Открийте ни и в

Коронавирусът

Канада потвърди първата смърт, свързана с ваксината AstraZeneca

Миналия месец провинция Квебек съобщи за първата смърт в Канада на пациент след получаване на ваксината AstraZeneca

публикувано

на

Провинция Алберта в Канада съобщи за първата смърт на пациент от рядка тромбоза след получаване на коронавирусната ваксина AstraZeneca, съобщи днес областният главен лекар.

Канада съобщава за поне пет случая на тромбоза след поставяне на ваксината, но служителите на общественото здравеопазване казват, че ползите от ваксината AstraZeneca надвишават възможните странични ефекти.

Случаят с Алберта, жена на 50-годишна възраст, е вторият регистриран случай на тромбоза и единствената смърт, регистрирана след прилагането на над 253 000 дози от ваксината AstraZeneca в провинцията, заяви в изявление шефът на Алберто Дина Хинда.

„Въпреки че всяка смърт е трагична, важно е да се помни, че рисковете от смърт или сериозни проблеми от COVID-19 остават много по-високи от риска от ваксинация с AstraZeneca“, добави тя.

AstraZeneca не отговори веднага на искане за коментар.

Канада е регистрирала 1 244 242 потвърдени случая на коронавирус и 24 342 смъртни случая, според доклад на Ройтерс.

Миналия месец провинция Квебек съобщи за първата смърт в Канада на пациент след получаване на ваксината AstraZeneca.

AstraZeneca, в сътрудничество с Оксфордския университет, беше една от водещите компании в борбата за разработване на ваксина срещу COVID-19.

Нейната евтина и лесно преносима ваксина е описана като лидер в борбата срещу болестта, но оттогава компанията се сблъсква с редица проблеми.

Рядкото усложнение, което някои регулатори, включително канадският, научно са описали като “имунологична протромботична тромбоцитопения” след ваксинация, включва образуването на кръвни съсиреци, придружено от тромбоцитопения (нисък брой тромбоцити).

Десетки страни спряха употребата на ваксината AstraZeneca през март след съобщения за редки, но тежки кръвни съсиреци.

Много от тях възобновиха ваксинацията, изцяло или частично, след съобщението от здравните регулатори, че ползите от ваксината надвишават потенциалните рискове от нейното приложение.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА