Открийте ни и в

Канада

Канада обновява въздушната и противоракетната отбрана в Арктика съвместно със САЩ

На пресконференция в най-голямата канадска военновъздушна база в Трентън, Онтарио, министър Анита Ананд очерта 4,9 млрд. канадски долара (3,8 млрд. щатски) военни разходи през следващите шест години

публикувано

на

Сеул отхвърли призива на Китай да не разполага система на ПРО

Министърът на отбраната на Канада обяви модернизиране на арктическата въздушна и противоракетна отбрана заедно със САЩ, като се позова на нарастващите заплахи от страна на Русия и новите технологии като хиперзвуковите ракети.

На пресконференция в най-голямата канадска военновъздушна база в Трентън, Онтарио, министър Анита Ананд очерта 4,9 млрд. канадски долара (3,8 млрд. щатски) военни разходи през следващите шест години. Парите ще бъдат похарчени за наземни и сателитни радари, които могат да откриват пристигащи бомбардировачи или ракети “над хоризонта”, както и за мрежа от сензори с “класифицирани възможности” за наблюдение на арктическите въздушни и морски подстъпи към континента.

Всичко това е част от модернизацията на Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана (NORAD) и системите за ранно предупреждение, която беше засилена след нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

Новите системи ще заменят остарялата Система за предупреждение на Севера от епохата на Студената война, чиито почти 50 радарни станции за къси и дълги разстояния от Аляска до Северен Квебек не са в състояние да реагират на съвременните ракетни заплахи.

Канада все пак ще даде оръжие и пари на Украйна

“Тъй като автократичните режими застрашават международния ред, основан на правила, който ни защитава от десетилетия, и тъй като нашите конкуренти разработват нови технологии като хиперзвукови оръжия и усъвършенствани крилати ракети, съществува неотложна необходимост от модернизиране на възможностите на NORAD в Канада”, заяви Ананд.

По думите ѝ новите разходи представляват “най-значителното обновяване от канадска гледна точка от почти четири десетилетия” и ще “преместят линията на наблюдение по-на север, като гарантират, че ще можем да реагираме на бързо движещи се заплахи”.

Съединените щати вече са предвидили в бюджета си нови разходи за континентална отбрана.

През март Отава също така разкри плановете си да закупи 88 произведени в САЩ стелт изтребители F-35, които да заменят застаряващия ѝ флот. Тяхната основна роля ще бъде да патрулират в далечния север.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА