Открийте ни и в

Интересно

Камък в Египет доказва произхода на рядка свръхнова

Съставът и концентрацията на елементите в пробите от Хипатия се различават от тези на моделите на обекти, образували се във вътрешността на Слънчевата система

публикувано

на

Камък в Египет доказва произхода на рядка свръхнова

Извънземен камък, открит в Египет, може да бъде първата доказана проба на Земята от рядка свръхнова, съобщи електронното издание “Сайънс алърт”.

Учени от университета в Йоханесбург правят това предположение след подробен анализ на камъка Хипатия, открит през 1996 г. в Египет.

В пробите от него е установено необичайно ниско ниво на силиций, хром и манган, което предполага, че не се е образувал в Слънчевата система. Изследователите също така откриват високи нива на желязо, сяра, фосфор, мед и ванадий.

Съставът и концентрацията на елементите в пробите от Хипатия се различават от тези на моделите на обекти, образували се във вътрешността на Слънчевата система. Допълнителен анализ изключва предположенията, че скалата се е образувала от червен гигант.

Изследователите също установяват, че откритият в Египет камък не отговаря на това, което би се очаквало, ако е от свръхнова тип II – има твърде много желязо спрямо силиций и калций. Така се стига до предположението, че е фрагмент от свръхнова тип Ia.

“Ако тази хипотеза е вярна, то камъкът Хипатия ще бъде първото осезаемо доказателство на Земята за експлозия на свръхнова тип Ia”, споделя геохимикът Ян Креймърс от университета в Йоханесбург.

Специалистите обаче не могат да бъдат категорични и затова продължават с изследванията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА