Открийте ни и в

Имиграционни Канада

Канада връща лотарията за събиране на имигрантски семейства

Заради пандемията, с 10,000 по-малко ще кандидатстват за канадски визи за своите близки тази година

публикувано

на

Сн.: Pixabay

Канадското правителство възстановява лотарийната система, позволяваща на установили се в страната имигранти или граждани да се съберат със своите родители или баба и дядо от чужбина. Програмата бе спряна временно заради глобалната коронавирусна епидемия и тази година ще бъде с по-ограничен обхват.

В триседмичен срок, започващ от 13 октомври, те ще могат да заявят желание да доведат близките си в Канада, оповести министърът на имиграцията Марко Мендичино, цитиран от CBC. След това, Министерството на имиграцията, бежанците и гражданството ще изтегли на случаен принцип част от попълнилите специалните онлайн формуляри и ще ги покани да подадат молби за поръчителство в рамките на следващите два месеца.

При нормални обстоятелства, имиграционните власти могат да разпределят до 20 000 визи между роднини на канадски граждани и постоянно пребиваващи в страната чужденци. Заради ограниченията вследствие разпространението на COVID-19 обаче, тази година местата ще бъдат едва 10 000. Бройката ще бъде компенсирана през 2021 г. с увеличение до 30 000.

Лотарийната система стана обект на противоречия, като нейни критици завиха, че се свежда до игра на хазарт с човешки съдби. Миналата година канадското правителство я замени с онлайн система, приемаща молбите по ред на подаване. Стигна се обаче до възстановяване на лотарията, след като десетки хиляди желаещи не успяха да се доберат до формуляра или да го попълнят навреме.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Имиграционни Канада

Как Канада дава шанс на имигранти без статут от Америка (ВИДЕО)

публикувано

на

Виж цялата статия

Когато една врата се затваря, друга се отваря – казват хората. Това важи с пълна сила за Георги Калоянов – шофьор на ТИР, който си заминава от Съединените щати, защото като много имигранти тук няма легален статут. Сега Калоянов, който е гражданин на Канада, прекарва 60 процента от времето си на пътя в курсове до Съединените щати и казва, че все едно нищо не се е променило.

„Никога не съм си мислел, че ще се върна, казва Георги Калоянов. – Знаех, че 10 години не биха ме пуснали обратно, защото съм бил без статут.” При първия си курс с камиона до Америка на границата имиграционните власти го подлагат на щателна проверка. „Аз им разказах всичко, спомня си Георги Калоянов. – Казах им, че искам да вляза в страната дотолкова, доколкото да си свърша работата.” Обикновено в ситуации като неговата, когато имигрантът има забрана да влиза в САЩ за определен период, е необходимо да се подаде т.нар. Waiver, и то месеци преди евентуално пристигане на границата. Георги обаче има късмет. С новите технологии властите бързо проверяват миналото му и след дългото интервю имиграционните решават да го пуснат в страната. „Мисля, че за тях най-важното беше, че не съм имал криминални деяния”, казва българинът.

Георги Калоянов  е живял в Съединените щати от 2006 до 2009 година. „Визата ми беше за една година”, казва шофьорът. След края на визата той като много наши сънародници кандидатства за удължаване на престоя й с 6 месеца чрез преминаване в туристическа виза. „Бях намерил един адвокат, който да ми помогне да поискам статут на бежанец”, споделя Георги Калоянов. – практика също широко разпространена сред имигрантите. През това време Георги решава да се качи на камиона и да започне да прави добри пари. Това обаче не продължава дълго, тъй като българинът не се осмелява да рискува и да „потъне в сенките”, чакайки с години, докато държавата реши неговото бъдеще.

След като си тръгва от Щатите, Георги Калоянов отива в Англия, където работи на различни позиции. „По онова време имах приятелка и тя живееше в Германия, казва Калоянов. – Може би това оказа влияние при вземането на крайното решение.” Но най-важната причина според него е това, че му е липсвала сигурност.

След известно време в Англия обаче Георги Калоянов решава, че иска промяна и тъй като вече няма как да се върне в САЩ, започва да обмисля други опции. Така българинът попада във Виена, където канадската провинция Манитоба провежда кампания за наемане на работници. „Харесаха ме различни работодатели, както и представители на провинцията”, казва Георги Калоянов, който от тази година вече е постоянен жител на Канада. В онзи момент българите все още нямат право да влизат в Канада без визи, но Георги споделя, че според него това не е оказало никакво значение.

„Не бях чувал за програма за Манитоба”, казва Калоянов. Съвсем случайно вижда обява в интернет и решава да тръгне към Виена. „Не е трудно да се имигрира там – казва той, – стига хората да искат.” Българинът казва, че не е очаквал да намери наши сънародници в Уинипег – столицата на областта Манитоба. „Аз

повече време прекарвам в Америка, отколкото в Канада

Откакто съм започнал, времето, което съм прекарал в Америка, е може би 60-70%”, казва Георги Калоянов. „Чикаго ми липсва дотолкова, доколкото най-добрите ми приятели са там.” За Канада казва, че му харесва, защото е социална страна, където професията на тираджия носи по-малко пари, но пък са осигурени повече облаги. „Ходих на доктор и един долар не ми взеха. Само ми поискаха медицинската карта”, казва Георги.

В момента Георги Калоянов има т.нар. карта за постоянно жителство в Канада (permanent residency). За да пътува свободно до САЩ, когато си поиска, а не само по работа, му трябва канадски паспорт, но и това не е трудно. Изискванията да се кандидатства за канадски паспорт след постоянно жителство са кандидатът да е прекарал поне 1095 дни на територията на Канада през последните 5 години.

Георги казва, че не съжалява, че вече е имигрант в Канада, и дава съвети на негови приятели без статут да направят същото. „В Канада не се интересуват дали си бил без статут в Америка, стига да не си имал криминално минало”, казва Георги Калоянов. „Това е шанс за много хора да продължат да карат камиони.”

САЩ не ви иска? Канада е на една ръка разстояние

Провинция Манитоба в Канада е първият окръг, стартирал индивидуална програма за прием на  имигранти. The Manitoba Provincial Nominee Program търси квалифицирани работници, собственици на бизнеси и техните семейства, като им дава възможност да се установят като постоянно пребиваващи. Програмата съществува от 20 години и дава възможност на близо 15 хиляди души от целия свят да пристигат в Канада всяка година. По данни на канадските власти 95 процента от тях са останали за постоянно в страната поне за 5 години след това (което им дава право на канадски паспорт). В провинцията живеят над 1,200 млн. души, но тази цифра се увеличава постепенно. Най-големият град в Манитоба е столицата Уинипег, където вече има сформирана българска общност от над 200 души.

Сн.: Живко Желев

Един от най-привлекателните аспекти на живота там е евтинията – достъпни жилища, евтина енергия, застраховане и медицински грижи. С други думи – там е по-лесно човек да спестява и да води по-спокоен живот. Минималната работна ставка е 10.70 канадски долара на час. Живеещите там са сред най-щедрите при даване на помощи за благотворителност в страната.

Според информацията на властите в Манитоба до 2020 година те ще имат нужда от още поне 20 хиляди квалифицирани работници годишно заради недостиг на кадри.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Имиграционни Канада

Спирането на федерални субсидии за градовете „убежища“ – противоконституционно

публикувано

на

Виж цялата статия

Protesters at a pro-immigration rally where organizers called for a stop to the Immigration and Customs Enforcement (ICE) raids and deportations of illegal immigrants and to officially establish Los Angeles as a sanctuary city. Los Angeles, California February 18, 2017. (Photo by Ronen Tivony/NurPhoto)

Федерален съд постанови, че исканията на администрацията на Тръмп да спре федералното финансиране на градовете „убежища“ или т.нар sanctuary cities, са неконституционни.
Федерален съдия Ричард Джоунс от щата Вашингтон написа в решението си, че част от изпълнителната заповед на президента Тръмп за прекратяване на федералното финансиране на градовете убежища е противоконституционна и че ако администрацията продължи да лишава градове като Сиатъл и Портланд от федерални пари това ще е против законите на страната.
През март 2017 г. град Сиатъл заведе дело, за да оспори изпълнителната заповед на Тръмп, която беше подписана само дни след встъпването му в длъжност в началото на 2017 г. Заповедта дава право на министерството на правосъдието и на Министерството на вътрешната сигурност (DHS) да отнеме федералните субсидии на градове, които не спазват федералния имиграционен закон.

Редица градове в САЩ обаче все още имат т.нар. sanctuary policy – политика да не съобщават на федералните имиграционни власти, ако задържаните граждани в тяхната юрисдикция нямат легален статут в страната. Това означава и че местните власти не си сътрудничат с федералните имиграционни служби, за да задържат хората само въз основа на своя имиграционен статут.

„Сиатъл няма да бъде насилван от Белия дом или от тази администрация“, каза кметът на Сиатъл деморкатът Ед Мъри по време на делото.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Имиграционни Канада

Канада маха визите за българи от 1 декември, ЕС иска визи за САЩ до 2 месеца

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Докато Канада обяви, че визите за българи падат напълно от 1 декември т.г., Европейският съюз заплаши САЩ с визи за техните граждани, ако те не отпаднат за жителите на България, Румъния, Полша, Хърватия и Кипър.

В четвъртък Европейският парламент прие резолюция, която настоява Европейският съюз да въведе визи за гражданите на САЩ.

Сега Европейската комисия, която е изпълнителният орган за съюза, трябва да подготви препоръката в следващите два месеца, а след това тя да бъде гласувана от Съвета на ЕС и в Европарламента.

Ако решението премине успешно всички процедури, визите за гражданите на САЩ ще бъдат върнати за срок от една година. Според ЕК това би довело до икономически загуби за ЕС от близо седем милиарда евро и временна загуба на 140 хиляди работни места.

Гражданите на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния все още не могат да влизат на територията на САЩ без виза, докато гражданите на САЩ могат да пътуват безвизово във всички държави членки на ЕС.

Според механизма за визова реципрочност, ако трета страна не отмени изискването за виза в рамките на 24 месеца от получаване на уведомление за липса на реципрочност, Комисията трябва да приеме делегиран акт за суспендиране на безвизовия режим за граждани на съответната страна за период от 12 месеца. Парламентът и Съветът могат да възразят на такъв акт.

След уведомление за липса на реципрочност от 12 април 2014 г. Комисията трябваше да е реагирала преди 12 април 2016 г. Въпреки повторните призиви от страна на евродепутати тя все още не е предприела никакви законови мерки. Канада също изисква визи от граждани на България и Румъния, но вече обяви, че тези изисквания ще бъдат свалени от 1 декември 2017 г.

През април 2014 г. Европейската комисия беше уведомена, че пет държави не изпълняват своите задължения спрямо ЕС по отношение на реципрочността на безвизовото пътуване. Това са Австралия, Бруней, Канада, Япония и САЩ.

Австралия, Бруней и Япония вече отмениха визите за всички граждани на ЕС, а Канада ще направи през тази година.

Това ще стане на два етапа. От 1 май без визи дотам ще пътуват хората, които притежават виза на САЩ или през последните 10 г. са посещавали Канада с валидна виза. От тях обаче ще се изисква да си осигурят електронно разрешение за влизане.

От 1 декември 2017 г. отпадат ограниченията за всички останали.

Както BG VOICE писа, графикът беше обявен още на 31 октомври 2016 г. след подписването на споразумението СЕТА като едно от условията за това.

Същите условия и срокове важат и за гражданите на Румъния.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в newsletter_ca, близки, имигранти, ИМИГРАЦИЯ, Канада, лотария, поръчители, родители, роднини
Канада разрешава на международните студенти да се върнат да учат в страната

Всички завръщащи се чуждестранни студенти трябва да се подложат на доброволна карантина за 14 дни след пристигането си.

Затвори