Открийте ни и в

Канада

Канада: Извинението на Папата към коренното население не е достатъчно

В понеделник Франциск се извини за злото на църковния персонал, който работи в училищата, и катастрофалния ефект на училищната система върху семействата на коренното население.

публикувано

на

Извинението на Папа Франциск към коренното население за малтретирането, което е било практика в управляваните от църквата училища в страната, не е достатъчно. Това се казва в официална позиция на канадското правителство.

Официалната реакция на правителството идва по време на посещението на Франсиск в Квебек за срещи с премиера Джъстин Трюдо и генерал-губернатора Мери Саймън. Папата на едноседмично посещение в Канада.

Критиките на правителството повтарят тези на оцелелите и се отнасят до пропуска от страна на Франциск на каквото и да е споменаване на сексуалното насилие, претърпяно от деца от коренното население в училищата, както и до отказа му да посочи католическата църква като институция, носеща каквато и да е отговорност.

Посещението на Папата цели да “изкупи” ролята на църквата в интернатната училищна система, в която поколения деца от коренното население бяха насилствено изведени от домовете си и принудени да посещават управлявани от църквата, финансирани от правителството интернати, за да се асимилират в християнското, канадско общество.

Канадското правителство заяви, че физическото и сексуалното насилие са били широко разпространени в училищата, като учениците са бити, защото говорят на родния си език.

В понеделник Франциск се извини за „злото“ на църковния персонал, който работи в училищата, и „катастрофалния“ ефект на училищната система върху семействата на коренното население. В реч пред правителствените власти в сряда Папата се извини отново и нарече училищната система „достойна за съжаление“.

Той поиска прошка „за злините, причинени от толкова много християни на коренното население“, както и на „местните католически институции“.

Паралелно с това, обаче, Папата отбеляза и че училищната система е била „насърчавана от правителствените власти по това време“ като част от политика на асимилация и избирателни права, в която „местните католически институции са имали участие“.

Коренното население отдавна настоява Папата да поеме отговорност не само за злоупотребите, извършени от отделни католически свещеници и религиозни ордени, но и за институционалната подкрепа на католическата църква на политиката на асимилация.

Повече от 150 000 деца в Канада са били отведени от домовете си от 19-ти век до 70-те години на миналия век и настанени в училищата в опит да бъдат изолирани от влиянието на техните семейства и култура.

Канадското правителство се извини за ролята си в насилственото извеждане на децата от семействата. Бившият министър-председател Стивън Харпър издаде официално извинение за интернатните училища в парламента през 2008 г., като ги нарече тъжна страница в историята на Канада и каза, че политиката на насилствена асимилация е причинила голяма вреда.

В огромно съдебно дело срещу правителството бяха изплатени милиарди долари на около 90 000 оцелели студенти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено