Открийте ни и в

СВЯТ

Канабисът – най-употребяван наркотик в ЕС

публикувано

на

Канабисът остава най-широко употребяваният наркотик в ЕС според доклад на Европейския център за наблюдение над наркотиците и пристрастяването. 7,4 на сто от хората на възраст 15-64 години, или 24,7 млн. души съобщават, че са пушили трева в последната година. Някога в живота това са правили 91,2 млн. европейци, или 27,4 на сто от населението в същата възрастова граница.

В съшото време ЕС отчита намаляване на броя на новите случаи на търсене на лечение за употреба на хероин. В последното десетилетие броят на новите случаи на заразяване с ХИВ при венозна употреба на наркотици намалява всяка година с около 40 на сто, се посочва още в доклада.

За последните пет години обаче се наблюдава общо нарастване на броя на смъртните случаи, свързани с употреба на наркотици, като това засяга всички възрастови групи над 30 години.

18 млн. европейци са използвали кокаин някога в живота си, 13.7 млн. са пробвали екстази, а 12.4 млн. – амфетамин. Общо 85 на сто от смъртните случаи от свръхдоза са при употребяващите опиоиди – хероин, морфин, метадон и т.н. От 2014 г. насам броят на новопостъпилите за лечение заради употреба на кокаин в ЕС е нараснал с над 35 на сто.

Според представения доклад през 2015 г. България е отделила 3 892 496 лева за дейности, свързани с наркотиците. В доклада се отбелязва, че посочената сума представлява 0.01 на сто от брутния вътрешен продукт, както и че много от дейностите, свързани с наркотиците в България, не са ясно откроени в бюджетните разчети.

Сред иззетите забранени вещества в България на първо място е канабисът, на второ е хероинът, на трето и четвърто – амфетамин и екстази и на пето – кокаин. Около 3000 са българите, лекуващи се за преодоляване на наркотична зависимост.

СВЯТ

Пекин е използвал Туитър и Фейсбук срещу демонстрантите в Хонконг

публикувано

на

от

Китайските власти са използвали близо хиляда акаунта в Туитър и в по-малко степен страници във Фейсбук, за да дискредитират и всеят раздор сред продемократичните демонстранти в Хонконг, съобщиха в понеделник двете социални мрежи.

Туитър спря временно 986 акаунта, “координирани в рамките на операция, подкрепяна от китайските власти”, за да “подронят легитимността и политическите позиции” на протестиращите, посочва Туитър в свой блог.

Вашингтон и Франция застанаха зад Хонконг, размахаха пръст на Пекин (СНИМКИ)

Фейсбук от своя страна посочи, че е премахнала, поради същите причини, седем страници и три групи в социалната мрежа, също “свързани с лица, близки до правителството в Пекин”.

Протестите в Хонконг започнаха заради законопроект, който предвиждаше хонконгски граждани да бъдат екстрадирани в континентален Китай, за да бъдат съдени.

Тръмп прати Си Цзинпин при протестиращите в Хонконг

Хонконг е полуавтономна територия в Китай. Според договора за придобиване на независимост от Великобритания територията разполага с частична независимост до 2047 г. по правилото “една страна, две системи”.

Продължете по-нататък

СВЯТ

При Брекзит без сделка: Край на работата за мигранти на Острова

публикувано

на

от

Правителството на Обединеното кралство заяви в понеделник, че правилата, позволяващи на гражданите на ЕС да живеят и работят свободно във Великобритания, ще приключат в случай на Брекзит без сделка на 31 октомври.

Правителството на британския премиер Борис Джонсън заяви в понеделник, че иска да сложи незабавно край на свободното движение на хора в случай на Брекзит без, което показва втвърдяване на позицията в сравнение с предишния кабинет, предаде Франс прес.

Остров или европейска държава? Какво ще се случи с Великобритания след Брекзит?

Бившият премиер Тереза Мей, която Джонсън замени на поста на 24 юли, предвиждаше преходен период дори при липса на споразумение за развода с Европейския съюз. Това би дало възможност на европейските граждани да идват във Великобритания, да работят или учат там, без да е необходимо да правят специални постъпки.
“Свободното движение в сегашния си вид ще приключи на 31 октомври, когато Обединеното кралство напусне ЕС”, посочи говорителка на “Даунинг стрийт” 10.

“Например ще въведем незабавно по-стриктни правила относно престъпността за лицата, влизащи във Великобритания”, добави тя и уточни, че в момента се работи върху други неизбежни промени във връзка със създаването на нова имиграционна система.

Говорителката припомни, че премиерът Джонсън иска да се въведе точкова система, подобна на тази в Австралия.
Организацията “Трите милиона” (The3million), която защитава интересите на около 3,6-те милиона европейски граждани, живеещи в Обединеното кралство, изрази възмущение от новината. “Това е безотговорно и отваря вратата за повсеместна дискриминация”, реагира тя в Туитър.

Борис Джонсън и Доналд Тръмп обсъдиха по телефона Брекзит

Според правителството в края на юли над един милион европейци са получили статут на “постоянно пребиваващи”, така че да могат да продължат да живеят в страната след Брекзит.

В началото на август министър-председателят обяви проект за ускорено издаване на визи, целящ привличането на “най-добрите мозъци”, така че Великобритания “да продължи да бъде научна свръхсила” след Брекзит. Наред с това той обеща да бъдат защитени правата на европейските граждани, установили се във Великобритания, да продължат да живеят в страната дори при Брекзит без сделка.

Продължете по-нататък

СВЯТ

Бившият президент на Судан с $90 млн. джобни пари

публикувано

на

от

Сваленият от власт президент на Судан Омар ал Башир е разполагал с 90 милиона долара в бройк. Той обяснил пред разследващите, че е получил крупната сума кеш от Саудитска Арабия, заяви следовател в първи ден от процеса срещу Ал Башир в столицата Хартум п. Омар ал Башир е с обвинения в корупция.

Парите, намерени в резиденцията на Ал Башир след свалянето с военен преврат на 11 април, били дарение от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Бившият президент е казал това при разпитите след ареста му.

Облечен в широка бяла роба, бившият лидер седеше в метална клетка, по време на съдебното заседание и не каза нито дума.

Ал Башир, управлявал страната 30 години, е съден за корупция, след като беше установено, че притежава огромни суми в местна и чужда валута, както и други активи без правна обосновка.

Едва започнало, делото беше отложено за 24 август.

Междувременно Международният наказателен съд твърди, че Ал Башир е трябвало да бъде екстрадиран, докато беше президент на Судан. През 2009 г. МНС издаде заповед за арестуването му за престъпления срещу човечеството, военни престъпления и геноцид срещу цивилни и етнически групи в суданския район Дарфур.

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама