Открийте ни и в

Канада

Канада се отказа да праща оръжие на Украйна, ще помага за киберсигурността

Ще бъдат изпратени и още инструктори за украинската армия

публикувано

на

Канадското правителство реши да не изпраща оръжия в Украйна като помощ срещу възможната руска инвазия. Вместо това ще бъде разширено споделянето на разузнавателна информация и помощта в предпазване от руски кибератаки. Ще бъде изпратена и материална помощ от несмъртоносен вид, съобщи премиерът Трюдо на пресконференция след тридневни обсъждания в кабинета.

Премиерът обяви, че ще бъдат изпратени още 60 инструктори, които да се присъединят към 200-та вече помагащи на украинската армия на терен като част от канадската обучителна мисия. В бъдеще Канада може да изпрати още 200 инструктори.

След въпрос за вида на несмъртоносната помощ, Трюдо поясни, че това ще са неща като броня против куршуми, уреди за нощно виждане и др.

Канада нареди семействата на членовете на дипломатическата мисия да напуснат Украйна

Въпреки че бе запитан нееднократно по каква причина правителството реши да не праща оръжие, премиерът отклони прекия отговор на този въпрос.

Решението на канадското правителство идва в момент, когато няколко от западните съюзници виждат руската инвазия в Украйна като все по-възможна. Вицепремиерът Крайстия Фрийланд беше напълно директна като каза, че “съществува пряка заплаха за базирания на правила международен ред и опит за замяната му със свят, в който мощта дава правото, и в който великите атомни сили могат да прекрояват граници, да диктуват политики и дори да пренаписват конституции на суверенни демокрации, чиято единствена вина е, че са по-малки и армиите им са по-слаби”.

Консерваторите от опозицията обявиха в съвместно изявление, че Трюдо е имал възможността “да направи правилното нещо”, но кабинетът “се е провалил в това”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА