Канадската полиция съобщи, че от десетилетие тече разследване на едно от училищата за деца от коренното население заради сведения за тормоз над възпитаниците. Затвореното през 1970 година училище в резервата Форт Аликзандър, Манитоба, издържано от правителството, е едно от десетките, основани с цел насилствена асимилация на местното население. То от години е било обект на твърдения на активисти за права, че позволява системно малтретиране на учениците си.

Във вторник канадската полиция обяви, че през 2011 година е било започнато разследване. Отделът в Манитоба на Кралската канадска конна полиция (RCMP) направи едни от редките си коментари за това под натиска на разкрития на местна медия.

В усилията си за намиране на потенциални жертви, полицаите са разпитали над 700 души. Равносметката е откриването на 75 свидетели и съобщения за жертви до този етап на разследването. Досега няма криминални обвинения, защото доказателствата още се разглеждат.

От RCMP заявиха, че е задължително поверителността по отношение на жертвите, заподозрените и свидетелите да бъде уважена.

В съгласие с това вождът Дерик Хендерсън, лидер на Първата нация Сагкийнг – най-засегнатата от разследването общност – заяви, че нарушаването на поверителността не само ще причини допълнителни душевни травми на замесените, но може и да компрометира „това много деликатно разследване“.

Правителствените интернати в Канада бяха част от политика, опитваща да асимилира децата и да унищожи културата и езика на коренното население.

Над 150 000 деца на Първите нации (канадските индианци), метисите и инуитите са били взети от семействата им и въдворени в училищата-интернати между 1874 и 1996 година. Дългогодишната практика угнети поколения от местни жители, като ги насилваше да приемат християнството и да зарежат родните се езици, заменяйки ги с английски и френски

Откриването на 215 безименни гроба през май близо до индианския интернат в Канлууп наново привлече вниманието към тази тъмна страница от канадската история. В следващите месеци новооткритите безименни гробове в цялата страна станаха над 1 300.

През юли канадският премиер Джъстийн Трюдо нарече асимилационната политика „невероятно вредна“.