Открийте ни и в

Българи в Канада

Канадски магнат от България – топ дарител в Родината

публикувано

на

Канадският магнат и филантроп Игнат Канев беше отличен като „личност, допринесла за развитие на дарителството в България“. Това стана по време на връчването на тринадесетите годишни награди „Най-голям корпоративен дарител“ в София.
Конкурсът на Българския дарителски форум отличава компаниите в страната, които устойчиво и прозрачно подкрепят значими за обществото инициативи и каузи.

Домакин на церемонията беше президентът Румен Радев.

Игнат Канев не е само носител на философията на дарителството, но и носител на възрожденския дух и на строителите на нова България, каза българският държавен глава. Волята на Канев е да сподели отличието със своята съпруга и с дъщерите си, които работят всеотдайно за тази кауза. Те го правят с ясното съзнание не само да даряват, но и да стимулират дарителството и да помагат на България, обясни още Радев. Той връчи наградата на представител на магната.Игнат Канев е управител на благотворителна фондация, носеща неговото име, в която главна роля имат съпругата му Димитрина и двете им дъщери Анна-Мария и Кристина. С дарения на фондацията в Русенския университет е построен „Канев център“ и са открити обновени отделения – педиатрично и по трансфузионна хематология, в болницата, която носи неговото име.

Подкрепя със стипендия студенти-отличници от Русенския университет. В родното си село Горно Абланово Канев издигна културен дом.

Канев е роден през 1926 г. в с. Горно Абланово, Русенска област. Той няма финансовата възможност да учи, а е принуден още на 14-годишна възраст да напусне България и да се установи в Австрия, за да търси препитание. През 1951 г., почти без средства, без да знае английски и без да има връзки и приятели, заминава за Канада.

Установява се в Торонто, където навлиза в строителния бизнес. Първоначално строи малки къщи за новопристигащите емигранти.Пет години по-късно, през 1956 г., вече основава там първата си строителна фирма, която съществува и до днес. Впоследствие годишният оборот на компанията му достига над 250 млн. долара.

Почетен консул е на България в Канада. Награден е с ордена „Стара планина – първа степен“, почетен гражданин е на Русе и доктор хонорис кауза на Русенския университет.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Българи в Канада

Българи в Канада се готвят за всеобщ протест през септември

„Мафията постави Родината на колене“, констатираха с тъга сънародници от Монреал.

публикувано

на

Виж цялата статия
Протестът във Ванкувър

Шеста поредна седмица протестирaт българите във Ванкувър, Канада. „Това е малката ни битка в голямата борба за свободна България. Изглежда, че само тези, от които зависи тази свобода, не разбраха какво трябва се направи“, каза Красимира Стоянова. Българите във Ванкувър искат светът да знае, че България не се търгува. Те биха се върнали в България, но не и при сегашното управление.

И българи в Монреал поискаха оставка

В неделя мощни викове за оставка огласиха Монреал.

Мафията постави Родината на колене“

казват с тъга сънародниците ни. Българите в Монреал са категорични, че ситуацията в България вече не касае само хората на място, но и сънародниците ни в чужбина.

И българите в Торонто протестират вече няколко седмици. През изминалата седмица те се включиха в онлайн протести и показаха свои плакати. Илия Илиев казва, че управляващите в България трябва да се погледнат в огледалото. Друга българка казва, че не иска да гледа повече как живеят роднините й в България.

Българи от Отава се включиха във виртуален световен протест под наслов „Нека бъдем заедно! Да направим промяната веднъж и завинаги“. Ралица Чолакова, която живее от години в Отава, е предала на канадски политик, който е бил в България през 1989 г., писмо от българите в цяла Канада с исканията им за оставка на Бойко Борисов.

Българка по време на виртуалния протест в Отава

Освен това тя помага за организацията на всеобщ протест на българите в Канада пред канадския парламент, който да се състои на 13 септември.

 


По света: Европа, виж България!

Българи и от други точки на света продължиха да протестират в подкрепа на сънародниците в Родината. И в Германия, и във Великобритания, и в Испания, и Австралия за пореден път се солидаризираха с исканията за оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Дeмoнcтрaции имaшe в чeтири гeрмaнcки грaдa – Бeрлин, Мaнхaйм, Мюнхeн и Щутгaрт. Тaкивa прoтecти прeди дни имaшe прeд посолството на Германия в България. Бългaритe призоваха гeрмaнcкoтo прaвитeлcтвo дa прoмeни oтнoшeниeтo cи към cтрaнaтa и да излезе с пoзиция cпрямo дeйcтвиятa нa бългaрcкoтo прaвитeлcтвo.

„Нашите искания са ясни и категорични. А те са за върховенство на закона в една правова и демократична държава, каквато България трябва да бъде като пълноправен член на Европейския съюз“, заяви Валентин Величков, протестиращ в Берлин.

Според Диляна Чирпанлиева, която е част от протестите в Мюнхен, на първо място протестът е антикорупционен. „Искаме да видим адекватна борба с корупцията, електронно гласуване, адекватна съдебна реформа от хора, които са спечелили доверието ни“, посочи тя.

Протести за пореден път имаше и през уикенда.

Във Виена се проведе четвъртото организирано недоволство на българите там. Този път демонстрантите символично завързаха очите си, показвайки недоволството си от мълчанието на европейските институции. Всички там се подписаха в писмо, което ще бъде връчено официално в представителството на Европейската комисия във Виена. А следващата седмица българи в Брюксел ще протестират пред Европейската комисия срещу „престъпното управление на България“.

Протести имаше и в Осло, Лондон, Хамбург, Амстердам, Бостън.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Българи в Канада

Деца от Торонто направиха календар с българската азбука

публикувано

на

Виж цялата статия
Рисунка на Йоана Захариева, 10 г.

Българите в Канада, а и не само те, могат да следят датите от седмицата и месеца от специален календар с нашите букви.

Календар с български букви на деца от Торонто

Изработиха го ученици от детската академия на познанието „Родна стряха“ в Торонто заедно с други свои връстници от града. Участие в проекта са взели 60 деца на възраст от 4 до 14 години. От „Родна стряха“ са участвали 18 малчугани – 10 от присъствения клас по български език и литература и 8, които се обучават дистанционно или индивидуално.

Календарът е за 2019 година, озаглавен е „Българските букви“ и има две лица – на български и на английски език. Всяка буква присъства чрез художествена детска интерпретация, като са показани главните и малките знаци.

„Българските букви“ е достъпен в печатен и електронен вариант, откъдето всеки може също да си направи свое копие. От хартиените копия с помощтта на няколко спонсори са направени 2500 екземпляра, а линк към електронното издание е публикуван на фейсбук страницата на учебното заведение. Календарът вече е изпратен до голям брой обществени и държавни институции в Канада, включително и до консулството ни в Торонто.

„Календарът има също и изключително важната задача да покаже и да разкаже на света за нашите букви“, напомни Жени Попова, основател и творчески ръководител на „Родна стряха“. Училището прави такъв проект за четвърта поредна година, като с всяка година

увеличава мащабите му

За сравнение през 2017 г. календарът, който тогава е бил посветен на българските светци, е бил наличен в 500 бройки. През миналата година пък темата е била „Народни носии“, а календарите – хиляда. Дизайнер на всички издания е Гергана Петрова.

Друга инициатива за разпространение и съхранение на българския език, с който може да се похвали Жени Попова, е електронното ПО-МА-ГА-ЛО-ЗА-ЧЕ-ТЕ-НЕ в помощ на малчуганите, родени в чужбина.

Преподавателите на „Родна стряха“ са с дългогодишен опит в обучението по български език и в същото време са специалисти в чуждоезиковото обучение на деца, растящи в двуезична и многоезична среда.

Всяка събота в „Родна стряха” се провежда и ателие, в което децата изработват автентични предмети и символи от българския бит – сурвачки, мартеници, писани яйца, куклички от дървени лъжици, облечени в народни носии, и др.

Отделно за всички семейства, които се интересуват, „Родна стряха“ предлага подготовка за полагане на изпит за европейски сертификат по български език АLTE (Association of Language Testers in Europe), както и редовни семинари за отглеждане на деца в двуезична и многоезична среда.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG емигранти

Верни ли са данните на Външно за българите в САЩ и по света?

публикувано

на

Виж цялата статия

Последната справка на Министерството на външните работи на Република България относно броя на българите в чужбина разбуни духовете. Темата е идеална за спекулации, защото несъответствие в данните има от години, а нереалистичните цифри издават колко незапознати са властите с реалния брой техни граждани по света. „Числата, които са предоставили, дори не отразяват подаденото от дипломатическите представителства, което показва липсва на вътрешна комуникация в министерството”, пише в блога си Боян Юруков, който от години живее в Германия и изследва демографията на българския имигрант.

Според справката на МРнР по запитване на eurochicago.com българските граждани в чужбина са 2,417,000, което е увеличение от 400 хиляди за последните 7 години (през 2011 г. справка на МРнР сочи, че българите в чужбина са 2,018,792). „НСИ още не е пуснал окончателния брой на населението на България към края на миналата година, но се очаква да е около 7 млн. Така излиза, че българските граждани общо са поне 9.1 млн., т.е. повече, отколкото през 1989 г.”, посочва Юруков като контрапункт защо статистиката на Външно не може да е вярна.

За всеки, който е учил математика, е ясно, че цифрите са нереални, като се вземе предвид започналата още в началото на 80-те години тенденция на висока смъртност и намаляваща раждаемост в България.

Пак по данни на МВнР през 2011 г. българските граждани в Турция са 500 хиляди, а според тазгодишната справка те са 350 хиляди, което значи, че българите в Турция са намалели със 150 хиляди за 7 години. В същото време българите в Германия са се увеличили 5 пъти от 74 869 на 416 хиляди за същия период.

Но това, което звучи най-нереално, е, че според изнесените данни 

през същите тези 7 г. броят на българите в САЩ не се е променил

значително. Това показва справката и за сънародниците ни в Гърция и Испания. Нишката се къса някъде още в началото на 90-те години, когато явно не е отчитан точният брой на емигрирали по икономически причини.

Данните за САЩ звучат абсурдно, при положение че от 2011-а до 2018 г. самата българска общност в Чикаго се е увеличила значително – за това сочи броят на българските неделни училища (вече 12 за 7 години), църкви, организации и бизнеси в града.

Към това прибавете българските общности на други места в Щатите, където сънародниците ни не са толкова концентрирани на едно място, като Калифорния например. Едва ли някой може да се ангажира с това колко са българите там. Според Census Bureau през 2000 г. българите в Калифорния са били повече от тези в Илинойс, където се смята, че е най-голямата българска общност в САЩ. Под внимание трябва да се вземе и друг фактор – вътрешната миграция в САЩ. Мнозина от пристигналите в началото на 90-те са сменили различни щати, техните следи са изпуснати, а на тяхно място са пристигнали други българи. Това прибавя към вероятността българите в САЩ да са повече от посочените 300 хиляди. За недостоверността на данните спомага и това, че някои от сънародниците ни тук са без легален статут, някои още фигурират като живеещи в България.

Цифрите за българите в Америка от години се разминават. Според доклад на институт „Отворено общество“ от 2017 г. през 2011 г. е имало около 70 хиляди българи в САЩ. Само в Чикаго те са повече. Този доклад обаче е по-реалистичен, що се отнася до общия брой български емигранти – над 1,1 млн. към 2018 г.

Според Боян Юруков предвид миграционните промени през последните 10 години българските граждани в чужбина са не повече от 1,3 млн. души, и то ако се броят и децата на български семейства, родени извън България.

Замерването с факти и цифри ще продължи поне до публикуването на данните от Германия за 2018 г., преброяването на населението на САЩ догодина и представянето на подробна разбивка кой остава във Великобритания при евентуален „Брекзит“. Очевидното и в момента е едно – зад граница има стотици хиляди българи, като някои от колониите им са с мащабите на средноголям град в Родината.

Едно е ясно – броят на емигрирали в чужбина е голям, затова и никой не се учудва, когато цифрите са преекспонирани, но истината е, че в доклади като този на МВнР прозира липсата на ангажираност към тези българи в чужбина и познание за това колко и къде са те.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА