Открийте ни и в

Новини

Канада разследва 7 съмнителни случая за новия опасен хепатит

СЗО съобщи, че в световен мащаб са засечени 348 случая

публикувано

на

Канада разследва 7 съмнителни случая за новия опасен хепатит
Сн.: Синхуа/БТА

Седем случая на остър хепатит са регистрирани през последните шест месеца в една от големите детски болници в Канада. Вирусът засяга все повече малки деца по целия свят.

Хепатитът е възпаление на черния дроб. Острият хепатит представлява нарушение на чернодробната функция за по-малко от шест месеца.

Десет случая на този хепатит бяха регистрирани първо в Шотландия в началото на април. Въпреки това, СЗО каза на брифинг във вторник, че сега има 348 случая на остър хепатит при деца в пет региона по света.

170 деца в 11 страни заболели от мистериозен и тежък хепатит

Детската болница в Торонто съобщи в понеделник, че са имали седем случая, които отговарят на описанието за остър хепатит. Но все още не могат да потвърдят дали става дума за „нов клиничен обект“.

Агенцията за обществено здраве на Канада потвърди, че продължава разследването на нарастващите случаи на хепатит, както в Канада, така и в международен план. Причината за случаите на хепатит сред децата остава неясна.

„Обикновено мислим за вирусни причини като хепатит А или хепатит В, или хепатит С, но нито една от типичните вирусни връзки не е открита в тези конкретни случаи“, каза медицинският специалист от CTV News д-р Марла Шапиро във вторник.

„Значи не знаем каква е причината. В световен мащаб има известна връзка с аденовируса, който е доста често срещан вирус. Някои от тези деца също са дали положителна проба за COVID-19, но ние всъщност не смятаме, че има връзка с COVID.”

21 деца с неизвестен хепатит регистрирани в Испания

Текущите изследвания показват връзка с аденовирус, според СЗО и ECDC. Аденовирусите съставляват голямо семейство от вируси, които могат да се разпространяват от човек на човек, причинявайки редица заболявания, включително настинки, розово око и гастроентерит.

Длъжностните лица твърдят, че напоследък има нарастване на аденовирусните инфекции, особено в Обединеното кралство.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА