най-дългите речи, произнасяни в Камарата на представителите.

Той определи BBB като „най-безотговорния финансов законопроект в историята на САЩ“. Тези му думи не бяха подминати великодушно от демократите и в залата се чуха освирквания.

С приемането на законопроекта от Камарата на представителите обаче започва трудното, защото той трябва да преодолее съпротивата в Сената, където гласовете между демократите и републиканците са поделени.

За да бъде приет там, пакетът Build Back Better, както и всеки един законопроект, трябва да бъде

 подкрепен от миниум 60 сенатори

Т.е. поне 10 от представителите на републиканците в Горната камара трябва да го подкрепят.

Това няма как да стане и те многократно вече обявиха това в свои позиции.

За тази цел демократите могат да се възползват от правило, което би им позволило да прокарат мерките, предвидени в BBB. За целта обаче е необходимо те да докажат, че залегналите реформи в него няма да окажат негативен ефект върху бюджета за 10 години напред.

Това би означавало, че някои от предвидените в законопроекта програми може да претърпят промени, предвид негативния сценарий, че мерките в Build Back Better ще натрупат дефицит от 400 млрд. долара.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено