Открийте ни и в

САЩ

Камарата одобри законопроекта за здравеопазването и климата, на стойност $750 млрд.

Одобряването на законопроекта дава възможност на демократите да пристъпят към реализацията на свои отдавна преследвани политически цели

публикувано

на

Комисия на Сената направи първата стъпка към директна военна помощ за Тайван

Камарата на представителите на САЩ прие законопроекта за здравните грижи, енергията и климата, който бе важна част от политиката на демократите и Байдън. Проектът на стойност 750 милиарда долара вече бе минал в Сената и очаква единствено подписа на президента, за да стане закон. Приемането му е голям успах за сегашната администрация на Биля дом и за демократите като цяло.

Гласуването мина изцяло по партийната разделителен линия – 220 на 207 гласа, като четирима републиканци не гласуваха.

Одобряването на законопроекта дава възможност на демократите да пристъпят към реализацията на свои отдавна преследвани политически цели, и то в навечерието на междинните избори. Те се надяват успехът да им помогне в сегашния критичен момент, когато те не борят да запазят крехките се мнозинства в Конгреса.

Паника: Пилот скочи от повреден самолет без парашут от височина над 1 100 м

Обхватният законопроект с името Inflation Reduction Act освен че е най-голямата инвестиция в климата в историята на САЩ, прави големи изменения в здравната политика, като дава на Medicare за първи път правомощия да преговаря за цените на някои лекарства с рецепти и удължава срока на изтичащи здравни субсидии с три години. Законът ще намали дефицита и разходите му ще се изплатят от нови данъци и усилване на капацитета на приходната агенция да ги събира.

За 10 години ще бъдат събрани 700 милиарда долара, а 430 милиарда ще бъдат похарчени за намаляване на въглеродните емисии и удължаване на срока на субсидиите за здравни застраховки по силата на  Affordable Care Act. Останалите приходи ще отидат за намаляване на дефицита.

Камарат пое законопроекта от Сената, където той мина пак на косъм – 51-50 с решаващия глас на вицепрезидента Камала Харис. Демократите в Сената все пак останаха единни и приложиха специална процедура, наречена “съгласуване”, за да заобиколят филибустъра и да подложат законопроекта на гласуване по същество и да го приемат без помощта на гласове от опонентите.

Пред очите на децата си: Жена почина по време на полет

Преди това те минаха през мъчителни вътрешни преговори, за да си осигурят пълната подкрепа на своята фракция за законопроекта.

Републиканците се консолидираха срещу него, като посочиха, че в него има “гигантски, убиващи работни места скокове на данъци”.

Икономистите не са единодушни дали законът ще оправдае името си и ще натисне инфлацията, но той може да има решаващ ефект за намаляване на въглеродните емисии.

Пакетът от близо 370 милиарда долара за климата и чиста енергия е може би най-голямата победа на екологичното движение.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено