Открийте ни и в

КРИМИ

Камера на КАТ щракна бургазлия със 127 км/ч из Пловдив. Глобата – 1450 лева

публикувано

на

Снимка: МВР

Камера на „Пътна полиция“ хвана бургазлия в драстично нарушение в Пловдив.

Шофьорът се е движел с колата си по един от възловите булеварди в града под тепетата с рекордните 127 км/час, съобщиха от МВР.

Общо шестима „скоростни нарушители“ са били уловени в нарушение по пловдивските булеварди от камерите на КАТ. Това е станало по време на акция „Скорост“, след като са влезли в сила новите санкции за недисциплинираните водачи на моторни превозни средства.

И шестимата ще останат без книжки за следващите 3 месеца и ще понесат парични санкции. С най-голямо нарушение обаче е именно бургазлията, очаква го глоба от 1450 лева.

Според новите санкции, ако превишим скоростта в населени места с над 50 км/ч – глобата е 700 лв, за всеки следващи 5 км/ч превишаване над 50 км/ч глобата се увеличава с 50 лв., три месеца без книжка и 16 точки.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

КРИМИ

Журналистът Слави Ангелов говори за първи път след нападението: „Един ден ще знам кой ме нападна“

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Журналистът Слави Ангелов, който беше пребит пред дома си на 17 март даде първото си интервю. В телефонен разговор с Нова телевизия, той заяви, че не знае кои са нападателите и какви са мотивите им.

„Нямам отговор на въпроса кой и защо е организатор на нападението срещу мен. Независимо дали МВР и прокуратурата ще достигнат до тях, аз знам, че един ден ще знам тези отговори“.

Той допълни, че вследствие на побоя единият му крак е счупен, а другият е било на косъм.

„Най-страшното в тази история е това, което се случи на моето семейство“, коментира Ангелов.

Пребиха с тръби разследвящия журналист Слави Ангелов

По думите му е имало две медии, които са написали статии, в които се споменавало, че той трябва да бъде убит.

„Това са неща, които аз няма как да простя. Нито на тези хора, нито на тези колеги. Много е важно това нападение да се разкрие. Не заради мен, а защото има много неразкрити такива случаи. И второто е, че тези групи могат да организират и убийства“, каза още журналистът.

Двама били журналиста Слави Ангелов, а трети снимал с телефона

„Прибрах се към 21 часа вечерта и паркирах. Видях млад мъж, спортно облечен и с маска, но в тази ситуация реших, че е заради коронавируса. Изведнъж той зави към мен и последва удар, изгубил съм съзнание“, отговори Слави Ангелов на въпрос какво си спомня от вечерта преди близо месец.

„Този, който ме е ударил пръв, той ме е блъскал по лицето. Защото е било поръчка и е казано: трябва да му счупите един какво си. Останалите са ме удряли със железни пръти по краката. Единият ми крак е счупен, оставали са 2-3 удара да счупят и другия ми крак. Спасило ме е, че мой съсед, който е много едър мъж е излязъл и е започнал да вика по тях. Другото, което ме спаси, е едно много смело семейство, което ме спаси. Следващия ми спомен е, как жената е седнала на земята и е взела в ръце главата ми. Това са моите ангели, които са се появили тази нощ точно там“, каза още Ангелов.

„Дълги години съм бил криминален репортер и съм влизал в тежки ситуации, но винаги моята цел е била да търся срещи с хората и да разрешавам проблемите. Най-тежкото е това, което се случи с моите близки. Дори тези изроди не са такива гадове, каквито се оказаха коеги журналисти. Има два фейк сайта, които са написали, че аз трябва да бъде убит“, добави той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Разбиха склад за предпазни маски в Старозагорско

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. bTV

Голямо количесто предпазни маски от висок клас и филтри за тях са били откраднати от склад за предпазни средства в Старозагорско. Маските се използват от полицаите за защита в борбата срещу коронавируса. Колко е броят на изчезналите стоки все още не е ясно.

Запасите са за лекарите и полицаите на първа линия и една част вече е стигнала до тях. Тепърва общинските служители ще броят откраднатата част. Полицията търси извършителите.

Складът за съхранение на лични предпазни средства за населението е с ограда, но без видеонаблюдение. Такова ще бъде изградено до месеци.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Турция се изправя пред нов проблем: рязък скок на убийствата на жени по време на карантината

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Мерките за удържане на епидемията влошават ширещия се проблем с убийствата на жени и домашното насилие в Турция, предупредиха неправителствени организации.

Групи, борещи се за правата на жените, подтикват правителството да разгледа и приеме мерки за защита на жертвите на домашно насилие, които се оказват затворени в капан заедно със своите насилници, често пъти лишени от всякаква помощ от страна на властите, които са парализирани от пандемията.

Най-малко 18 жени са били убити в цяла Турция, 12 от тях вкъщи, от 11 март, когато Анкара потвърди първия си случай на заболял от Ковид-19, сочат данни на платформата „Ще спрем убийствата на жени“, гражданска организация, която е посветила дейността си на насилието над жените. Убийците са съпрузи, партньори, бивши съпрузи, бивши партньори, както и роднини от мъжки пол на жертвите, показват сведенията.

„На жените се казва да си стоят у дома, но за тях домовете са най-опасното място“, казва Гюлсюм Кав, говорителка на платформата.

Около 470 жени са били убити в Турция миналата година, най-малко половината от тях от своите съпрузи, партньори, бивши или роднини, информира платформата.

Горещите линии за домашно насилие прегряват от обаждания по време на епидемията. Повечето от онези, които звънят, се оплакват от физическо насилие, казва Джанан Гюллю, председателка на Турската федерация на женските организации, като добавя, че психическият тормоз е второто най-често оплакване.

Турските власти трябва да приемат допълнителни мерки в защита на жените, които са обект на насилие, по време на пандемията. Сега действащите механизми за подкрепа са разстроени в голяма степен, както изглежда, тъй като много институции работят в ограничен състав, като осигуряват само частични услуги или са затрупани със спешни случаи, отнасящи се до коронавируса.

Линията за спешна помощ на полицията – на телефон 155 – е затрупана с обаждания за епидемията и много жени не успяват да се свържат с никого отсреща или да получат адекватна помощ, казват активисти.

Налагането на ограничителни заповеди за мъже насилници също се оказва проблем, посочва адвокатката Туба Торун, тъй като мерките за възпиране на заразата забавят съдебната система и сега само ограничен брой съдилища работят.

Нещо повече, приютяването в специални центрове за закрила на жени се оказва непосилна задача за онези, които се страхуват за живота си, казва Гюллю. „От жените се изисква да представят отрицателен тест за коронавирус, за да бъдат приети в убежищата. Те трябва да отидат в болници и да чакат деня, в който ще бъде насрочена среща“, казва тя.

За жените, оставени без всякаква форма на държавна закрила, последният вариант е да напуснат домовете си и да се опитат да се справят сами. Но в момент, когато икономиката страда под въздействието на пандемията, финансовата независимост е мъчна работа за мнозина в страна, където женската заетост е и без друго забележително ниска.

Делът на жените в работната сила е около 29 на сто, а над 40 на сто от работещите жени не са регистрирани на работа и получават дневни надници за услуги като гледане на деца и домакинство, казва икономистката Йозлем Албайрак. Според нея финансовите неволи правят невъзможно за жените да избягат от мъже насилници, а мерките за социално дистанциране ще затруднят достъпа им до институционална помощ.

„Нивото на безработица при жените винаги е било по-високо от средното. Очакваме това да се засили допълнително сега и за жените да се окаже дори по-трудно да намерят работа, когато кризата приключи“, добавя тя.

Нарастващото домашно насилие се превърна в глобален проблем на фона на блокадата заради пандемията, което накара ООН да апелира към действия.

Според Джерен Ергенч, политолог, специализирала в Китай, турските активисти и общественост като цяло може да се поучат от китайския опит за това как да подкрепят жертвите на домашно насилие. Китайският опит показва, че граждански организации и мрежи за подкрепа могат да изиграят важна роля в „насърчаването на жертвите да потърсят помощ“, казва тя.

Турски организации за закрила на жените настояват за спешни мерки на фона на ситуацията, при която властите, заети да налагат самоизолация, за да пресекат разпространението на вируса, остават в голяма степен в неведение за случващото се зад затворените врати.

Турската федерация на женските организации например предлага поредица мерки, включително определянето на конкретна болница във всеки окръг за жертви на домашно насилие, кампания за обществена информираност по проблема и възобновяване на връзката чрез горещите линии.

Организацията на Кав излезе с идеята за онлайн портал, където жените могат да изпращат конфиденциални жалби срещу насилниците си и призовава общините да отворят неизползвани сгради за приютяване на жертви на домашно насилие.

Торун, от своя страна, откроява значението на самоподготовката. Тя съветва жените предварително да определят контактите си при спешни ситуации, да държат в готовност чанта за такива случаи и да напуснат дома още щом насилието възникне.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada