Открийте ни и в

САЩ

Калифорния укрепи правото на аборт с нов закон

Новият закон в Калифорния мина през щатските законодателни органи в четвъртък

публикувано

на

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм подписа нов закон, допълнително защитаващ правото на аборт в щата

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм подписа нов закон, допълнително защитаващ правото на аборт в щата, като отговор на  решението на Върховния съд да отмени прецедента Roe v. Wade, който защитаваше това право. След подписването губернаторът сподели, че се чувства “ядосан, решителен и гневен”.

“Това никога нямаше да се случи, ако мъжете можеха да имат бебета. Това е “слонът в стаята”. Жените са третирани като втора класа граждани. Нямат права колкото мъжете. Това е болна работа” – каза Нюсъм.

Новият закон в Калифорния мина през щатските законодателни органи в четвъртък. Той защитава всички, които изпълняват, получават и асистират на аборт от всякакви правни граждански действия, идващи отвън на щата. Мярката AB 1666  създава правен щит не само за калифорнийците, но и за всеки посетител на щата, търсещ репродуктивни здравни услуги.

Новият закон е само един от дузината законопроекти за укрепване на правото на аборт, които вървят по пътя си през щатското законодателно тяло към бюрото но Нюсъм.

Освен това Калифорния е подготвила поправка, която добавя репродуктивните здравни грижи като фундаментално право  щатската конституция. Тя ще бъде гласувана през ноември.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА