Открийте ни и в

История на имиграцията

Календар-алманах за 1920 г. – от българи за българи

Нашенците помагали на сънародници, които искали да пътуват за САЩ

публикувано

на

Календар-алманах за 1920 г. – от българи за българи
Редакцията на българския ежедневник – в. „Народен глас“, издаван от 1913 г.

Българските емигрантите в САЩ издавали „Българо-американски календар-алманах за 1920 г.“ като безплатно приложение към тогавашния български вестник „Народен глас“. Алманахът е вид списание, печатно издание, което има за цел да информира, но най-вече – да образова. Днес има интернет, има форуми, от които човек може да се образова, когато реши да пътува до Америка, да научи каквото му трябва като първоначална информация.

Проблемът е, че „Календар-Алманах“ дава възможност, човек да получи

ценна информация за Америка

и когато вече е пристигнал там. Днес това може да се осъществи, когато се срещнеш с близки, приятели, които да ти обяснят как е организиран животът в САЩ. Тогава, освен личният контакт, българските емигранти са решили да направят нещо, което да остане; нещо, което новите емигранти са можели да ползват по всяко време.

Една от основните информации, които дава „Календар-Алманах“ от 1920 г. е за

„монетната система

в съединените държави на Америка“. Тук се описват петдесетдоларова монета по случай Панамското изложение, с грамаж 1,290 г, двойна орлова монета – 20 долара – 516 грама, орлова монета с номинал 10 долара – 270 грама, половин орлова монета – два долара и половина, 64.5 грама. Това са златните монети. Сребърните са: долар, половин долар, четвърт долар и дайм – десет цента. Дребните монети са: пет цента-никел, цент-бронз.

Календар-алманах за 1920 г. – от българи за българи

Корица – „Българо-американски календар-алманах за 1920 г., Безплатна годишна премия за абонатите на в. „Народен глас“, продават се и отделни екземпляри“

Една от ценните информации в Алманаха от 1920 г. е публикуваната

„Декларация за Американската независимост“

приета от Конгреса на 4 юли 1776 г. По този начин емигрантите се запознават с важните събития и празници в американската история. Следва – „история на американския флаг“, важни „факти от американската история“, „факти от американското управление“. Този дял започва с Капитолия във Вашингтон, Библиотеката на Конгреса, Върховният съд, Доктрината на Монро, „Доктрината на Драго“, произход на думата „чичо Сам“. Публикувано е и мотото на всеки от щатите. Например, мотото на щата Илинойс е: „Щатски суверенитет и народен съюз“.

По-нататък Алманахът от 1920 г. представя на потенциалните емигранти и на новите такива „редът за заместване на президента в Америка“, „залата с американските велики личности“, както и „американски народни песни“. Внимание е отделено и на американската география – територия и островни владения, както и столицата Вашингтон. Публикувана е и информация от преброяването на населението през същата 1920 г. След това е публикувана информация за най-големите неща в света, интересни „факти за човешкото тяло“ – размер на пулс, размер на дишането, температура на тялото, сравнение между температура и пулс, клетките в тялото.

Макар и в почти насипно състояние, без строго определен ред, или поне без много ясна структура, Алманахът от 1920 г. ни предлага също информация и за

американските президенти

имената им и годините на управление, кога е роден и кога е починал, както и от коя партия е бил. Следва информация за най-големите американски градове, сред които е и Чикаго, с население към 1920 г. 2 447 045 жители.

Календар-алманах за 1920 г. – от българи за българи

Корица – „Юбилеен сборник на в. „Народен глас“, Съставили: Васил Стефанов и Васил Граматиков

Следва отново ценна информация в „сравнителна таблица на часовника за времето в целия свят“, „дължината на дните в разните градове“, „наръчна таблица за умножение и деление“. Всичко това е следвано от информация за „американските пощенски такси“ и „американските официални празници“, а по-нататък – „мерки и теглилки“, „най-големите езера в Америка“, „най-високите водопади на света“, „най-високите върхове в света“, като тук са посочени и някои от върховете в България: Мусала, Ситке – в Родопите, Юмрук-Чал – в Стара планина, Мара-Гидик, Кадемлия, Черни връх – Витоша, Руен – Осоговска планина.

Публикувана е и кратка информация за

американските посланици и консули

„в странство“, а също и за „някои от по-главните американски университети и колегии“. Описани са и „чуждестранните дипломати във Вашингтон“ и „най-големите градове в света“, и „речник на съдебните думи и термини в Америка“, „най-важните събития в съвременната история“.

Разбира се, публикувана е и информация за наскоро подписания Ньойски мирен договор. Веднага след това има и информация за „официални празници, общи неприсъствени дни в съединените държави“ и „общи неприсъствени дни в България“. Следва ценна паметна снимка на българската делегация в Париж за подписването на Ньойския мирен договор. От тук започват и реклами на различни занаятчии, лекари, адвокати, пекари, градинари и различни артисти – всички – българи!

Всичко, което предлага Алманахът от 1920 г., дава представа за онова, което можем да очакваме. Това издание е продукт на българи, предназначен за българи. Така нашенците са помагали на своите близки и последователи, които са имали намерение да пътуват за Америка, а и на тези, които вече са пристигнали и не знаят как да „подхванат“ живота си отново, така, че да спечелят малко средства, за да се завърнат и да подобрят битността си в „стария край“ – Родината!

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА