Открийте ни и в

Канада

Канада предприема действия срещу Иран за обезщетение за пътниците от свален самолет

Канада, Великобритания, Швеция и Украйна днес заявиха, че са се отказали от опитите да разговарят с Техеран

публикувано

на

Сн: NYT, YouTube, кадър

Канада, Великобритания, Швеция и Украйна днес заявиха, че са се отказали от опитите да разговарят с Техеран за обезщетение за свален от Иран самолет и ще се опитат да уредят въпроса в съответствие с международното право.

Повечето от 176-те души, които загинаха, след като Иран свали украински самолет през януари 2020 г., бяха граждани на тези четири държави, които после създадоха координационна група за търсене на отговорност от Техеран.

“Въпреки положените от нас големи усилия през последните две години и многобройни опити за разрешаване на този въпрос чрез преговори, Координационната група установи, че по-нататъшните опити за преговаряне с Иран са безполезни. Координационната група сега ще се съсредоточи върху последващи действия за предприемане на мерки за разрешаване на този въпрос в съответствие с международното право”, са казва в изявлението на групата, но без да се дават подробности.

Първа присъда за сваления пътнически самолет над Техеран

Техеран твърди, че Корпусът на гвардейците на Ислямската революция е свалила по погрешка самолета и обяснява инцидента с неправилно настроен радар и грешка на оператора на противовъздушната отбрана в момент, когато напрежението между Техеран и Вашингтон беше високо.

Тази седмица съд в Онтарио, Канада, присъди 107 млн. канадски долара (83,8 млн. щатски долара) плюс лихви на семействата на шестима от загиналите. През юни Канада заяви, че не е открила доказателства, че свалянето на самолета е било умишлено.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА