Открийте ни и в

САЩ

Камарата прие законодателство за избирателните права, битката ще е в Сената

Демократите обаче ще се нуждаят от 60 гласа – включително 10 гласа на републиканската партия – за да го изпратят одобрено до бюрото на президента Байдън

публикувано

на

Камарата на представителите прие законодателство за правата на гласоподавателите в четвъртък. Ходът има за цел да пренесе в Сената битката по този въпрос, както и по въпроса за филибастъра. Мярката беше приета с 220 гласа срещу 203 гласа – пореден вот, преминал според партийната разделителна линия.

Одобрената мярка комбинира ключови положения от два основополагащи изборни закона: Freedom to Vote Act и the John Lewis Voting Rights Advancement Act. Лидерът на мнозинството на демократите в Сената Чарлз Шумър обеща да я предложи за на гласуване през следващите дни.

„Заложеното на карта не е нищо по-малко от нашата демокрация“, каза председателката на Камарата Нанси Пелоси.

Сенатори от демократите с проект за нови санкции срещу Русия

Начинът, по който е одобрено законодателството, позволява на Шумер да го предложи в Сената безпрепятствено. Демократите обаче ще се нуждаят от 60 гласа – включително 10 гласа на републиканската партия – за да го изпратят одобрено до бюрото на президента Байдън.

Това засега изглежда твърде проблемно за постигане. Двама сенатори от демократите – Джо Манчин от Западна Вирджиния и Кирстен Синема от Аризона – се противопоставят на промяната на правилото за филибастъра, водещо до прага от 60 гласа. Ако промяната се осъществи тя ще позволи на мярката за правата на гласоподавателите да заобиколи процедурното препятствие и да бъде одобрена с мнозинство.

Демократите в Камарата на представителите вече приеха законодателство за избирателните права миналата година, само за да бъдат блокирани чрез филибастър от Републиканската партия в равномерно разделения Сенат.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА